Planul activităților catehetice din Maramureş şi Sătmar, în 2016

de | oct. 31, 2015 | Actualitatea religioasă

Întâlnirea preoţilor responsabili cu activităţile de catehizare din Episcopia Maramureșului și Sătmarului s-a desfășurat la Mănăstirea „Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul” din localitatea Scărișoara Nouă, Protopopiatul Carei, judeţul Satu Mare, joi, 29 octombrie. Scopul acestei întâlniri a fost identificarea de soluţii pentru dezvoltarea activităţilor educativ-catehetice și stabilirea unui calendar de activități, potrivit ediției de Transilvania a ziarului Lumina.

Mănăstirea „Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul”, prin purtarea de grijă a starețului arhim. Timotei Bel, exarhul mănăstirilor din Episcopia Maramureșului și Sătmarului, și-a deschis porțile pentru desfășurarea și găzduirea primei întâlniri educativ-culturale desfășurate în acest loc, în anul omagial al „Misiunii mănăstirii și parohiei azi”, pentru a pregăti activitățile și proiectele catehetice care vor fi implementate în 2016, care este, conform hotărârii Sfântului Sinod, „Anul omagial al educaţiei religioase a tineretului creştin ortodox” şi „Anul comemorativ al Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul şi al tipografilor bisericeşti la împlinirea a 300 de ani de la moartea sa martirică (1716-2016)”.

La această întâlnire, convocată și moderată de pr. Gavril Vasile Băban – inspector eparhial pentru catehizarea tinerilor, au participat reprezentanții sectorului Teologic Educațional – pr. consilier Milan Bălan, pr. inspector școlar de religie Vasile Marcian Onea din judeţul Satu Mare, protopopul Mihai Chira – coordonatorul de catehizare al Protopopiatului Vișeu și preoţii coordonatorii responsabili cu catehizarea din cele opt protopopiate.
„Scopul acestei întâlniri a fost identificarea de soluţii pentru dezvoltarea activităţilor educativ-catehetice și stabilirea unui calendar concret de activități, aspecte realizate prin implicarea tuturor celor prezenți”, a precizat pr. inspector Gavril Vasile Băban.

Proiecte şi activităţi pentru tineri

De asemenea, conform celor pre­cizate de părintele inspector, „ordinea de zi a fost parcursă într-un mod constructiv prin dezbateri și sugestii cu privire la mai mul­te subiecte. Astfel, în ceea ce priveşte subiectul <Tabere şi acti­vități de vară>, s-a discutat posibilitatea de a crea parteneriate cu autoritățile locale, județene, națio­nale și chiar internaționale, precum și implementarea de proiecte cu finanțări nerambursabile – argu­mentat de activităţile desfăşurate de pr. Vasile Radu Rusu, din Parohia Tur, prin implementarea unui proiect de tipul Erasmus Plus”.

Pr. Cristian Chindriș, coor­dona­torul activităţilor de catehizare al Protopopiatului Satu Mare, a prezentat posibilităţi şi modalităţi de accesare a fondurilor ne­ram­bur­sabile prin proiecte dedicate tinerilor.

Un alt subiect abordat a fost cel al declarării, în anul 2014, a Sfântului Arhidiacon Ştefan ca ocrotitor al tinerilor din Episcopia Maramureșului și Sătmarului, şi organizarea de evenimente dedicate acestei sărbători, în eparhie. Proiectul realizat de sectorul teologic-educational dedicat acestui subiect a fost prezentat de părintele consilier Milan Bălan. De asemenea, au fost căutate soluții pentru realizarea activităților propuse în parteneriat cu unitățile școlare. Un alt subiect important pe ordinea de zi a fost cel al Catehizării tinerilor şi a concursului naţional cu această temă.

„După trecerea sumară în revistă a activităților de vară pentru tineri, desfășurate în cele opt protopopiate al Eparhiei Maramu­reșului și Sătmarului, s-au prezentat concluziile Congresului Na­țional Hristos Împărtășit Copiilor – 2015, cu accent pe colaborarea dintre preoți și profesorii de religie, context în care părintele inspector Vasile Marcian Onea a propus un tip de program pentru Școlile de vară” a spus pr. inspector Gavril Vasile Băban. La finalul acestei activități, preoţii au vizitat și Castelul Karolyi din orașul Carei, la propunerea pr. Mocanu Florian – secretar și coordonator de catehizare al Protopopiatului Carei.

Ultimele articole

Să ne aducem aminte de Hristos cu dragoste

Să ne aducem aminte de Hristos cu dragoste

Bătrânul Amfilohie zicea: „Până ce inima noastră nu este locuită de dragostea lui Hristos, nu putem face nimic. Suntem ca nişte bărci fără carburant în motor.” Şi el adăuga: “Să ne aducem aminte de Hristos cu dragoste, şi atunci inima noastră va tresălta de bucurie”....

Conferință preoțească de toamnă în Protopopiatul Năsăud

Conferință preoțească de toamnă în Protopopiatul Năsăud

Clericii din Protopopiatul Ortodox Năsăud s-au reunit marți, 19 octombrie 2021, în cadrul conferinței preoțești de toamnă. Întâlnirea s-a desfășurat în biserica Mănăstirii „Izvorul Tămăduirii” din Salva și a fost precedată de o slujbă de Te Deum. Lucrările conferinței...

Biserica din Lunca, resfințită de Mitropolitul Clujului

Biserica din Lunca, resfințită de Mitropolitul Clujului

În Duminica a 21-a după Rusalii, 17 octombrie 2021, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a binecuvântat comunitatea din localitatea Lunca, județul Bistrița-Năsăud, de la...

Binecuvântarea lucrărilor efectuate la Biserica din Sânmărtin

Binecuvântarea lucrărilor efectuate la Biserica din Sânmărtin

În Duminica a 21-a după Rusalii, 17 octombrie 2021, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-a aflat în mijlocul comunității din Sânmărtin, județul Cluj. Cu acest prilej, Părintele Episcop...