Peste 10 mii de pelerini, în rugăciune la Mănăstirea Nicula

de | aug. 14, 2016

 

 

Peste 10 mii de pelerini se află deja în curtea Mănăstirii Nicula, conform estimărilor forțelor de ordine și ale organizatorilor. Grupuri de pelerini însă continuă să intre pe poarta așezământului monahal, să se oprească în fața bisericuței de lemn și să se închine, după care să se așeze în liniște, la rând pentru a ajunge la Icoana Maicii Domnului.

Rândul se întinde pe mai bine de 200 de metri însă așteptarea nu e grea și merge repede, spun niște credincioase ce țin în mână mănunchiuri de busuioc, venite de la Dej, Onești și Sângeorz-Băi.

„Stăm de aproape o oră dar rândul merge repede și nu simțim oboseală. Venim aici la mănăstire de 20-30 de ani și simțim în familiile noastre ajutorul Maicii Domnului. O să-i cerem Măicuței și-n acest an sănătate pentru noi și pentru copii, că sunt plecați în străinătate”.

Și-n acest an, hramul Mănăstirii Nicula se desfășoară în condiții de maximă siguranță întrucât peste 200 de jandarmi din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile din Cluj-Napoca, asigură măsurile de ordine publică în curtea așezământului monahal, dar și pe traseul spre mănăstire.

„Cel mai important pentru pelerini, pentru siguranța lor, e să asculte recomandările forțelor de ordine, să aibă grijă la bunurile personale, genți, poșete și să evite, pe cât posibil, intrarea în conflict cu persoane care pot fi sub influența băuturilor alcoolice. De asemenea, dacă au orice problemă sau asistă la fapte de natură antisocială, să nu ezite să abordeze jandarmii aflați în zonă sau să apeleze numărul unic de urgență 112”, a afirmat purtătorul de cuvânt al Grupării de Jandarmi Mobile Cluj-Napoca, maiorul Mariana Barbu.

Ca în fiecare an, în curtea așezământului monahal sunt prezente și echipaje de ambulanță și SMURD, care acordă asistență medicală pelerinilor, în caz de nevoie. Până acum au fost puțini pelerini care au solicitat ajutorul medicilor, spune purtătorul de cuvânt al Serviciului de Ambulantă Cluj, asistentul Cătălin Uță.

„Pe o tură de 12 ore, aproximativ 15 medici, asistenți și voluntari, sunt la dispoziția celor care ajung aici la mănăstire. Marea majoritate a intervențiilor se axează pe faptul că mulți postesc sau ajună și nu-și iau tratamentul și atunci se simt slăbiți și ne solicită ajutorul. De asemenea, plăgi minore ale celor care înconjoară bisericuța din lemn în coate și în genunchi, însă avem noroc cu vremea că ține cu noi și nu este soare puternic”, a declarat purtătorul de cuvânt al Serviciului de Ambulantă Cluj, asistentul Cătălin Uță.

Pentru ca pelerinii să aibă un climat de rugăciune, și-n acest an autoritățile locale și conducerea mănăstirii Nicula le-au interzis comercianților de alimente sau bunuri diverse să-și vândă marfa pe drumul care duce din satul Nicula până la mănăstire. Astfel, au permis doar vânzarea de obiecte bisericești, pe care credincioșii le pot cumpăra de la standurile amplasate în apropierea porții de intrare. Mulți dintre ei cumpăra Icoana cu Adormirea Maicii Domnului, cruciulițe sau metanii, spune unul dintre cei care vând obiecte religioase, Lucian Lazar:

„Majoritatea pelerinilor caută icoane cu Maica Domnului, reprezentative pentru acest praznic. Mulți cumpără cruciulițe pentru cei rămași acasă dar și metanii. Totodată se cumpără mir sau tămâie”.

 

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Calendarul bisericesc pe anul 2025

Calendarul bisericesc pe anul 2025

Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului pune la dispoziția credincioșilor 5 tipuri de calendare bisericești pe anul 2025: calendar de perete coală, calendar agendă, calendar de perete cu spirală - format A3 și A4, și calendar de birou. Calendarele bisericești,...