Asociația Zi de Bine, cu susținerea E.ON România și a partenerilor strategici, lansează proiectul „PicăturideBINE”, o inițiativă menită să aducă un suflu nou în comunitatea cu peste 400 de locuitori care trăiesc la marginea satului Sânpaul din județul Cluj. Proiectul presupune amenajarea unei spălătorii comunitare, care va funcționa și ca un loc de întâlnire pentru copii și mame, oferindu-le oportunitatea de a se implica inclusiv în activități educaționale. Pe spațiul alocat vor fi amplasate două containere cu mașini industriale de spălat și uscat haine, un loc de făcut teme și o mini-bibliotecă, un coș de baschet, bănci și mese unde se vor ține lecții și ateliere.
Comunitatea romă din Sânpaul se confruntă cu multiple provocări legate de infrastructură, acces la servicii de bază și nesiguranță locativă. Cu toate acestea, oamenii reușesc să-și trimită copiii la școală, măcar pentru cele opt clase, „demonstrând astfel un angajament puternic față de educația viitoarelor generații” – după cum precizează inițiatorii proiectului.
„Suntem la curent cu provocările pe care le întâmpină această comunitate și ne dorim să le ușurăm, măcar puțin, viața, oferindu-le în același timp șansa de a contribui la rândul lor la sănătatea comunității. Prin proiectul „PicăturideBINE” ne propunem să transformăm un spațiu care, astăzi, e un teren viran pe care se aruncă gunoaie, într-un loc al curățeniei, pe care oamenii să se simtă încurajați să-l îngrijească, înțelegându-i beneficiile”, declară, într-un comunicat remis presei, Melania Medeleanu și Luciana Zaharia, fondatoarele Asociației Zi de BINE.
Conform documentului citat, până la finalul lunii noiembrie, anul acesta, Asociația Zi de Bine, cu sprijinul Primăriei comunei Sânpaul, va transforma întreaga zonă într-un spațiu curat și funcțional, echipat cu mașini industriale de spălat și uscat haine, mini-bibliotecă și facilități pentru activități educative și recreative.