PF Daniel: Femeile Mironosițe – lumini pentru viața femeilor creștine în Biserică și în societate

de | mai 14, 2021 | Patriarhia română

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, transmite cu prilejul Duminicii Mironosițelor, 16 mai 2021, un mesaj despre importanța lucrării femeii în societate:

Text integral:


Femeile Mironosițe – lumini pentru viața femeilor creștine în Biserică și în societate

Hristos a înviat!

Întrucât idealul vieții creștine este dobândirea sfințeniei și a vieții veșnice (cf. Evrei 12, 14), calendarul Bisericii Ortodoxe este plin de sfinți bărbați și sfinte femei, care, prin dreaptă credință și dreaptă viețuire în Hristos și în Duhul Sfânt, au ajuns la asemănarea cu Dumnezeu, Cel milostiv și sfânt (cf. Luca 6, 36 și 1 Petru 1, 16). Astfel, în iubirea lui Hristos și în starea de sfințenie, distincțiile dintre oameni nu mai sunt motive de dezbinare sau de conflict, ci bogăție a comuniunii de credință și de viețuire sfântă.

În acest sens, Sfântul Apostol Pavel spune: „Nu mai este iudeu, nici elin; nu mai este rob, nici liber; nu mai este parte bărbătească și parte femeiască, pentru că voi toți una sunteți în Hristos Iisus” (cf. Galateni 3, 28). Iar, când subliniază demnitatea egală a bărbatului și a femeii în Hristos, același Sfânt Apostol Pavel spune: „nici femeia fără bărbat, nici bărbatul fără femeie, în Domnul, căci precum femeia este din bărbat, așși bărbatul este prin femeie și toate sunt de la Dumnezeu” (1 Corinteni 11, 11-12).

Dacă în Duminica a doua după Sfintele Paști, Biserica Ortodoxă face pomenirea Sfântului Apostol Toma, ca mărturisitor al Învierii lui Hristos, în Duminica a treia după Sfintele Paști, Biserica Ortodoxă face pomenirea Femeilor Mironosițe, ca mărturisitoare ale Învierii lui Hristos, după cum ne spune Sinaxarul acestei Duminici din Penticostar.

Prin urmare, Sfintele Femei Mironosițe reprezintă icoana tuturor femeilor evlavioase din Biserica lui Hristos, întrucât ele au deschis calea mărturisirii credinței îÎnvierea Domnului pentru toate femeile dreptmăritoare: de la sfinte mucenițe, sfinte cuvioase, sfinte împărătese și până la toate mamele creștine, care nasc și cresc copiii în credință și iubire față de Dumnezeu și de semeni.

Din acest motiv, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, prin Hotărârea nr. 4.014 din 22 iulie 2020, a declarat a treia Duminică după Paști ca fiind Duminica Femeilor creștine. Această inițiativă de apreciere a credinței și curajului femeilor creștine evidențiază importanța lucrării misionare a femeilor în viața Bisericii și a societății românești. În acest sens, menționăm: nașterea și creșterea copiilor în credința creștină dreptmăritoare; catehizarea copiilor – în calitate de bunici, mame, soții, surori (în familie); educația religioasă și teologică a copiilor și tinerilor – ca profesoare de religie, preotese, educatoare, învățătoare și cadre didactice de specialitate (în grădinițe, școli, licee și universități); activități social-filantropice (la nivel de parohii și mănăstiri, în cămine de bătrâni, orfelinate, centre sociale); desfășurarea de activități medicale, de asistență socială și de voluntariat – în calitate de medici, asistente și infirmiere (în unități medicale: spitale, policlinici, dispensare, farmacii, centre de tratare și recuperare); derularea de activități mass-media și jurnalism creștin (Ziarul Lumina, Trinitas TV, Radio Trinitas și alte instituții media); activitatea în instituții de administrație publică, arte, cultură, armată, justiție, agricultură, industrie, comerț, cercetare științifică, contribuind, astfel, la bunul mers al vieții eclesiale și sociale.

Totodată, Biserica Ortodoxă Română sărbătorește Ziua Națională a Familiei în Duminica cea mai apropiată de 15 mai, ca fiind Duminica Familiei creștine, ocrotită de Sfântul Apostol Andronic și soția sa, Iunia (pomeniți în ziua de 17 mai). Aceștia au propovăduit Evanghelia lui Hristos străbunilor noștri traci, în regiunea Panoniei, adică în apropierea granițelor României de azi.

În contextul anului 2021, proclamat în Patriarhia Română ca An omagial al pastorației românilor din afara României și An comemorativ al celor adormițîn Domnul, ne aducem aminte cu apreciere și recunoștință de toate femeile creștine care au mărturisit prin viața lor credința în Domnul Hristos, Cel răstignit și înviat, atât în România, cât și în afara României printre românii din vecinătatea României și din diaspora română.

În lupta cu pandemia prezentă, apreciem îndeosebi activitatea femeilor creștine care sunt cadre medicale (medici, asistente și infirmiere). Acestea cultivă iubirea milostivă față de oamenii suferinzi aflați în spitale, ostenindu-se cu atenție și răbdare pentru tratarea și vindecarea celor afectați de Covid-19, dar și de alte boli.

Cu prilejul Duminicii Femeilor creștine și al Duminicii Familiei creștine, ne rugăm lui Dumnezeu să dăruiască tuturor femeilor și familiilor dreptmăritoare, precum le-a dăruit mai întâi Sfintelor Femei Mironosițe, bucurie și binecuvântare în a-L mărturisi pe Domnul Iisus Hristos Cel înviat. Totodată, le dorim tuturor sănătate, pace și ajutor în toată fapta bună, întru mulți și binecuvântați ani!

† Daniel
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

Foto credit: Arhiva Basilica.ro / Mircea Florescu

Ultimele articole

Mulţimea bunurilor materiale nu-ţi poate aduce bucurie

Mulţimea bunurilor materiale nu-ţi poate aduce bucurie

Iubiţi fraţi şi surori, mulţimea bunurilor materiale nu ne poate aduce bucurie, pentru că, având mult poţi deveni rob al patimii iubirii de avere. Iată ce zice Domnul Hristos în Evanghelia de la Ioan, în capitolul 8, versetul 34: „Adevărat, adevărat vă spun, oricine...

Omul – lucrul cel mai de preț

Omul – lucrul cel mai de preț

Aspecte introductive În decursul activității Sale pământești, Domnul a făcut multe minuni. Între ele, o categorie importantă o reprezintă exorcizările. Uneori, El alungă demoni pentru că cineva din anturajul posedatului o cere, alteori pentru că însuși cel în cauză,...

24 iulie – Sf. M. Mc. Hristina; Sf. Mc. Ermoghen

24 iulie – Sf. M. Mc. Hristina; Sf. Mc. Ermoghen

Sfânta Muceniță Hristina era originară din Tir (Fenicia) și a trăit în timpul împăratului Septimiu Sever (193-211). Era fiica marelui dregător Urban care dorind să își protejeze fiica de ispitele din lume și să slujească tot timpul în templul zeilor păgâni i-a dăruit...

Mai multe din Patriarhia română
Noi hotărâri ale Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române

Noi hotărâri ale Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române

În ziua de miercuri, 21 iulie 2021, în Aula Magna „Teoctist Patriarhul” din Palatul Patriarhiei, sub președinția Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, s-a desfășurat ședința de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Au fost luate următoarele...