Practici liturgice, în Ajunul Bobotezei

de | ian. 5, 2016 | Actualitatea religioasă

Biserica Ortodoxă serbează la 5 ianuarie Ajunul Bobotezei. În această zi, creștinii țin post aspru sau chiar negru pentru a întâmpina cum se cuvine marele praznic al Botezului Domnului.

Practica datează din secolele 4-6, când catehumenii posteau 40 de zile și în această zi se botezau.

Programul liturgic în Ajunul Bobotezei a început în biserici și mănăstiri, așa cum este rânduiala, cu Ceasurile Împărătești și a continuat cu Liturghia Sfântului Vasile cel Mare unită cu Vecernia.

DSC_0031La finalul slujbei, preoții au sfințit apa cu care vor binecuvânta casele creștinilor. În Catedrala Mitropolitană, slujba a fost oficiată de preoții și diaconii catedralei, care i-au binecuvântat la final pe credincioșii participanți la slujbă.

Fiind Ajunul Bobotezei, ziua liturgică se va încheia cu oficierea Pavecerniței Mari cu Litie.

În Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, slujba va începe la ora 18.

În dimineața zilei de 6 ianuarie 2016, când Biserica Ortodoxă va prăznui Botezul Domnului, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei va oficia Sfânta Liturghie în Catedrala Mitropolitană, iar la final va săvârși sfinţirea Aghiazmei Mari pe amplasamentul din faţa catedralei.

Şi în acest an, credincioşii vor primi apă sfinţită în flacoane îmbuteliate. Au fost pregătite în jur de 15 000 de sticle.

Ultimele articole

Biserica din Poienile Zagrei, resfințită de Mitropolitul Clujului

Biserica din Poienile Zagrei, resfințită de Mitropolitul Clujului

În Duminica a 4-a după Paști (a vindecării slăbănogului de la Vitezda), 15 mai 2022,  Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a binecuvântat comunitatea ortodoxă din...

Mitropolitul Andrei i-a binecuvântat pe românii din Londra

Mitropolitul Andrei i-a binecuvântat pe românii din Londra

În Duminica a 3-a după Paști (a Mironosițelor), 8 mai 2022, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul comunității ortodoxe române din Londra, Regatul...