Peste 1.000 de maramureşeni au participat la „Marşul pentru viaţă”

de | mart. 25, 2017

Sâmbătă, 25 martie 2017, în Baia Mare, cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Episcop Iustin al Maramureşului şi Sătmarului,  s-a desfăşurat  a doua ediţie a „Marşului pentru viaţă”, organizat de Asociaţia „Maramureş pentru Viaţă şi Familie” şi Asociaţia Tinerilor Ortodocşi de pe lângă Catedrala Episcopală Maramureşeană, în parteneriat cu Episcopia Ortodoxă a Maramureşului şi Sătmarului, a transmis pentru radio Renașterea Andrei Fărcaş, redactor la revista „Graiul Bisericii Noastre”.

Manifestarea a purtat titlul generic „Marşul pentru viaţă”, 2017, la fel ca anul trecut, desfăşurat tot în ziua sărbătorii Buna Vestire, sub sloganul „Ajută mama şi copilul! Ei depind de tine!”. Cei peste 1.500 de participanţi din asociaţiile tinerilor ortodocşi din protopopiatele Baia Mare, Chioar şi Tg. Lăpuş, dar şi persoane individuale de toate vârstele, au urmat un traseu care a început din faţa Catedralei Episcopale„Sfânta Treime” şi au parcurs bulevardele din centrul nou al municipiului, cu punct final Piaţa Millenium  din Centrul Vechi, în total o distanţă de circa 3 km. Pe traseu, tinerii au purtat pancarte şi bannere de conştientizare pentru păstrarea copilului nenăscut, precum şi a susţinerii mamelor în criză de sarcină. Au luat parte, indiferent de vârstă, toţi cei care au dorit să-şi exprime ataşamentul faţă de valoarea vieţii, a maternităţii şi a familiei. Întrunirea din Piaţa Millenium a început cu intonarea Imnului Naţional, în interpretarea Corului „Angelli” al Seminarului Teologic „Sfântul Iosif Mărturisitorul” din Baia Mare, dirijat de pr. prof. Andrei Baboşan.

„Cerul lăuntric al ţării noastre este întunecat de norii avortului, a spus preşedintele Asociaţiei „Maramureş pentru Viaţă şi Familie”, Marius Sima. Prin acest marş noi ne dorim să invităm pe toate persoanele doritoare să susţină valoarea familiei, a vieţii şi a maternităţii. De aceea, noi am propus un titlu deosebit, „Calea PRO VITA”, întrucât nu dorim să conturăm două tabere, noi şi medicii, sau noi şi mamele care fac avort, ci dorim să intrăm într-un dialog constructiv cu aceştia, pentru a găsi soluţii practice, astfel încât mamele care au făcut avort să nu fie stigmatizate şi marginalizate, iar femeile care se află în criză de sarcină să poată fi sprijinite.”

„Noi, Asociaţia Tinerilor Ortodocşi de pe lângă Catedrala Episcopală Maramureşeană, ne-am alăturat celorlalte asociaţii pentru a organiza acest marş pentru viaţă. Viaţa este un dar de la Dumnezeu, a spus diacon Ionuţ Pleş. În fiecare dar se regăseşte dăruitorul. Dacă viaţa este un dar de la Dumnezeu, înseamnă că în fiecare dintre noi se regăseşte Dumnezeu. Şi atunci, pentru a nu rămâne indiferenţi, ne-am hotărât să organizăm acest marş pentru a preţui viaţa.”

Au vorbit participanţilor Marius Sima, Adina Sanda Pleş, Manuel Ardelean şi Dana Ardelean, de la Asociaţia “Picioruşe”, iar un grup al ATOCEM a cântat imnul „Alege viaţa”, compus de prof. dr. Cosmin Lauran.

Cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Episcop Iustin al Maramureşului şi Sătmarului s-au desfăşurat marşuri pentru viaţă şi în municipiile Satu Mare şi Sighetu Marmaţiei, la care au luat parte mai multe sute de participanţi.

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Binecuvântare arhierească în Parohia Ortodoxă Arșița

Binecuvântare arhierească în Parohia Ortodoxă Arșița

Sâmbătă, 15 iunie 2024, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din satul Arșița, comuna Măgura Ilvei, județul Bistrița-Năsăud, cu prilejul sfințirii capelei...