Peter Falk – iubitul detectiv Columbo

de | iun. 23, 2022 | Personalitatea zilei, Biografii, Documentare

Actor american de film ce a devenit popular în special datorită rolului din serialul „Columbo”, în care a fost protagonist mai bine de 20 de ani, fiind recompensat în 1973 cu Golden Globe pentru Cea mai bună prestație actoricească. Astăzi vom vorbi despre Peter Falk.

S-a născut pe 16 septembrie 1927, la New York. Peter Falk şi-a pierdut ochiul drept la vârsta de trei ani, ca urmare extirpării unei tumori maligne, şi a purtat un ochi de sticlă toată viaţa. În ciuda acestui handicap, el a practicat sportul în adolescenţă, în special baseball-ul şi baschetul, şi a debutat pe scenă ca actor amator, într-o piesă şcolară, la vârsta de 12 ani.

Deşi a obţinut o diplomă de master în administraţi publică, la Universitatea din Syracuse, în anul 1953, Peter Falk afirma în memoriile lui că nu şi-a dorit niciodată să urmeze o carieră de funcţionar public. El şi-a început cariera actoricească în trupa de teatru „Mark Twain Masquers”, iar în anul 1956 a debutat pe Broadway. În ciuda succesului înregistrat pe scenă, un impresar l-a sfătuit să nu se aştepte la o carieră de actor de film, din cauza ochiului de sticlă.

A obţinut roluri minore în câteva pelicule, la sfârşitul anilor ’50, însă a câştigat recunoaşterea industriei de film americane în anul 1960, când a strălucit într-un rol secundar.

Falk s-a bucurat după ce a avut succes din 1958, în filme precum Socrii (1979) și în alte drame de televiziune. Cu toate acestea, el a devenit celebru datorită rolului locotenentului Columbo, interpretat pentru prima dată în anul 1968, în filmul „Prescription: Murder”. Succesul acestui film i-a determinat pe producători să realizeze un serial de televiziune. Columbo era un detectiv de omucideri din cadrul Departamentului din Los Angeles. Serialul a fost difuzat timp de zece sezoane pe NBC înainte de a fi anulat. Sarcina principală a detectivului a fost aceea de a rezolva unele dintre cele mai viclene, brutale și ascunse crime din Los Angeles. Primul episod, difuzat în anul 1971, a fost regizat de un tânăr necunoscut de 25 de ani care va deveni unul dintre cei mai mari regizori americani, Steven Spielberg. Serialul s-a bucurat de un succes extraordinar, fiind difuzat  în toată lumea şi transformându-l pe Peter Falk într-o vedetă internaţională.

A câştigat patru premii Emmy pentru rolul său din serialul poliţist ”Columbo”, şi încă şase nominalizări pentru acest rol. A câştigat cu acest rol şi un Glob de Aur şi opt nominalizări la acest premiu, dar şi alte premii şi nominalizări.

A fost unul dintre actorii favoriţi al regizorului John Cassavetes, cu care a turnat şase filme: „Husbands” (1970), „Machine Gun McCain” (1969), „Mikey and Nicky” (1976), „Opening Night” (1977), „Big Trouble” (1986), „A Woman Under the Influence” (1974) şi un film de televiziune, „Columbo: Étude in Black” (1972).

Peter Falk a murit pe 23 iunie 2011, la reşedinţa sa din Beverly Hills.

 

Surse:

https://ro.wikipedia.org/wiki/Peter_Falk

https://www.thefamouspeople.com/profiles/peter-falk-37026.php

https://www.agerpres.ro/documentare/2021/06/23/o-personalitate-pe-zi-actorul-american-peter-falk–734958

Radio Renasterea
Radio Renasterea
Peter Falk – iubitul detectiv Columbo
Peter Falk – iubitul detectiv Columbo
/
Sfântul Corbinian din Freising | Ierom. Grigorie Benea

Sfântul Corbinian din Freising | Ierom. Grigorie Benea

Vreme de 1000 de ani, Apusul și Răsăritul au fost unite în aceeași credinţă creștină. Creștini din Spania sau Galia puteau merge în pelerinaj la Locurile Sfinte și să se simtă la fel de acasă într-o biserică greacă sau siriană ca în bisericile din ținuturile lor de...

In Memoriam Karl Christian Vasilij Felmy († 8 iulie 2023)

In Memoriam Karl Christian Vasilij Felmy († 8 iulie 2023)

„Și iată-mă ortodox. Nici nu mai știu de când”. Karl Christian Felmy, 2010. În seara zilei duminicii din 9 iulie 2023 am aflat cu tristețe că diaconul Vasilij Karl Christian Felmy, unul dintre cei mai cunoscuți și respectați teologi ortodocși contemporani, s-a mutat...

Adormirea Maicii Domnului Elemente constitutive ale icoanei | Marcel Munteanu

Adormirea Maicii Domnului Elemente constitutive ale icoanei | Marcel Munteanu

Cinstirea pe care Biserica creştină ortodoxă i-a închinat-o Fecioarei Maria poate fi sintetizată în cuvintele Sfântului Maxim Mărturisitorul: „Ascultaţi toate neamurile şi plecaţi urechea, locuitori ai pământului. Veniţi toţi credincioşii şi adunaţi-vă toţi prietenii...