Pelerinajul tinerilor pe jos de la Iclod la Mănăstirea Nicula, la a IX-a ediție

de | apr. 13, 2019 | Actualitatea religioasă

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, pentru al nouălea an consecutiv, peste 800 de tineri participă astăzi, 13 aprilie 2019, la Pelerinajul tinerilor pe jos de la Iclod la Mănăstirea Nicula.

Pelerinajul Tinerilor este o acţiune anuală închinată Maicii Domnului, desfășurată în a cincea săptămână din Postul Paștilor, şi constă în parcurgerea pe jos a 17 kilometri, de la Iclod până la Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului” de la Nicula, judeţul Cluj. Pentru al treilea an consecutiv, doritorii au putut participa la acest pelerinaj și cu bicicleta. Astfel, bicicliștii vor parcurge traseul, 49 de kilometri, de la Cluj-Napoca la Mănăstirea Nicula.

Evenimentul se află la a IX-a ediţie, fiind organizat de Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului şi Asociaţiile de tineret din judeţul Cluj: Asociaţia Studenţilor Creştin Ortodocşi Români (ASCOR) filiala Cluj-Napoca, Asociaţia Tinerilor Creştini Ortodocşi Români (ATCOR) Cluj, Liga Studenților, împreună cu Facultatea de Teologie Ortodoxă, Seminarul Teologic Ortodox din Cluj-Napoca, ATCOR Gherla și Liga Tinerilor de la Dej.

Pelerinajul a debutat la ora 10:45, la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, cu o rugăciune și binecuvântarea pelerinilor de către Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul și Mitropolitul Clujului, care le-a adresat celor prezenți un cuvânt de învățătură.

La ora 11:15, autocarele închiriate au pornit din Piața Avram spre Iclod, localitate unde a slujit pictorul Luca care a pictat icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului cu Pruncul Iisus de la Mănăstirea Nicula. De la ora 12:15, de la Biserica Ortodoxă din Iclod, a început pelerinajul pe jos, 10 kilometri până la Gherla, parcurşi în cântări religioase, conversaţii și rugăciune personală.

La ora 14.45 a avut loc o primă oprire la Biserica „Sfânta Treime și Sfinții Martiri Brâncoveni”, unde au fost întâmpinați de protopopul de Gherla, părintele Paul Isip și de alți tineri din ATCOR Gherla şi Liga Tinerilor Creştini Ortodocşi de la Dej, care s-au alăturat  grupului de pelerini.

De la ora 15:45, a început parcurgerea ultimilor şapte kilometri, făcând un mic popas la Mănăstirea ,,Sfinții 40 de mucenici – Memorial Gherla, urmând ca pelerinii să ajungă la Mănăstirea Nicula în jurul orei 18.00, fiind așteptați de viețuitorii așezământului monahal. După ce se vor închina icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului cu Pruncul Iisus, pelerinii vor asista la Vecernia cu litie, apoi la cina oferită de Mănăstirea Nicula, urmând a se întoarce cu autocarele la Cluj-Napoca, conform organizatorilor.

Anul acesta, de la Cluj-Napoca au participat peste 500 de persoane, de la Iclod s-au adăugat alte 100 de persoane, iar de la Gherla alte aproximativ 300, astfel încât la mănăstire au fost oferite 800 de cărți cu conținut duhovnicesc pentru adulți și 100 de cărți pentru copii. Cărțile au fost oferite din partea Biroului de Tineret al Arhiepiscopiei Clujului.

Mai multe fotografii găsiți pe pagina oficială de facebook a Mitropoliei Clujului și pe pagina oficială de facebook a ASCOR Cluj-Napoca.

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul…

Publicată de Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului pe Sâmbătă, 13 aprilie 2019

 

Ultimele articole

Autoritatea tatălui și libertatea fiilor

Autoritatea tatălui și libertatea fiilor

Autoritatea și libertatea mereu s-au aflat în relații destul de dificile, dacă nu chiar în opoziție clară. Argumentări filosofice, sociologice sau de natură psiho-pedagogică au încercat să rezolve raportul dintre cele două, respectându-le locul și importanța specifică...

03 august – Sfinții Cuvioși Isaachie, Dalmat și Faust

03 august – Sfinții Cuvioși Isaachie, Dalmat și Faust

1. Despre Sfântul Cuvios Isaachie, care este prăznuit și la 30 mai, știm că a avut îndrăzneala de a merge la Constantinopol în fața împăratului arian Valens (364-378) cerându-i să deschidă biserica ortodocșilor, dacă nu vrea să piară în război. Împăratul nu a dat...

Mitropolitul Andrei a oficiat astăzi Sfânta Liturghie în urbea Clujului

Mitropolitul Andrei a oficiat astăzi Sfânta Liturghie în urbea Clujului

În duminica a 8-a după Rusalii, Părintele Mitropolit Andrei a fost invitat la Parohia „Sfinților Apostoli Petru și Pavel”, din cartierul clujean Mănăștur, parohie păstorită de preotul Dan Cismaș. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte...

Mitropolitul Clujului a resfințit biserica Parohiei Sâmboieni

Mitropolitul Clujului a resfințit biserica Parohiei Sâmboieni

În Duminica a 7-a după Rusalii (a Vindecării a doi orbi și a unui mut din Capernaum), 26 iulie 2020, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul...