Preasfințitul Benedict Bistrițeanul, la hramul Mănăstirii „Schimbarea la Față” de la Ilva Mare

de | aug. 6, 2022

Marele praznic al Schimbării la Față a Mântuitorului nostru Iisus Hristos a fost sărbătorit în mod deosebit de credincioșii din județul Bistrița-Năsăud, care au participat în număr mare la hramul Mănăstirii de la Ilva Mare. Încă din ajun, o parte dintre credincioşi s-au adunat la mănăstire, participând la slujba Privegherii.

Sâmbătă dimineața, 6 august 2022, în mijlocul obștii monahale a fost prezent Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, care a oficiat Sfânta Liturghie în pridvorul așezământului monahal. Din soborul de slujitori au făcut parte protopopul Năsăudului, părintele Ioan Dâmbu, duhovnicul Mănăstirii Ilva Mare, protosinghelul Daniil Ureche, secretarul de cabinet al Ierarhului, arhidiaconul Iustin Pop, alături de alți preoți, stareți și duhovnici de mănăstiri.

După citirea pericopei evanghelice, ierarhul a rostit cuvântul de învățătură.

Răspunsurile liturgice au fost date de un grup de studenți de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca.

În cadrul Sfintei Liturghii a fost hirotonit întru diacon teologul Mircea Dorin Pop, care duminica va fi hirotonit preot pentru Parohia Șintereag, județul Bistrița-Năsăud.

La Liturghie au participat autorități locale și județene, monahii și mulțime de credincioși de pe Valea Ilvelor, multi dintre ei purtând port popular. La final au fost binecuvântate roadele de struguri și a fost săvârșită slujba parastasului de obște.

Scurt istoric

Mănăstirea „Schimbarea la Față” de la Ilva Mare este amplasată pe Valea Ilvei, la 50 de km de orașul Năsăud. A luat ființă în 1992, ca schit de călugări, ctitorit de ieromonahul Daniil Ureche, actualul duhovnic, pe vatra casei părintești. Vrednicul de pomenire Mitropolitul Bartolomeu a dat aprobarea și a sfințit locul în 1992, după care s-au început și lucrarile de construcție la biserică și la ansamblul monahal. Lăcașul de cult a fost terminat în 1996, an în care, pe 6 august, de hramul bisericii, a fost sfințit.

La începutul anului 1999, schitul şi-a schimbat statutul în mănăstire de maici. În acest timp mănăstirea a primit donație un teren într-o poieniță în mijlocul pădurii, la un kilometru distanță, unde s-au construit un mic paraclis și câteva chilii, cu hramul Sfântului Mucenic Fanurie. Schitul a fost pictat de maici, iar pe data de 14 iulie 2007 a fost sfințit de Preasfințitul Părinte Vasile Someșanul. Aici se retrag maicile la rugăciune.

În 2001 s-a început construcția unei noi biserici, cu hramul „Pogorârea Sfântului Duh”, fiind sfințită la data de 28 septembrie 2014 de către Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul și Mitropolitul Clujului.

În prezent, mănăstirea are 13 viețuitoare, stareță fiind stavrofora Hristofora Marinca, iar duhovnic protosinghelul Daniil Ureche.

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Liturghie arhierească și sfințirea capelei mortuare din Geaca

Liturghie arhierească și sfințirea capelei mortuare din Geaca

Sâmbătă, 20 aprilie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul comunității din Parohia Geaca, județul Cluj, cu prilejul sfințirii capelei mortuare...

Denia Acatistului Bunei Vestiri la Mănăstirea Nicula

Denia Acatistului Bunei Vestiri la Mănăstirea Nicula

În săptămâna a V-a din Postul Paştilor, vineri seara, 19 aprilie 2024, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a oficiat Denia Acatistului Bunei Vestiri (a Imnului Acatist), înconjurat de un sobor...