Pogorârea Sfântului Duh – sărbătoarea bucuriei la Baia Mare

de | iun. 20, 2016 | Actualitatea religioasă

Preasfinţitul Părinte Iustin Sigheteanul a oficiatîn duminica Rusaliilor de la ora 10:00 în Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare, în fruntea unui sobor de preoţi slujitori, Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie de sărbătoarea Pogorârii Sfântului Duh.

Din soborul de 23 de preoţi şi diaconi au făcut parte pr. Virgil Jicărean, consilier eparhial, arhim. dr. Timotei Bel, exarh mănăstiresc şi stareţul Mănăstirii Scărişoara Nouă, Protopopiatul Carei, pr. Florin Hoban, inspector şcolar, pr. Gavril Vasile Băban, inspector eparhial pentru catehizare, pr. Fabian Coroian, protopopul de Baia Mare, pr. Ioan Socolan, protopopul de Satu Mare, arhim. dr. Casian Filip, eclesiarhul Catedralei, pr. lect. univ. dr. Marius Nechita, directorul Seminarului Teologic „Sfântul Iosif Mărturisitorul” din Baia Mare, pr. Gabriel Groza, directorul Liceului Teologic „Nicolae Steinhardt” din Satu Mare, Protos. Pantelimon Ilieş, iconomul Mănăstirii Rohia, pr. Constantin Lăpuştea, parohul bisericii „Înălţarea Sfintei Cruci” din San Jose, California, Statele Unite ale Americii, preoţii slujitori ai Catedralei şi diaconi. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Corul „Doxologia” al Catedralei, dirijat de pr. dr. Petrică Aurelian Covaciu.

Un număr foarte mare de credincioşi au venit la Catedrală pentru a se ruga împreună cu Arhiereul, încât a fost nevoie ca Sfânta Liturghie Arhierească să se săvârşească nu la nivelul întâi al sfântului locaş, unde încap circa 3.000 de credincioşi, ci în biserica propriu-zisă, situată în partea de sus, în care, deşi neterminată, dar pregătită de sărbătoare, încap mult mai mulţi credincioşi. Au fost prezenţi în Catedrală peste 5.000 de credincioşi, între care am distins bătrâni care purtau ani grei pe umeri, vârstnici cu nepoţi sau singuri, oameni în floarea vârstei, dar şi foarte mulţi tineri şi copii de toate vârstele. Toţi îmbrăcaţi special, în costum popular, după cum e datina străbună de Rusalii în această parte de ţară. Între ei, Mircea Leţiu, care sprijină Catedrala Episcopală de mulţi ani, preşedintele Consiliului Judeţean, Zamfir Ciceu, viceprimarul Băii Mari, Dorel Mureşan.

În cuvântul de învăţătură, Preasfinţitul Părinte Iustin Sigheteanul a vorbit miilor de credincioşi despre semnificaţia şi importanţa sărbătorii Pogorârii Sfântului Duh, pentru întreaga omenire.

„Sărbătoarea Pogorârii Duhului Sfânt este începutul văzut al Bisericii lui Hristos, pentru că dacă Biserica lui Hristos, pentru care a venit să o întemeieze, s-a temeluit începând cu Întruparea, propovăduirea, pătimirea, Răstignirea, Moartea şi Învierea Domnului, prin pogorârea Duhului Sfânt Ea S-a Sfinţit, a spus P.S. Iustin Sigheteanul. A primit pecetea şi arvuna Darului Duhului Sfânt, iar primii slujitori ai Bisericii lui Hristos, Sfinţii de Dumnezeu purtătorii Apostoli ai Domnului, au fost îmbrăcaţi cu putere de Sus şi au intrat în exerciţiul funcţiunii, adică în exercitarea mandatului pe li l-a încredinţat Mântuitorul, acela ca să propovăduiască Evanghelia la toată făptura. Evanghelia pe care a venit s-o aducă Domnul. Vestea cea bună. Împăcarea lumii cu Dumnezeu. Şi înfierea lumii prin botez.”

Binecuvântarea spicelor de grâu

Conform obiceiului din această parte de ţară, în ziua sărbătorii Pogorârii Sfântului Duh, preoţii de la sate şi oraşe fac rugăciuni pentru sfinţirea ţarinilor, pentru ferirea lor de furtuni, boli şi dăunători şi pentru buna rodire a lor.

Cu această ocazie se face sfinţirea Aghiasmei Mici, rugăciuni pentru ocrotire de gângănii şi vieţuitoare dăunătoare, de boli şi vijelii, dar şi pentru rodirea bogată a ţarinii, sursa de hrană a omului din toate timpurile. P.S. Iustin Sigheteanul a sfinţit spicele de grâu. Cu spice de grâu în mâini şi vase cu Aghiasmă, mii de credincioşi au putut fi văzuţi ieşind din Catedrală şi îndreptându-se spre casele lor.

Diplome pentru cei merituoşi

În încheiere, P.S. Iustin Sigheteanul a atribuit Diploma de vrednicie Florăriei Laura, pentru că oferă florile pentru Catedrală pe tot cuprinsul anului, lui Florin şi Rozalia Lazăr, pentru ajutorul financiar, preşedintelui Consiliului Judeţean Maramureş, care îşi va încheia în aceste zile mandatul, pentru sprijinul acordat Catedralei în cei patru ani de când ocupă această funcţie, inginerului Mircea Leţiu, membru în Adunarea Eparhială şi fost delegat în Adunarea Naţională Bisericească, pentru ajutorul acordat Catedralei de-a lungul timpului.

Diplome de apreciere „Sfântul Antim Ivireanu” au primit şi câştigătorii Concursului de interpretare a muzicii psaltice, în ordinea clasării: Ionţ Pleş – premiul I, Dorin Oşan – premiul II, Iulian Scripciu – premiul III, Teodor Malanca – premiul special, iar menţiuni: Mădălin Claudiu Băban, Mircea Ioan Pop, Vlad Maxim Sitariţi şi Ioan Bercea.

Andrei Fărcaş, corespondentul radio Renașterea în Episcopia Maramureșului

Ultimele articole

Credința, pe tabla de șah

Credința, pe tabla de șah

Dacă ar fi să-l „definesc” pe părintele Ovidiu Gavrea printr-un cuvânt (în măsura în care oamenii pot fi „definiți” prin unul sau mai multe cuvinte), i-aș spune „Părintele Bucurie”. Sau „Părintele Dragoste”. Sau „Părintele Prieten”. Și nu cred că este cineva, dintre...

Biserica din Poienile Zagrei, resfințită de Mitropolitul Clujului

Biserica din Poienile Zagrei, resfințită de Mitropolitul Clujului

În Duminica a 4-a după Paști (a vindecării slăbănogului de la Vitezda), 15 mai 2022,  Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a binecuvântat comunitatea ortodoxă din...

Mitropolitul Andrei i-a binecuvântat pe românii din Londra

Mitropolitul Andrei i-a binecuvântat pe românii din Londra

În Duminica a 3-a după Paști (a Mironosițelor), 8 mai 2022, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul comunității ortodoxe române din Londra, Regatul...