Peste 90 de elevi s-au întrecut la faza județeană a Olimpiadei „Meșteșuguri Artistice Tradiționale”

de | iun. 7, 2022

Peste 90 de elevi de la 20 de unități de învățământ din întreg județul Cluj s-au întrecut sâmbătă, 4 iunie, la Gherla, în cadrul Olimpiadei „Meșteșuguri Artistice Tradiționale” – faza județeană 2022.

Competiția s-a desfășurat începând cu ora 10:00, la Liceul Teoretic „Petru Maior” din Gherla. Elevii, de la clasele pregătitoare până la nivel de liceu, au concurat la mai multe categorii din cadrul atelierelor: prelucrare lemn, os, pictură icoane pe sticlă, lemn sau piatră, realizare podoabe din mărgele, țesut, cusut, tors, împletit, realizare costume tradiționale și păpuși, măști, ceramică, împletituri, artă decorativă și încondeiat ouă.

Conform regulamentului, tinerii s-au prezentat în costum popular și au adus cu ei unul sau două produse finite, dar și semifinite, pe care le-au finalizat în cadrul etapei județene a olimpiadei, în prezența comisiei de jurizare. Comisia a fost compusă din consultanții artistici ai Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj – Marinela Zegrean Istici, Consuela Bendea, Claudiu Cubleșan -, profesoara Laura Constantin-Ocneru de la Liceul Teoretic „Petru Maior” din Gherla și prof. univ. dr. Marcel Muntean de Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, specializarea Artă Sacră.

Concursul s-a desfășurat între orele 10:00 – 11:30, cu sprijinul profesorilor liceului și al elevilor voluntari, după care, timp de o jumătate de oră, atelierele au fost vizionate de reprezentantul Inspectoratului Școlar Județean Cluj, prof. Cristina Albinetz, de primarul orașului Gherla, Ovidiu Drăgan, de părinți și de publicul larg.

Începând cu ora 12:00, în curtea liceului, participanții la olimpiadă au avut parte de un program artistic susținut de Ansamblul Folcloric „Mugurii Mintiului”, instructor Simion Berchi, în cadrul căruia au evoluat și soliștii vocali, elevii David Chezan, Ana-Maria Cioban și Violeta Cioban. Totodată, toți cei prezenți, tineri, părinți și profesori, au fost inițiați în frumusețea jocurilor tradiționale din Câmpia Transilvaniei, în cadrul unui atelier de joc tradițional, coordonat de profesorii coregrafi Camelia și Ioan Motoc. Prin mâinile celor doi profesori, de-a lungul timpului, au trecut generații de jucăuși, care au dus mai departe tradiția jocurilor populare românești. Ei au înființat o școală de dans tradițional românesc ce le poartă numele și, pe lângă elevi și studenți, în cadrul acestei școli urmează cursuri de joc tradițional oameni cu studii superioare, profesori universitari, medici, ingineri, avocați, dar și oameni simpli, care au căutat de mulți ani posibilitatea de a învăța să joace. Atelierul, care a avut menirea de a-i apropia pe tineri de jocurile, tradițiile și obiceiurile populare, face parte din cadrul proiectului „Educație prin cultură”, derulat în această perioadă de instituția clujeană.

Apoi, în jurul orei 14:00 a avut loc premierea câștigătorilor. În deschidere a vorbit directorul Liceului Teoretic „Petru Maior” din Gherla, prof. Cosmina Forț, gazda Olimpiadei, care i-a felicitat pe participanți, pe profesorii coordonatori și pe părinți pentru dragostea și interesul cu care se aplecă spre tradițiile și meșteșugurile populare. A luat cuvântul și primarul orașului Gherla, Ovidiu Drăgan, dar și prof. univ. dr. Marcel Muntean, membru al juriului, care și-a exprimat bucuria de a fi prezent la această competiție, menită să promoveze în rândul tinerilor dragostea față de patrimoniul cultural românesc. După acest moment, a fost transmis mesajul de felicitare din partea managerului CJCPCT Cluj, Adriana Irimieș, iar la final au fost premiați toți elevii. Primii trei elevi premiați (câștigători ai locurilor I) au fost desemnați să reprezinte județul Cluj la faza naționale a Olimpiadei Meșteșugurilor Artistice Tradiționale, care se va desfășura în perioada 20-24 iulie 2022, la Muzeul ASTRA din Dumbrava Sibiului. Aceștia sunt: Răileanu Ștefan – Prelucrare metal, clasa a VIII-a, Școala Gimnazială „Alexandru Bohățiel” Vultureni; Cernovschi Melinda Magdalena – Cusături, clasa a X-a, Liceul Tehnologic Gherla și Cornea Tania Adelina – Podoabe din mărgele, clasa a X-a, Palatul Copiilor Cluj – Structura Gherla.

Olimpiada „Meșteșuguri Artistice Tradiționale” – faza județeană 2022, o întrecere educativă care urmărește conștientizarea școlarilor asupra valorilor civilizației populare românești, a fost organizată de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj – coordonator de proiect consultantul artistic Adriana Andrei -, în parteneriat cu Ministerul Educației, Inspectoratul Școlar Județean Cluj, Primăria Municipiului Gherla și Liceul Teoretic „Petru Maior”.

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Mai multe din Cultură
Târg de Mărțișor la Muzeul Etnografic al Transilvaniei

Târg de Mărțișor la Muzeul Etnografic al Transilvaniei

Handmade Transilvania, în parteneriat cu Muzeul Etnografic al Transilvaniei, instituție publică de cultură care funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, vă invită în perioada 28 februarie-2 martie 2024 la Târgul de Mărțișor. Pe perioada târgului, vor fi...

4 + 1 = Cvartetul Transilvan alături de flautistul János Bálint

4 + 1 = Cvartetul Transilvan alături de flautistul János Bálint

Studioul de concerte al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” vă așteaptă să îi treceți pragul pentru a participa la o seară dedicată muzicii de cameră în compania Cvartetului Transilvan (Gabriel Croitoru - vioara I, Nicușor Silaghi - vioara a II-a, Marius Suărășan -...

Pinocchio, din nou pe scena Teatrului „Puck”

Pinocchio, din nou pe scena Teatrului „Puck”

La finalul acestei săptămâni, cei mici sunt așteptați să urmărească la Teatrul de Păpuși „Puck” din Cluj-Napoca aventurile unuia dintre cele mai cunoscute personaje din literatura pentru copii. Este vorba de Pinocchio, eroul spectacolului cu același nume, în regia lui...

Concurs județean SCRISOARE PENTRU MAMA, ediția a IV-a

Concurs județean SCRISOARE PENTRU MAMA, ediția a IV-a

Primăria Municipiului Turda, Biblioteca Municipală ”Teodor Murășanu” Turda şi Asociația „Împreună Pentru Voi” Turda organizează în perioada 27 Februarie-1 Martie 2024 a patra ediție a concursului județean SCRISORI PENTRU MAMA. Știm că voi, copiii, le mulțumiți mamelor...