Planul activităților catehetice din Maramureş şi Sătmar, în 2016

de | oct. 31, 2015

Întâlnirea preoţilor responsabili cu activităţile de catehizare din Episcopia Maramureșului și Sătmarului s-a desfășurat la Mănăstirea „Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul” din localitatea Scărișoara Nouă, Protopopiatul Carei, judeţul Satu Mare, joi, 29 octombrie. Scopul acestei întâlniri a fost identificarea de soluţii pentru dezvoltarea activităţilor educativ-catehetice și stabilirea unui calendar de activități, potrivit ediției de Transilvania a ziarului Lumina.

Mănăstirea „Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul”, prin purtarea de grijă a starețului arhim. Timotei Bel, exarhul mănăstirilor din Episcopia Maramureșului și Sătmarului, și-a deschis porțile pentru desfășurarea și găzduirea primei întâlniri educativ-culturale desfășurate în acest loc, în anul omagial al „Misiunii mănăstirii și parohiei azi”, pentru a pregăti activitățile și proiectele catehetice care vor fi implementate în 2016, care este, conform hotărârii Sfântului Sinod, „Anul omagial al educaţiei religioase a tineretului creştin ortodox” şi „Anul comemorativ al Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul şi al tipografilor bisericeşti la împlinirea a 300 de ani de la moartea sa martirică (1716-2016)”.

La această întâlnire, convocată și moderată de pr. Gavril Vasile Băban – inspector eparhial pentru catehizarea tinerilor, au participat reprezentanții sectorului Teologic Educațional – pr. consilier Milan Bălan, pr. inspector școlar de religie Vasile Marcian Onea din judeţul Satu Mare, protopopul Mihai Chira – coordonatorul de catehizare al Protopopiatului Vișeu și preoţii coordonatorii responsabili cu catehizarea din cele opt protopopiate.
„Scopul acestei întâlniri a fost identificarea de soluţii pentru dezvoltarea activităţilor educativ-catehetice și stabilirea unui calendar concret de activități, aspecte realizate prin implicarea tuturor celor prezenți”, a precizat pr. inspector Gavril Vasile Băban.

Proiecte şi activităţi pentru tineri

De asemenea, conform celor pre­cizate de părintele inspector, „ordinea de zi a fost parcursă într-un mod constructiv prin dezbateri și sugestii cu privire la mai mul­te subiecte. Astfel, în ceea ce priveşte subiectul <Tabere şi acti­vități de vară>, s-a discutat posibilitatea de a crea parteneriate cu autoritățile locale, județene, națio­nale și chiar internaționale, precum și implementarea de proiecte cu finanțări nerambursabile – argu­mentat de activităţile desfăşurate de pr. Vasile Radu Rusu, din Parohia Tur, prin implementarea unui proiect de tipul Erasmus Plus”.

Pr. Cristian Chindriș, coor­dona­torul activităţilor de catehizare al Protopopiatului Satu Mare, a prezentat posibilităţi şi modalităţi de accesare a fondurilor ne­ram­bur­sabile prin proiecte dedicate tinerilor.

Un alt subiect abordat a fost cel al declarării, în anul 2014, a Sfântului Arhidiacon Ştefan ca ocrotitor al tinerilor din Episcopia Maramureșului și Sătmarului, şi organizarea de evenimente dedicate acestei sărbători, în eparhie. Proiectul realizat de sectorul teologic-educational dedicat acestui subiect a fost prezentat de părintele consilier Milan Bălan. De asemenea, au fost căutate soluții pentru realizarea activităților propuse în parteneriat cu unitățile școlare. Un alt subiect important pe ordinea de zi a fost cel al Catehizării tinerilor şi a concursului naţional cu această temă.

„După trecerea sumară în revistă a activităților de vară pentru tineri, desfășurate în cele opt protopopiate al Eparhiei Maramu­reșului și Sătmarului, s-au prezentat concluziile Congresului Na­țional Hristos Împărtășit Copiilor – 2015, cu accent pe colaborarea dintre preoți și profesorii de religie, context în care părintele inspector Vasile Marcian Onea a propus un tip de program pentru Școlile de vară” a spus pr. inspector Gavril Vasile Băban. La finalul acestei activități, preoţii au vizitat și Castelul Karolyi din orașul Carei, la propunerea pr. Mocanu Florian – secretar și coordonator de catehizare al Protopopiatului Carei.

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Hramul Bisericii „Sfânta Varvara” din Salina Ocna Dej

Hramul Bisericii „Sfânta Varvara” din Salina Ocna Dej

În ziua de cinstire a Sfintei Mari Mucenițe Varvara, luni, 4 decembrie 2023, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a slujit la biserica din subteranul Salinei Ocna Dej, cu...