Praznicul Înălțării Domnului, în Parohia „Nașterea Domnului”

de | iun. 9, 2016

La Parohia Ortodoxă Română ”Nașterea Domnului” din Cluj-Napoca, păstorită de preoții Nicolae Buda și Ciprian Taloș, în 9 iunie 2016, de Înălțarea Domnului, Ziua Eroilor a fost sărbătorită cum se cuvine de către credincioși, împreună cu elevii din clasele a III-a A  și B de la Școala ”Constantin Brâncuși” din Cluj-Napoca( director prof. Eugenia Marcu și prof. Mirela Nicoară, dir. adj.).

Ei  au  venit la biserică însoțiți de d-na Daniela Necula, prof. de religie, d-na Lucia Albu, psiholog și de d-nele învățătoare Elena Tilea și Rozalia Anghel și au participat la Sfânta Liturghie, la parastasul pentru eroi și apoi au prezentat  un program de cântece patriotice, denumit ”Cinste lor!” Ei și-au vor manifestat astfel recunoștință  și prețuirea pentru toți eroii  neamului și a fost un moment emoționant pentru toți credincioșii prezenți la această mare sărbătoare. A urmat după aceea o mică agapă la care au participat elevii prezenți la această activitate.

Odată cu Înălțarea Domnului la cer, înălțăm și noi inimile și mintea noastră  spre cele de Sus, prin intermediul prezenței și a vocilor gingașe ale copiilor care înnobilează acest eveniment și-l îmbracă frumos cu haina sensibilă a sufletelor lor.

Cel mai mare dar pe care-l putem oferi eroilor împreună cu darul de pâine și vin de la Sfânta Liturghie și pomenirea lor, este acela de a-i educa pe copiii noștri în spiritul respectului și al dragostei pentru strămoși și neam, pentru cei care și-au slujit cu demnitate țara și au apărat-o prin sacrificiul suprem.

Cinstindu-ne înaintașii, prezentul se clădește pe temelia de piatră a unui trecut  zbuciumat și tulbure, pierdut în negura vremurilor, făurit de strămoșii noștri, care, în ciuda tuturor umilințelor și luptelor, cu voia lui Dumnezeu, au păstrat acest pământ și neam întreg, păstrându-și credința și frumusețea tradițiilor. În acest fel, i-au urmat lui Hristos și, asemenea Lui, și-au purtat crucea, trecând prin moarte la viața veșnică, transformând jertfa și suferința  în bucuria Învierii și a dăinuirii în timp a unui popor creștin-ortodox.

Și ca o pildă pentru generațiile viitoare, eroii neamului, împreună cu sfinții mucenici, rămân modele de sacrificiu suprem și cinstindu-i, ne cinstim și ne onorăm țara, neamul, părinții și pășim pe urmele Mântuitorului pe care ei înșiși au pășit.

Gestul simplu și sincer pe care l-au făcut copiii, îndrumați de dascălii lor, acela de a păși pragul bisericii spre a înălța împreună o rugăciune și a le dărui eroilor un pic  din inima lor curată, este bine plăcut lui Dumnezeu și reprezintă un semn că, prin educația oferită de familie, școală, biserică, se înalță sufletul omului, dar și al neamului nostru.

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Hramul Parohiei Dej 3 – Dealul Florilor

Hramul Parohiei Dej 3 – Dealul Florilor

Marți, 30 ianuarie 2024, în ziua de prăznuire a Sfinților Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur, Parohia Dej 3 - Dealul Florilor și-a prăznuit hramul. Din încredințarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei,...

Final de campanie „De Crăciun, dăruiește și fii bun!”

Final de campanie „De Crăciun, dăruiește și fii bun!”

  În urma campaniei filantropice „De Crăciun, dăruiește și fii bun!”, inițiată de Serviciul de Asistență Comunitară, din cadrul Protopopiatului Ortodox Român Gherla, a fost adusă bucurie și speranță copiilor care provin din familii defavorizate, cu risc de...

Ziua Natională a Romaniei la Dej

Ziua Natională a Romaniei la Dej

Ziua Natională a Romaniei a fost marcată la Dej prin momente solemne, depuneri de coroane, retragerea cu torțe a militarilor, defilarea și prezentarea tehnicii de luptă în Piața Bobâlna. Manifestările au debutat cu prezentarea onorului, intonarea Imnului Național și...