Practici liturgice, în Ajunul Bobotezei

de | ian. 5, 2016

Biserica Ortodoxă serbează la 5 ianuarie Ajunul Bobotezei. În această zi, creștinii țin post aspru sau chiar negru pentru a întâmpina cum se cuvine marele praznic al Botezului Domnului.

Practica datează din secolele 4-6, când catehumenii posteau 40 de zile și în această zi se botezau.

Programul liturgic în Ajunul Bobotezei a început în biserici și mănăstiri, așa cum este rânduiala, cu Ceasurile Împărătești și a continuat cu Liturghia Sfântului Vasile cel Mare unită cu Vecernia.

DSC_0031La finalul slujbei, preoții au sfințit apa cu care vor binecuvânta casele creștinilor. În Catedrala Mitropolitană, slujba a fost oficiată de preoții și diaconii catedralei, care i-au binecuvântat la final pe credincioșii participanți la slujbă.

Fiind Ajunul Bobotezei, ziua liturgică se va încheia cu oficierea Pavecerniței Mari cu Litie.

În Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, slujba va începe la ora 18.

În dimineața zilei de 6 ianuarie 2016, când Biserica Ortodoxă va prăznui Botezul Domnului, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei va oficia Sfânta Liturghie în Catedrala Mitropolitană, iar la final va săvârși sfinţirea Aghiazmei Mari pe amplasamentul din faţa catedralei.

Şi în acest an, credincioşii vor primi apă sfinţită în flacoane îmbuteliate. Au fost pregătite în jur de 15 000 de sticle.

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

A treia ediție a expoziției-concurs de artă sacră „Ortodoxia”

A treia ediție a expoziției-concurs de artă sacră „Ortodoxia”

Sâmbătă, 25 mai 2024, Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca a organizat cea de-a treia ediție a expoziției-concurs de artă sacră „Ortodoxia”. Evenimentul, desfășurat în prezența Preasfințitului Părinte Benedict...

Sfințirea Altarului de vară din Parohia Budești

Sfințirea Altarului de vară din Parohia Budești

Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-a aflat sâmbătă, 25 mai 2024, în mijlocul credincioșilor Parohiei „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Budești, județul Bistrița-Năsăud. Cu această...