Pomenirea Voievodului Mihai Viteazul, la 416 ani de la martiriul său

de | aug. 19, 2017 | Actualitatea religioasă

Domnitorul Mihai Viteazul a fost comemorat astăzi la Mănăstirea Mihai Vodă de la Turda, la împlinirea  a 416 ani de la trecerea sa la cele veșnice.

Manifestările au început în jurul orei 9, cu întâmpinarea Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul și Mitropolitul Clujului  și a delegației oficiale. De la ora 9:30 Înaltpreasfinția Sa, alături de un sobor de preoți din care a făcut parte și exarhul mănăstirilor din eparhie, Arhimandritul Dumitru Cobzaru, a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie.

În cuvântul de învățătură rostit, Părintele Mitropolit a subliniat importanța cultului eroilor, arătând că acesta are și un rol pragmatic:

„Și pe el, simbolul unității noastre naționale, și pe alți eroi, suntem datori să-i cinstim.Pomenirea Voievodului Mihai Viteazul, la 416 ani de la martiriul său Lucrul acesta ni-l spune marele nostru istoric Nicolae Iorga. Dar pe de altă parte, cultul eroilor nu doar că este o datorie, ci are și un rol pragmatic. Ne învață pe noi cum ar trebui să fim. Uitându-ne la statura impozantă a Voievodului băgăm de seamă că și-a dat viața pentru un ideal, iar noi cei de astăzi, prin munca noastră, prin strădania noastră, prin viața noastră cuminte ar trebui să îl luăm ca exemplu.”, a spus Mitropolitul Clujului, ÎPS Părinte Andrei.

În finalul cuvântului de învățătură, Ierarhul a i-a îndemnat pe cei prezenți să nu uite faptele de vitejie ale celor dinaintea noastră și să îi cinstească după cum se cuvine.

          De la ora 11:45 a fost oficiată și o slujbă de pomenire în memoria marelui voievod Mihai Viteazul, ne-a spus stareța mănăstirii de la Turda, monahia Andreia Zdrobău. Manifestările comemorative de la Mănăstirea Mihai Vodă din Turda s-au  încheiat cu prezentarea unei scenete istorice, urmată de depuneri de flori la monumentul domnitorului și parada militară a garnizoanei din Turda.

Ultimele articole

Sfinţii Împărați Constantin și Elena, cinstiţi la Mănăstirea Dobric

Sfinţii Împărați Constantin și Elena, cinstiţi la Mănăstirea Dobric

Mănăstirea Dobric și-a sărbătorit hramul istoric, în ziua prăznuirii Sfinților Mari Împărați, întocmai cu Apostolii, Constantin și mama sa, Elena, sâmbătă, 21 mai 2022, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și...