De praznicul „Adormirii Maicii Domnului”, 15 august 2023, Mănăstirea de maici de la Dobric își va sărbători hramul bisericii mari în prezența Preasfințitului Părinte Benedict, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului. Timp de două zile, locuitorii de pe Valea Țibleșului, dar și alți pelerini, se vor bucura de frumusețea slujbelor și a cuvintelor de învățătură despre Maica Domnului.
Astfel, luni 14 august 2023, de la ora 19:00, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul va oficia Slujba Vecerniei Mari cu Litie, urmată de la ora 20.00 de Paraclisul Maicii Domnului. Cuvântul de învățătură va fi rostit de pr. prof. univ. dr. Stelian Tofană, cadru didactic la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca.
De la ora 23:00, Ierarhul va oficia Slujba Prohodului Maicii Domnului, iar cuvântul de învățătură va fi rostit de pr. prof. Liviu Vidican-Manci, directorul Colegiului Ortodox „Mitropolit Nicolae Colan” din Cluj-Napoca.
Marți, 15 august, Sfânta Liturghie va fi oficiată de Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Clujului, care va rosti și cuvântul de învățătură.
Istoricul Mănăstirii Dobric
Aşezământul monahal de la Dobric a fost înfiinţat în 1992, iniţial ca schit, iar după un an a devenit mănăstire. Complexul monahal este format din casa veche, un fost conac boieresc vechi de aproape 200 de ani, unde a fost amenajat un paraclis, cu hramul „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena”. De asemenea, mănăstirea are o bisericuţă din lemn, cu hramul „Sfântul Evanghelist Luca”, ridicată în stil maramureşean, precum și biserica mare din zid, cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”. În momentul de faţă se lucrează în interiorul bisericii mari de zid, fiind pregătită pentru a fi pictată. Construcția ei a început în anul 2008, iar în 2019 Mitropolitul Andrei a binecuvântat biserica pentru a se putea ține slujbe.
În cadrul așezământului funcţionează şi Căminul de bătrâni „Aurel şi Dudica Milea”. Aici sunt primite cazuri sociale de bătrâne, care sunt abandonate de familie sau au pensii foarte mici, iar mănăstirea, pe cheltuiala ei, le poartă de grijă.
În anul 2013, Mitropolitul Clujului a pus piatra de temelie pentru un nou Centru Social de persoane vârstnice, cu hramul „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena”, iar în anul 2021 ierarhul a binecuvântat sala de conferințe „Episcop Nicolae Ivan” şi biblioteca „Mitropolitul Bartolomeu Anania” din cadrul mănăstirii. Biblioteca adăpostește peste 20 de mii de volume din cele 40 de mii din colecția așezământului monahal.
De asemenea, în urmă cu doi ani, Mănăstirea Dobric, în colaborare cu Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, a găzduit și inaugurat proiectul de cercetare biblică – noutestamentară „Sfântul Luca – apostol, istoric și evanghelist”, dedicat studenților-doctoranzi ai Școlii Doctorale „Isidor Todoran” din cadrul instituției de învățământ teologic clujean. În prezent, stareța așezământului monahal este Stavrofora Veronica Coţofană, iar duhovnic protosinghelul Siluan Farcaş.