Pelerinajul „La Nicula colo-n deal”, la a șaptea ediție

de | aug. 14, 2018

Peste o mie de credincioși din Transilvania și din alte zone ale țării au luat parte marți, 14 august 2018, în ajunul praznicului Adormirii Maicii Domnului, la pelerinajul „La Nicula colo–n deal”, organizat de Arhiepiscopia Clujului și Protopopiatul Gherla pentru al șaptelea an consecutiv.

Oameni de toate vârstele, mulți îmbrăcați în costume populare și purtând stegulețe tricolore în mâini, au străbătut peste șapte kilometri pe jos, cântând pricesne și rugându-se Maicii Domului Maicii Domnului.Traseul parcurs a fost la fel ca anii anteriori, de la biserica „Sfântul Nicolae” din orașul Gherla până sus, la Mănăstirea Nicula. Anul acesta, alături de pelerini și de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, au fost Preasfințitul Părinte Nicolae, Mitropolit de Hama și Preasfințitul Părinte Qais, Episcop de Erzurum din Patriarhia Antiohiei. De asemenea, au fost prezenți zeci de preoți din mai multe protopopiate ale Arhiepiscopiei Clujului. Ierarhii au fost întâmpinați în jurul orei 12:00, cu pâine și sare, așa cum este tradiția, de tineri îmbrăcați în costume populare, la biserica „Sfântul Nicolae” din Gherla, unde a fost rostită o rugăciune de binecuvântare a călătoriei. Apoi cu toții, ierarhi, preoți și credincioși, dar și autorități locale și județene din Cluj și Bistrița-Năsăud, în sunet de toacă și cântând pricesne, au pornit spre mănăstirea Nicula. Spre deosebire de anii trecuți, pelerinii s-au oprit la Mănăstirea Sfinții 40 de Mucenici, Memorialul Gherla, unde s-au rugat pentru odihna veșnică a celor care au pătimit în închisori.

Pe traseu s-au făcut mai multe opriri în fața bisericilor și a troițelor, unde au fost rostite ectenii, iar în satul Nicula, pelerinii au fost întâmpinați de localnici cu sticle de apă și cu cozonac pentru a le face drumul mai ușor. În momentul în care pelerinii au ajuns în apropierea mănăstirii, clopotele au început să bată și încă de la poarta așezământului monahal au fost întâmpinați de starețul manastirii, arhimandritul Nicolae Moldovan, exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Clujului, arhimandritul Dumitru Cobzaru, zeci de preoți și de zecile de mii de credincioși sosiți deja și care așteptau binecuvântările ierarhilor. Pelerinajul „La Nicula colo-n deal” s-a încheiat cu înconjurarea bisericuței de lemn a mănăstirii de către soborul de preoți și ierarhi, iar l-a final Înaltpreasfințitul Părinte Andrei l-a mulțumit tuturor pentru efortul lor de a parcurge și-n acest an, pe jos, drumul din Gherla și până la Maica Domnului. De asemenea, i-a indemnat să se apropie mai mult de cele spirituale și să se roage pentru pace și înțelegere în societate.

 

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

A treia ediție a expoziției-concurs de artă sacră „Ortodoxia”

A treia ediție a expoziției-concurs de artă sacră „Ortodoxia”

Sâmbătă, 25 mai 2024, Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca a organizat cea de-a treia ediție a expoziției-concurs de artă sacră „Ortodoxia”. Evenimentul, desfășurat în prezența Preasfințitului Părinte Benedict...

Sfințirea Altarului de vară din Parohia Budești

Sfințirea Altarului de vară din Parohia Budești

Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-a aflat sâmbătă, 25 mai 2024, în mijlocul credincioșilor Parohiei „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Budești, județul Bistrița-Năsăud. Cu această...