„Pelerinajul Tinerilor”, va avea loc sâmbătă, 1 APRILIE 2023 şi este organizat de Arhiepiscopia Clujului şi Asociaţiile de tineret: A.S.C.O.R. Cluj, A.T.C.OR. Cluj,  la care se adaugă  Asociația „Prietenii Bisericii Studenților” din Cluj- Napoca, Liga Studenților Cluj, Colegiul Ortodox „Mitropolitul Nicolae Colan”, Facultatea de Teologie Ortodoxă şi Asociația Elevilor – Cluj,  A.T.C.O.R. Gherla și Liga Tinerilor de la Dej.

În acest an, alături de tinerii din Arhiepiscopia Clujului, va fi și Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul.

Pelerinajul va debuta la ora 10:30, la Catedrala Mitropolitană „Adormirea Maicii Domnului” din Cluj-Napoca, cu o slujbă de binecuvântare, după care se vor rosti rugăciuni speciale de călătorie.

La ora 11:00, tinerii vor pleca cu autocarele din Piața „Avram Iancu” nr. 18 spre biserica ortodoxă din Iclod, unde va avea loc debutul pelerinajului pe jos, pe  traseul Iclod – Livada – Gherla. „Cei 17 km ce desparte localitatea Iclod de Mănăstirea Nicula vor fi parcurși în cântări religioase, conversaţii, rugăciune personală, prietenii și  admirarea peisajului de primăvară”, anunță organizatorii.

Primul popas al pelerinilor va avea loc la biserica „Sfânta Treime” și „Sfinții Martiri Brâncoveni” din Gherla,  unde li se vor alătura tinerii din Asociaţia Tinerilor Creştini Ortodocşi de la Gherla şi Liga Tinerilor Creştini Ortodocşi de la Dej.

La Memorialul GHERLA se va săvârși o slujbă de pomenire a celor ce au pătimit în temnițele comuniste. Apoi se vor parcurge și ultimii 6 km pe jos, prin satul Nicula, până la Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului”.  Ajunși în incinta mănăstirii,  participanții se vor închina Icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului cu Pruncul Iisus și vor participa la slujba Vecerniei cu litie.

Întoarcere spre Cluj-Napoca se va face cu autocarele, puse la dispozițe de organizatori.

Detalii despre înscriere și alte date organizatoricese găsesc pe www.atcorcluj.ro.

Pelerinajul este deschis și altor tineri din alte județe ale țării, iar doritorilor organizatorii le oferă cazare în Cluj-Napocz.

Pelerinajul Tinerilor pe Jos este o acţiune anuală, dedicată Maicii Domnului şi presupune parcurgerea pe jos a aproximativ 17 km de la Iclod până la Mănăstirea Nicula, în a cincea săptămână din Postul Paștilor.

Pelerinajul se află la a XIII-a ediţie.