Preasfințiții Părinți Iustin și Timotei au liturghisit în așezământul lor de metanie

de | ian. 20, 2019

Duminică, 20 ianuarie 2019, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat, împreună cu Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-Vicar, Sfânta Liturghie la Mănăstirea Rohia, înconjuraţi de soborul mănăstirii şi de preoţii invitaţi. Rohia este mănăstirea de suflet a tuturor monahilor maramureşeni, pentru că le este mamă duhovnicească, pentru că s-au format şi au crescut duhovniceşte aici, în Muntele cel Sfânt.

Sfânta Liturghie Arhierească

Din sobor au făcut parte Arhim. Dr.Macarie Motogna, exarh mănăstiresc şi stareţul Mănăstirii Rohia, Arhim. Dr. Casian Filip, mare eclesiarh al Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” din Baia Mare, Arhim. Dr. Ioachim Tomoiagă, consilier eparhial social-filantropic şi misionar, Arhim. Teofil Pop, stareţul Mănăstirii Moisei, Arhim. Pantelimon Ilieş, Arhim. Ghelasie Maxim, economul mănăstirii, Pr. Dr. Florin Stan, protopopul de Lăpuş, Pr. Ioan Socolan, protopopul de Satu Mare, Protos. Varlaam China, Pr. Ioan Pop, parohul din Rohia, alţi preoţi invitaţi, diaconi.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul Psaltic „Theologos” al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, dirijat de Arhid. Prof. Drd. Adrian Dobreanu.

Între cei care s-au rugat împreună cu soborul la Sfânta Liturghie s-au aflat Mitru Leşe, primarul oraşului Tg. Lăpuş, Dr. Vlad Severus Paşca, medic de familie, membru în Adunarea Eparhială, Ing. Ioan Filip, directorul TAPARO Tg. Lăpuş, credincioşi din Rohia, Tg. Lăpuş, din Ţara Lăpuşului şi din alte părţi ale Eparhiei.

La încheierea Sfintei Liturghii a fost oficiat un Te-Deum de mulţumire lui Dumnezeu pentru toate darurile revărsate asupra acestei sfinte mănăstiri şi asupra vieţuitorilor ei şi de rugăciune adusă lui Dumnezeu şi Maicii Domnului ca să ajute părinţilor ca să ducă mai departe lucrările până la desăvârşirea acestei sfinte mănăstiri, până la sfinţirea noii biserici.

Cei doi Ierarhi au primit în dar din partea obştii mănăstirii câte o icoană reprezentându-l pe Sfântul Cuvios Cuvios Macarie Egipteanul.

Cuvântul de învăţătură

Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a rostit un vast cuvânt de învăţătură pornind de la Evanghelia zilei, a celor 10 leproşi, dezvoltând şi contextul în care a fost rostită de Mântuitorul şi relatată de Sfântul Evanghelist Luca, de ce a fost rânduită a se citi în această duminică, precum şi ce trebuie credincioşii să reţină din această pericopă evanghelică.

„Nu suntem suficienţi de mulţumitori pentru ce ne-a dat Dumnezeu, a spus Preasfinţitul Episcop Iustin cu referire la cei zece leproşi vindecaţi, din care doar unul i-a mulţumit Domnului pentru binefacerea  ce i-a fost făcută. Noi, creştinii, ar trebui să fim profund recunoscători şi mulţumitori lui Dumnezeu, în primul rând pentru că suntem creştini şi ne sunt deschise porţile Împărăţiei Cerului şi am devenit fii ai lui Dumnezeu după har. Şi de aici crucea pe care o purtăm în viaţă. Nu este om fără cruce. Şi pentru toate să-I mulţumim Domnului.”

Iarnă de vis la Mănăstirea Rohia

Cu un impresionant peisaj de iarnă i-a întâmpinat pe credincioşi Mănăstirea Rohia în această duminică din luna ianuarie. Spun monahii de la Mănăstire că de mult nu a fost o iarnă atât de frumoasă ca azi la sfânta mănăstire, după cum se poate vedea şi din fotografiile alăturate. De această părere sunt şi cei doi ierarhi, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin şi Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Părintele exarh şi stareţ Macarie, care au vieţuit aici multe ierni. În peisajul de acum, Mănăstirea Rohia aminteşte de iernile de altădată.

Andrei Fărcaş,

redactor la revista „Graiul Bisericii Noastre”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Sfințirea capelei mortuare din Panticeu

Sfințirea capelei mortuare din Panticeu

Joi, 22 februarie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a binecuvântat comunitatea ortodoxă din Panticeu, județul Cluj, cu prilejul sfințirii capelei mortuare din...