Pelerinajul Tinerilor pe Jos de la Iclod la Mănăstirea Nicula, ediția a XIII-a

de | apr. 1, 2023

Pelerinajul Tinerilor pe Jos de la Iclod la Mănăstirea Nicula, ediția a XIII-a, s-a desfășurat sâmbătă, 1 aprilie 2023, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului. Au participat aproximativ 1000 de tineri, clerici și credincioși de toate vârstele, în frunte cu Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului Feleacului și Clujului.

Pelerinajul Tinerilor este o acţiune anuală, închinată Maicii Domnului, desfășurată în a cincea săptămână din Postul Paștilor, care constă în parcurgerea pe jos a 18 kilometri, de la Iclod până la Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului” de la Nicula, judeţul Cluj, unde se află Icoana făcătoarea de minuni a Maicii Domnului.

Pelerinajul a debutat la ora 10:30, la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, prin binecuvântarea pelerinilor de către Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, care a rostit o rugăciune de binecuvântare și le-a adresat celor prezenți un scurt cuvânt de învățătură pe tema „Pelerinaj pentru pace”.

 

După primirea binecuvântării arhierești, tinerii s-au deplasat cu autocarele până la Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” din Iclod, localitate unde a slujit pictorul Luca care a pictat icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului cu Pruncul Iisus de la Mănăstirea Nicula. De acolo, după un scurt moment de rugăciune, alături de Părintele Episcop Benedict Bistrițeanul, participanții au străbătut pe jos localitățile, purtând ripide, icoane și toacă, intonând cântări în cinstea Maicii Domnului. O parte dintre pelerini au venit la acest pelerinaj cu bicicleta. Astfel, bicicliștii au parcurs traseul, aproximativ 50 de kilometri, de la Cluj-Napoca la Mănăstirea Nicula.

În jurul orei 14:30, a avut loc o primă oprire, la Biserica „Sfânta Treime și Sfinții Martiri Brâncoveni” din Gherla, unde participanții au fost întâmpinați de protopopul de Gherla – pr. Iulian Paul Isip și de alți tineri din Asociaţia Tinerilor Creştini Ortodocşi Gherla şi Liga Tinerilor Creştini Ortodocşi din Dej și Beclean, care s-au alăturat grupului de pelerini. Aici, participanții au primit binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei. Ierarhul le-a adresat un cuvânt de învățătură și a apreciat jertfa și râvna lor, pelerinajul fiind un mijloc de misiune și de propovăduire a credinței.

 

Apoi, a început parcurgerea ultimilor şapte kilometri, făcând un mic popas și la Mănăstirea „Sfinții 40 de Mucenici” – Memorialul Gherla, situată pe Dealul Cărămidăriei, lângă cimitirul anonim – cu gropi comune – al deținuților politici din perioada comunistă. Astfel, în cimitirul deținuților politici, PS Părinte Benedict a rostit o rugăciune pentru toți cei care, în timpul regimului comunist, și-au sacrificat viața în numele libertății și al credinței strămoșești.

Pelerinii au ajuns la Mănăstirea Nicula în jurul orei 18:00, fiind așteptați de viețuitorii așezământului monahal. După ce s-au închinat la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului cu Pruncul Iisus, aceștia au participat la slujba Vecerniei cu Litie, fiind oficiată de Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, în sobor de clerici. La finalul slujbei, ierarhul a rostit un scurt cuvânt de învățătură. Vizionează integral Vecernia cu Litie și cuvântul de învățătură.

Seara s-a încheiat cu agapa frățească oferită de obștea Mănăstirii Nicula și cu întoarcerea pelerinilor la casele lor.

 

Pelerinajul a fost organizat de Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului, în colaborare cu Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, Colegiul Ortodox „ Mitropolitul Nicolae Colan” din Cluj-Napoca şi Asociaţiile de tineret din judeţul Cluj: Asociaţia Studenţilor Creştin Ortodocşi Români (ASCOR) – filiala Cluj-Napoca, Asociaţia Tinerilor Creştini Ortodocşi Români (ATCOR) Cluj, Liga Studenților Cluj, Asociația „Prietenii Bisericii Studenților” din Cluj-Napoca, Asociația Elevilor din Cluj, Asociația Tinerilor Creștini Ortodocși Gherla și Liga Tinerilor Creștini Ortodocși din Dej și Beclean.

Mai multe fotografii AICI

Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Foto credit: Ionuț Chifa și Gheorghe Bănică

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Ședință de lucru a Sfântului Sinod | 11 iulie 2024

Ședință de lucru a Sfântului Sinod | 11 iulie 2024

Membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române s-au reunit joi, 11 iulie 2024, în ședință de lucru. Întrunirea ierarhilor Bisericii noastre a fost găzduită în Aula Magna „Teoctist Patriarhul” a Palatului Patriarhiei și a fost prezidată de Preafericitul Părinte...