Pr. Liviu Galaction Munteanu – dedicat mărturisitor al lui Hristos

de | mart. 8, 2022 | Personalitatea zilei, Biografii, Documentare

Părintele Liviu Galaction Munteanu este un dascăl clujean care L-a mărturisit pe Hristos în temnițele comuniste. S-a remarcat prin cuvântările sale, prin ținuta sa morală  și prin contribuțiile sale academice.

Părintele Liviu Galaction Munteanu s-a născut la  data de 16 mai 1898 în localitatea Cristian,  într-o familie de învăţători. Primele studii le face în satul natal. În anul 1917 a absolvit liceul „Andrei Șaguna” din Brașov. În anul 1920 este absolvent al la Institutul teologic-pedagogic din Sibiu. Pe parcursul anilor de studiu a avut rezultate foarte bune. În perioada 1920-1923 se înscrie la cursurile de doctorat la Facultatea de Teologie din Cernăuți. În paralel s-a înscris la Facultatea de Filosofie.  După obținerea diplomei de doctorat a fost profesor de religie la mai multe școli din Sibiu.

În anul 1925, episcopul Nicolae Ivan a remarcat calitățile lui Liviu Galaction Munteanu așa că l-a hirotonit preot și l-a numit profesor de Noul Testament și duhovnic la Academia teologică din Cluj.  Ulterior a devenit aici decan (1937-1943) și rector (1946-1952).

În timpul ocupaţiei horthyste a rămas în Cluj. Astfel, împreună cu episcopul Nicolae Colan și ceilalți români rămași erau un nucleu de rezistență românească  împotriva unui val de  re-maghiarizare forțată, spontană și brutală.

Nici după 1948 când Clujul era din nou în stăpânirea românilor, Liviu Galaction Munteanu nu era agreat de autorități.  Organele de Securitate îl urmăreau permanent. Le displăcea felul în care le preda studenților. Părintele încerca să-i instruiască pe studenți cum pot face pastorație într-o lume în care Statul încerca progresiv să scoată elementul religios din rândul populației. Studenții trebuiai să învețe cum să facă față greutăților impuse de noul regim.

În anul 1952 a fost arestat și Securitatea a pus presiuni asupra lui să renunțe la catedră. În cele din urmă, Institutul Teologic din Cluj a fost închis în mod abuziv, motiv pentru care  a fost mutat preot la parohiei „Bistrița II” (1952-1958).  Aici, a desfășurat programe de catehizare.

În anul 1958 a fost numit vicar administrativ al Episcopiei Ortodoxe Române a Vadului Feleacului și Clujului. În același an, episcopul Teofil Herineanu  îl solicită pe Pr. Liviu Galaction Munteanu să  redacteze un program de catehizare pentru Eparhia Clujului. Programul avea în vedere ținerea orelor de catehizare în zilele de sărbătoare și de duminică.  A reușit să întocmească programul, pentru care a obţinut aprobarea Permanenţei eparhiale în anul 1959. Securitatea a aflat în scurt timp despre această acțiune și  l-a  arestat. A fost pus sub interogatoriu. Episcpul Teofil Herineanu a încercat să intervină, dar nu a reușit să-l scape din mâinile Securității.  Părintele Liviu Galaction Munteanu a fost condamnat la 8 ani de închisoare pe  motiv de uneltire contra ordinii sociale.

A fost inchis la penitenciarul din Aiud și supus unui tratament nemilos. I se refuzau tratamente medicale sau era tratat cu întârziere, era bătut de autorități, nu avea voie nici măcar să primească pachete sau să-și vadă familia. Se stinge din viață după doi ani de temniță grea, la data de 8 martie, 1961, la vârsta de 63 de ani.

Lia Munteanu Drăgănescu, fiica sa, își amintește de tatăl ei, Pr. Liviu Galaction Munteanu astfel: „Personalitatea tatii o percepeam tot mai clar, îl prețuiam tot mai mult. Viața sa era de o rigoare extraordinară, bine drămuită între familie, catedră și hoby-ul său, devenit atunci necesitate, grădinăritul și pomicultura. Studia, scria mult, își pregătea cu temei cursurile, lucrările, predicile, conferințele și știu că în acei ani lucra intens împreună cu câteva colective de profesori de la Institut la un „Lexicon Teologic” de anvergură și la capitole ale unui manual pentru toate institutele de învățământ teologic universitar din țară, manual editat ulterior în Bucuresti (1954 si ed. II-a în 1977).”

Părintele Liviu Galaction Munteanu este un mărturisitor al lui Hristos și vrednic slujitor al Domnului. Indiferent de vitregii, a rămas alături de păstoriții săi pentru a aduce lumină în lume. Ca profesor era dedicat să-i învețe pe studenți cum să facă față cerințelor noului regim, ca preot impresiona prin predicile sale, ca tată era alături de familia sa, iar în relația cu Dumnezeu, putem spune că a fost un campion, pentru că L-a mărturisit pe Hristos indiferent de necazurile ce s-au abătut în viața sa.

Surse:

Pr. drd. Maxim (Iuliu-Marius) Morariu, „Profesori ai Institutului Teologic Ortodox din Cluj, mărturisitori ai lui Hristos în temniţele comuniste”, în Episcopia Caransebeșului, Simpozionul Internațional „ Jertfă și Mărturisire„,Caransebeș, 2017,  pp.  600- 602

Pr. lect. univ. dr. Cosmin Cosmuța, „Mitropolitul Nicolae Bălan în memoria părintelui Liviu Galaction Munteanu” în Tabor, nr.3 martie 2015, p.23.

Adrian Nicolae Petcu, „Arhiepiscopul Teofil Herineanu în documentele Securității”, în Tabor nr.9, decembrie,2009, pp.71-72.

https://www.fericiticeiprigoniti.net/liviu-galaction-munteanu/1060-liviu-galaction-munteanu-profesorul-marturisitor

https://www.fericiticeiprigoniti.net/liviu-galaction-munteanu/1253-cateva-randuri-despre-tatal-meu-preotul-liviu-galaction-munteanu

Radio Renasterea
Radio Renasterea
Pr. Liviu Galaction Munteanu - dedicat mărturisitor al lui Hristos
Pr. Liviu Galaction Munteanu - dedicat mărturisitor al lui Hristos
/

Ultimele articole

Slăbănogirea și formele ei de tămăduire

Slăbănogirea și formele ei de tămăduire

Aspecte introductive Minunea din centrul istorisirii de astăzi se petrece la Ierusalim. De fapt, la intrarea în Cetate. Apostolul Teolog e precis. Oferă repere clare și chiar descrie cu lux de amănunte contextul. „Poarta Oilor” „Vitezda” și „cele cinci pridvoare”...

PS Melchisedec Ștefănescu al Romanului  – episcop, istoric și mare patriot

PS Melchisedec Ștefănescu al Romanului – episcop, istoric și mare patriot

Melchisedec Ștefănescu,  a fost numit de mitropolitul Iosif Naniescu „cel mai învățat episcop al românilor”. Toată viața a fost un iubitor de învățătură și a încercat să îmbunătățească sistemul  școlar,  ca tot mai mulți elevi să treacă de la sistemul improvizat pe...

Frank Sinatra – un om cu un talent inegalabil

Frank Sinatra – un om cu un talent inegalabil

Cântăreț, crooner, producător și actor american cu origini italiene, laureat al premiului Academiei Americane de Film pentru cel mai bun actor într-un rol secundar, în 1954, pentru rolul jucat în filmul De aici în eternitate. Acesta a fost bine-cunoscutul Frank...

Ludovic Spiess – mare tenor al României

Ludovic Spiess – mare tenor al României

Tenor spinto-liric român, Ministru al Culturii între 1991-1992 și director al Operei Române din București între 2001–2005. Astăzi vom vorbi despre Ludovic Spiess. S-a născut la Cluj, într-o familie de oameni modești, fără educație muzicală. Tânărul Spiess a descoperit...

Justus von Liebig – chimist revoluționar

Justus von Liebig – chimist revoluționar

Justus von Liebig este un chimist care a adus bogate contribuții atât în domeniul său de cercetare, cât și pentru noi, oamenii de rând. Invențiile sale ne-au făcut viața mai bună. A descoperit o metodă sănătoasă pentru a produce oglinzi, întrucât vechiile oglinzi...

Alfreda Markowska – salvatoare de vieți

Alfreda Markowska – salvatoare de vieți

Alfreda Markowska este o eroină de etnie rromă din timpul celui de-al doilea Război Mondial. A salvat viețile a 50 de persone. Alfreda Markowska s-a născut la data de 10 mai 1926 în Galiția, Polonia. Alfreda era de etnie rromă. În anul 1939, în timpul invaziei germane...