Peste 90 de elevi s-au întrecut la faza județeană a Olimpiadei „Meșteșuguri Artistice Tradiționale”

de | iun. 7, 2022 | Cultură

Peste 90 de elevi de la 20 de unități de învățământ din întreg județul Cluj s-au întrecut sâmbătă, 4 iunie, la Gherla, în cadrul Olimpiadei „Meșteșuguri Artistice Tradiționale” – faza județeană 2022.

Competiția s-a desfășurat începând cu ora 10:00, la Liceul Teoretic „Petru Maior” din Gherla. Elevii, de la clasele pregătitoare până la nivel de liceu, au concurat la mai multe categorii din cadrul atelierelor: prelucrare lemn, os, pictură icoane pe sticlă, lemn sau piatră, realizare podoabe din mărgele, țesut, cusut, tors, împletit, realizare costume tradiționale și păpuși, măști, ceramică, împletituri, artă decorativă și încondeiat ouă.

Conform regulamentului, tinerii s-au prezentat în costum popular și au adus cu ei unul sau două produse finite, dar și semifinite, pe care le-au finalizat în cadrul etapei județene a olimpiadei, în prezența comisiei de jurizare. Comisia a fost compusă din consultanții artistici ai Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj – Marinela Zegrean Istici, Consuela Bendea, Claudiu Cubleșan -, profesoara Laura Constantin-Ocneru de la Liceul Teoretic „Petru Maior” din Gherla și prof. univ. dr. Marcel Muntean de Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, specializarea Artă Sacră.

Concursul s-a desfășurat între orele 10:00 – 11:30, cu sprijinul profesorilor liceului și al elevilor voluntari, după care, timp de o jumătate de oră, atelierele au fost vizionate de reprezentantul Inspectoratului Școlar Județean Cluj, prof. Cristina Albinetz, de primarul orașului Gherla, Ovidiu Drăgan, de părinți și de publicul larg.

Începând cu ora 12:00, în curtea liceului, participanții la olimpiadă au avut parte de un program artistic susținut de Ansamblul Folcloric „Mugurii Mintiului”, instructor Simion Berchi, în cadrul căruia au evoluat și soliștii vocali, elevii David Chezan, Ana-Maria Cioban și Violeta Cioban. Totodată, toți cei prezenți, tineri, părinți și profesori, au fost inițiați în frumusețea jocurilor tradiționale din Câmpia Transilvaniei, în cadrul unui atelier de joc tradițional, coordonat de profesorii coregrafi Camelia și Ioan Motoc. Prin mâinile celor doi profesori, de-a lungul timpului, au trecut generații de jucăuși, care au dus mai departe tradiția jocurilor populare românești. Ei au înființat o școală de dans tradițional românesc ce le poartă numele și, pe lângă elevi și studenți, în cadrul acestei școli urmează cursuri de joc tradițional oameni cu studii superioare, profesori universitari, medici, ingineri, avocați, dar și oameni simpli, care au căutat de mulți ani posibilitatea de a învăța să joace. Atelierul, care a avut menirea de a-i apropia pe tineri de jocurile, tradițiile și obiceiurile populare, face parte din cadrul proiectului „Educație prin cultură”, derulat în această perioadă de instituția clujeană.

Apoi, în jurul orei 14:00 a avut loc premierea câștigătorilor. În deschidere a vorbit directorul Liceului Teoretic „Petru Maior” din Gherla, prof. Cosmina Forț, gazda Olimpiadei, care i-a felicitat pe participanți, pe profesorii coordonatori și pe părinți pentru dragostea și interesul cu care se aplecă spre tradițiile și meșteșugurile populare. A luat cuvântul și primarul orașului Gherla, Ovidiu Drăgan, dar și prof. univ. dr. Marcel Muntean, membru al juriului, care și-a exprimat bucuria de a fi prezent la această competiție, menită să promoveze în rândul tinerilor dragostea față de patrimoniul cultural românesc. După acest moment, a fost transmis mesajul de felicitare din partea managerului CJCPCT Cluj, Adriana Irimieș, iar la final au fost premiați toți elevii. Primii trei elevi premiați (câștigători ai locurilor I) au fost desemnați să reprezinte județul Cluj la faza naționale a Olimpiadei Meșteșugurilor Artistice Tradiționale, care se va desfășura în perioada 20-24 iulie 2022, la Muzeul ASTRA din Dumbrava Sibiului. Aceștia sunt: Răileanu Ștefan – Prelucrare metal, clasa a VIII-a, Școala Gimnazială „Alexandru Bohățiel” Vultureni; Cernovschi Melinda Magdalena – Cusături, clasa a X-a, Liceul Tehnologic Gherla și Cornea Tania Adelina – Podoabe din mărgele, clasa a X-a, Palatul Copiilor Cluj – Structura Gherla.

Olimpiada „Meșteșuguri Artistice Tradiționale” – faza județeană 2022, o întrecere educativă care urmărește conștientizarea școlarilor asupra valorilor civilizației populare românești, a fost organizată de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj – coordonator de proiect consultantul artistic Adriana Andrei -, în parteneriat cu Ministerul Educației, Inspectoratul Școlar Județean Cluj, Primăria Municipiului Gherla și Liceul Teoretic „Petru Maior”.

Ultimele articole

Buna Vestire (25 martie) | Cateheză

Buna Vestire (25 martie) | Cateheză

Excurs istoric: Buna Vestire (25 martie) este cea mai veche sărbătoarea din suita cinstirii Maicii Domnului. Este o sărbătoarea în care este cinstită Maica și Fiul deopotrivă. În secolul al IV-lea s-a ridicat o biserică pe locul unde tradiția afirma că Maica Domnului...

Mai multe din Cultură
Concursul „Lumină din lumină” adresat liceenilor turdeni

Concursul „Lumină din lumină” adresat liceenilor turdeni

Biblioteca Municipală ”Teodor Murășanu” Turda și Protopopiatul Ortodox Turda organizează în perioada 27 Martie- 7 Aprilie 2023 Concursul ”Lumină din lumină” adresat liceenilor turdeni. Doritorii se pot înscrie la una din cele două secțiuni: Secțiunea de literatură....

Cenușăreasa revine pe scena Teatrului „Puck”

Cenușăreasa revine pe scena Teatrului „Puck”

Duminică, 19 martie, de la orele 11 și 12.30 cei mici sunt așteptați la Teatrul de Păpuși „Puck”, alături de părinți și bunici la spectacolul „Cenușăreasa”, după Frații Grimm, în regia Monei Marian. De asemenea, sâmbătă, 18 martie, de la ora 11, este programat...