ÎPS Andrei: „Seminarul de Medicină și Teologie- o adevărată instituție culturală”

de | mai 10, 2016 | Actualitatea religioasă

În prezența a zeci de personalități și specialiști din țară și străinătate s-a încheiat la Bistrița cea de-a XV-a ediție a Seminarului Internațional de Medicină și Teologie.

A doua zi a evenimentului desfășurat în perioada 9-10 mai 2016 a început cu un Te Deum oficiat de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului. Slujba a fost urmată de la ora 9:30 de sesiunea de comunicări cu tema „Minoritate și Migrație”.

„Un eveniment, o adevărată instituție culturală și științifică”

Înainte de a se da startul prelegerilor însă, Arhipăstorul Mitropoliei Clujului a vorbit despre valorile familiei și importanța răspândirii lor în societate: „Familia creată de Dumnezeu e alcătuită din bărbat și femeie,  iar menirea este să nască, să crească și să educe copii”. Mitropolitul Clujului a apreciat totodată acest eveniment, despre care spus că „este o adevărată instituție culturală și științifică care are capacitatea de a-i aduna pe toți în același duh al cunoașterii și al comuniunii bucuriei împărtășirii”.

Zeci de personalități și conferințe

La Seminarul Internțional de Medicină și Teologie au luat parte zeci de personalitati din țară și din străinătate, academicieni, profesori universitari și oameni de cultură. Din străinătate a fost prezent părintele Manfred Wagner, a cărui prelegere s-a legat de promovarea unei abordări etice a afacerilor și ce ar putea oferi Teologia în acest sens. Au fost prezenți de asemenea profesorul Nicolae Miu de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca precum și profesorul Vasile Astărăstoae de la Univseritatea de Medicină și Farmacie din Iași.

Acad. Sorin Dumitrescu, o pledoarie pentru Ortodoxie și trăirea autentică

Manifestarea de la Bistrița a inclus o serie de evenimente importante și conferințe de mare interes, între care s-a numărat și cea a academicianului Sorin Dumitrescu. Prelegerea marelui artist a avut loc în a doua zi a evenimentului, în jurul orei 13:00 și a avut tema „Creștinismul accesibil și creștinismul iconic”. Academicianul a făcut o pledoarie pentru Ortodoxie, pentru trăirea creștinismului în manieră cât mai autentică și pentru renunțarea la kitsch-urile arhitecturale.

Marele eveniment de la Bistrița, devenit tradiție s-a încheiat cu o sesiune de întrebări și răspunsuri pe baza temelor discutate în cele două zile.

DSC_0630

Una din concluzii a fost aceea că actul medical nu este o simplă manevră medicală în sine, ci trebuie să fie însoțit de o anumită spiritualitate și de o responsabilitate  duhovnicească, pentru semenul care se află în suferință.

Datorită longevității acestui simpozion, aflat la editia a XV-a, medicul Mircea Gelu Buta, directorul Spitalului Județean de Urgență din Bistrița și organizatorul evenimentului a fost premiat de rectorul Universității Babeș-Bolyai, academicianul Ioan-Aurel Pop.

În încheierea manifestării, participanții s-au bucurat de un concert oferit de corul Psalmodia Transylvanica al Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca.

 

Ultimele articole

Hramul Parohiei „Sfântul Dumitru” din Florești

Hramul Parohiei „Sfântul Dumitru” din Florești

La sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, marți, 26 octombrie 2021, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a slujit în Parohia „Sfântul Dumitru” din Florești,...