Peste 50 de tineri bistrițeni au fost formați pentru a deveni voluntari

de | nov. 13, 2018

Asociația Tinerilor Creștini Ortodocși Bistrița a organizat în perioada 9-11  noiembrie 2018, la Sîngeorz-Băi, o tabără de pregătire si aprofundare  a tinerilor voluntari intitulată „HAI ÎN TABĂRĂ SĂ FII VOLUNTAR PENTRU COMUNITATE”!

„Pe perioada celor 3 zile de tabără, participanții și-au întărit decizia de a se implica în comunitate prin voluntariat, au cunoscut implicațiile și avantajele organizării unei tabere, au fost deprinși cu abilități specifice (animație socio-educativă, coordonarea unui atelier, coordonarea unui grup, moderarea de discuții, coordonare de jocuri, relaționarea cu participanții și cu ceilalți voluntari), au învățat să elaboreze pe echipe un plan pentru o tabără comunitară, au participat la programul catehetic și duhovnicesc desfășurat și și-au expus în mod direct dorința de a schimba ceva în jurul lor și de a arăta că se poate trăi frumos”. A transmis pr. Emanuel Vidican, coordonatorul proiectului.

Scopul proiectului a fost pregătirea și formarea tinerilor în aria voluntariatului specific al taberelor de tineret în cadrul asociațiilor existente in judeţ. Prin organizarea acestei tabere, asociația și-a dorit să promoveze ideea de voluntariat și de implicare civică în rândul tinerilor, prin tabere, având mai multe obiective finale:

  • dobândirea de cunoștințe teoretice despre organizarea unei tabere și despre specificul voluntariatului în tabere;
  • dobândirea de abilități practice în organizarea unui program de tabără și activități specifice de tabără;
  • însușirea unor metode de lucru cu copiii, adolescenții, tinerii și voluntarii in diverse context;
  • dezvoltarea conceptului de tabără comunitară.

Pe perioada taberei s-au derulat  doua sesiuni de informare asupra modului istoric in care s-a realizat Marea Unire. Sesiunile de informare au fost sustinute de catre Prof. Dr. Pop Marius. De asemenea, în cadrul atelierelor de lucru s-au realizat obiecte hand-made cu specific tradițional (cruciulițe, brățări, broderie tradițională).

Peste 50 de tineri bistrițeni au fost formați pentru a deveni voluntariEste important de remarcat faptul că derularea acestor activități reprezintă un element de importanță majoră atât pentru Biserică, cât și pentru întreaga comunitate, prin faptul că aceste întâlniri reprezintă modalități de furnizare a unor repere morale corespunzătoare pentru copii și tineri. Ținând cont de aspectul misionar pe care aceste activități le au, prin prisma faptului că se bazează pe interacțiune și socializare în scopul educării morale și dezvoltării armonioase a tinerilor, este importantă asigurarea unei continuități în organizarea de asemenea proiecte. Mai mult, orice proiect conceput şi desfăşurat de către şi pentru tineri reprezintă un act de dăruire, prin care Biserica „îi răsfaţă cu bunătate pe tineri”, conturându-le o viaţă mai bună, finalitatea fiind aceea ca, la rândul lor, tinerii să dăruiască mai departe bunătate comunităţii în care se regăsesc.

Această tabără s-a adresat tinerilor cu vârsta cuprinsă între 14 și 35 de ani din județul  Bistrița-Năsăud iar proiectul a fost  cofinanțat din bugetul local al municipiului Bistrița pe anul 2018. Cei 50 de participanți au primit diplomă de „voluntar de tabere” recunoscută în toate asociațiile de tineret din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului , ceea ce le dă posibilitatea de a fi viitorii voluntari în taberele organizate de asociațiile noastre dar și în grupurile parohiale de tineret.

 Pr. Tudor Mudure

Inspector de tineret

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Procesiune de Rusalii la Cluj-Napoca

Procesiune de Rusalii la Cluj-Napoca

Clujenii sunt invitați să participe duminică, 23 iunie 2024, la tradiționala Procesiune de Rusalii organizată în centrul municipiului Cluj-Napoca. Evenimentul continuă o veche tradiţie din Ardeal ce are în centrul ei rugăciunea pentru mediul înconjurător şi pentru...

Binecuvântare arhierească în Parohia Ortodoxă Arșița

Binecuvântare arhierească în Parohia Ortodoxă Arșița

Sâmbătă, 15 iunie 2024, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din satul Arșița, comuna Măgura Ilvei, județul Bistrița-Năsăud, cu prilejul sfințirii capelei...