Praznicul Naşterii Domnului la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare

de | dec. 26, 2020

Miercuri, 25 decembrie 2019, praznicul împărătesc al Naşterii Domnului, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat Sfânta Liturghie Arhierească la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare, în fruntea unui sobor ales de preoţi şi diaconi slujitori ai Catedralei şi invitaţi.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Corul „Doxologia” al Catedralei, dirijat de Prof. Dr. Cosmin Lauran.

Credincioşii au respectat distanţarea între persoane, conform prevederilor legale, atât cei dinăuntru, cât şi cei din afara Catedralei,cu toate că era o zi ploioasă, iar pentru cei care au preferat spaţiul de la etajul I, catedrala mare, aflată în faza de pictură, a fost instalat un ecran mare pe care au urmărit Sfânta Liturghie. De asemenea, Sfânta Liturghie a fost transmisă în direct pe pagina de Facebook a Episcopiei şi postul de televiziune Maramureş TV.  

Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a rostit un cuprinzător şi lămuritor cuvânt de învăţătură legat de praznicul Naşterii Mântuitorului, care s-a petrecut în Peştera din Betleemul Iudeii.

 „Crăciunul este salvarea umanităţii. Iisus este Mântuitorul lumii şi salvatorul umanităţii, a spus Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin. Sărbătoarea Crăciunului este un praznic împărătesc solemn, îmbrăcat într-o frumuseţe fără egal. Noi cunoaştem episodul Naşterii Domnului, al Întrupării lui de la Duhul Sfânt şi din Fecioara Maria, al Naşterii în Peştera din Betleem şi al tuturor lucrurilor minunate care s-au petrecut la Naşterea Domnului, venirea îngerilor în cor, venirea păstorilor, venirea magilor despre care ne-a vorbit pericopa evanghelică de astăzi: c-au ajuns la Irod, c-au vestit pe Irod că s-a Născut Împăratul iudeilor, şi că, după aceea, conduşi de stea, au ajuns la Peştera din Betleem, unde, căzând la pământ, au identificat Pruncul, pentru că steaua care îi conducea nu era un simplu astru ceresc, era un înger al lui Dumnezeu, spun Sfinţii Părinţi. Astronomii au dat denumiri inspirate din Sfintele Scripturi. Aţi văzut că zilele acestea s-a vorbit despre apropierea maximă între Jupiter şi Venus, cele două planete, care păreau, la un moment dat, una singură, iar astronomii numesc acest fenomen „steaua din Betleem”. N-a fost nicidecum atunci aşa ceva. Şi steaua care i-a condus pe magi a fost un înger al lui Dumnezeu, precum în Vechiul Testament, înger transformat în lumină puternică şi aproape de ei, de pământ, aşa cum în Vechiul Testament, poporul lui Israel, ziua era adumbrit de nori, ca să nu-i ardă soarele, datorită celor aproape 50 de grade C din Pustiul Sinaiului, Pustiul Arabiei, şi noaptea un stâlp de foc îi conducea pe unde să meargă. Era tot îngerul lui Dumnezeu. Aşa şi aici: steaua a fost un înger transformat în lumină mare, puternică, pentru ca să îi conducă pe magii cititori în stele. Ei erau cititori în stele şi au crezut în steaua aceea. Şi i-au condus la locul unde s-a Născut Iisus, pentru că şi ei aşteptau izbăvirea lumii.”        

Praznicul Naşterii Domnului la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare

Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a vorbit apoi despre diferitele feluri în care se poate manifesta bucuria de Crăciun, cum putem să manifestăm această bucurie, despre darurile pe care le facem de praznicul Naşterii Domnului, despre mentalitatea creştinilor în perioada sărbătorilor şi despre faptele bune pe care le poţi face săracilor de pretutindeni, ca să poţi dovedi şi prin milostenie că eşti un bun creştin.  

Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a conferit şi înmânat Ordinul Omagial „Preot Nicolae Gherman” şi Medalia Anului Omagial al pastoraţiei părinţilor şi copiilor „Preot Nicolae Gherman” pentru Dr. Alina Păuşan, medic primar ATI, Dr. Daniela Trenişan, medic şef Radiologie, şi asistentei şefe Olimpia Hotya de la Laboratorul Integrat al Spitalului Judeţean de Urgenţă „Dr. Constantin Opriş” din Baia Mare, pentru comportamentul deosebit în tratarea bolnavilor internaţi, inclusiv a Preasfinţiei Sale în urmă cu mai bine de un de zile.

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Târnosirea bisericii Mănăstirii Budeşti

Târnosirea bisericii Mănăstirii Budeşti

Marţi, 21 mai 2024, la sărbătoarea Sfinţilor Împăraţi şi întocmai cu Apostolii Constantin şi mama sa Elena, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a oficiat slujba de târnosire și a slujit Sfânta Liturghie cu ocazia hramului la biserica Mânăstirii „Sfinţii Împăraţi...

Hramul Mânăstirii Ieud

Hramul Mânăstirii Ieud

În Duminica a III-a după Paști (a Sfintelor Femei Mironosițe), 19 mai 2024, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat Sfânta Liturghie Arhierească la Mănăstirea Ieud cu ocazia hramului și a binecuvântat lumânărarul nou construit....

Hramul Mânăstirii Rohia

Hramul Mânăstirii Rohia

Vineri, 10 mai 2024, de praznicul Izvorului Tămăduirii, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat Sfânta Liturghie Arhierească la Mănăstirea Rohia, cu ocazia hramului sfântului locaş de închinare, în fruntea unui mare sobor de...