Postul Adormirii Maicii Domnului – o posibilitate de a ne schimba viața

de | iul. 31, 2015

Creștinii ortodocși au intrat în postul Adormirii Maicii Domnului. Postul Sfintei Mării, cum mai este numit în popor, a început anul acesta pe 31 iulie, mai devreme cu o zi, ultima zi de postire fiind 14 august, ajunul praznicului. Această perioadă specială de două săptămâni, a fost rânduită de Biserică pentru a-i pregăti pe creștini să cinstească așa cum se cuvine sărbătoarea din 15 august, Adormirea Maicii Domnului, precum și praznicul Schimbării la Faţă, care este marcat pe 6 august.

Pentru creștinii ortodocși din Transilvania acest post al Adormirii Maicii Domnului are o însemnătate deosebită. Preasfânta Fecioară Maria se bucură în această zonă a țării de o evlavie aparte, mai ales că la finalul postului are loc la Mănăstirea Nicula, cel mai mare pelerinaj din România, la icoana făcătoare de minuni a  Maicii Domnului. Aici, anual de praznicul Adormirii Maicii Domnului se adună zeci de mii de pelerini din țară și străinătate.

Ca o pregătire pentru marele praznic din 15 august, în fiecare seară se va oficia în biserici și mănăstiri Paraclisul Maicii Domnului. În plus, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, în toate bisericile de pe raza arhiepiscopiei Clujului vor fi ținute, la finalul slujbei, și scurte cateheze despre cele 9 porunci bisericești, după cum a declarat într-un interviu acordat la radio Renașterea, părintele Liviu Vidican-Manci, inspectorul pentru catehizare al Arhiepiscopiei Clujului:

Postul Adormirii Maicii Domnului îi cheamă pe creștinii de pretutindeni să dea mai multă atenție vieții lor duhovnicești. Preasfânta Fecioară Maria este un exemplu în acest sens, prin întreaga ei viață, dar, în mod special prin postul de două săptămâni pe care l-a ținut ca o pregătire pentru mutarea ei din această lume la împărăţia veşnică. De aceea, în această perioadă toți creștinii ortodocși sunt îndemnați nu doar să se abțină de la diferite alimente, ci și de la păcate și să intensifice rugăciunea, participarea la sfintele slujbe și  să înmulțească faptele lor de milostenie, pentru că altfel postul nu își atinge scopul.

Originea Postului Sfintei Mării are legătură cu Sinodul 3 Ecumenic din 431, ţinut la Efes, care a restabilit titlul Maicii Domnului de Theotokos, adică „Născătoare de Dumnezeu”. La început, durata acestui post era diferită în comunităţile creştine. În Antiohia, creştinii posteau o zi, pe 6 august, de sărbătoarea Schimbării la Faţă a Domnului. În Ierusalim, Postul Sfintei Marii ţinea 8 zile, iar în alte zone creştinii posteau întreaga lună august, în vreme ce alţii posteau în luna septembrie, pentru că pe 8 septembrie este prăznuită Naşterea Maicii Domnului. Uniformizarea datei sărbătorii Adormirii Maicii Domnului pe 15 august şi a duratei postului de două săptămâni a avut loc în secolul al XII-lea la Sinodul local din Constantinopol, condus de Patriarhul Luca Crysovergis. Atunci s-a stabilit ca acest post să fie ţinut în mod obișnuit începând cu 1 august şi să se termine pe 15 august.

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Noaptea Muzeelor 2024 la Muzeul Mitropoliei Clujului

Noaptea Muzeelor 2024 la Muzeul Mitropoliei Clujului

A fost o nouă Noapte a Muzeelor memorabilă pentru instituția noastră, a douăzecea pe plan european și național și a zecea de când, într-un număr atât de mare, ne treceți pragul. Și în seara zilei de 18 mai 2024, peste 900 de vizitatori au dorit să descopere un spațiu...