Preasfinţitul Iustin Sigheteanul, la ceas aniversar

de | iun. 24, 2016 | Actualitatea religioasă

Preasfinţitul Iustin Sigheteanul, episcopul vicar al Maramureşului şi Sătmarului,  și-a sărbătorit joi, 23 iunie 2016, ziua de naștere. Aniversarea a avut loc dimineața, de la ora 8:00, în Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare. Autorităţi locale şi judeţene, preoţi dar şi zeci de credincioşi au ţinut să fie aproape de ierarh, i-au dăruit buchete de flori și i-au urat ani mulți cu sănătate și păstorire îndelungată.

 

Preasfinţia Sa şi-a sărbătorit ziua de naştere prin săvârşirea Sfintei Liturghii. Din sobor au făcut parte membrii Permanenţei Eparhiale, protoierei, călugări, parohi şi preoţii slujitori ai Catedralei Episcopale și diaconi.

Ierarhul i-a adus slavă lui Dumnezeu şi mulţumire pentru toate câte i-a dăruit de-a lungul vieţii și pentru binefacerile care s-au revărsat asupra sa ca arhiereu. Cu această ocazie, a vorbit credincioşilor şi oficialităţilor despre îndatoririle şi misiunea arhiereului pentru păstrarea neschimbată a Bisericii, aşa cum a fost ea lăsată de Iisus Hristos Mântuitorul.

 

„În fiecare an ziua de naştere este un moment de reculegere. Asta pentru că Dumnezeu ne-a ales, ne-a chemat şi ne-a trimis la propovăduire, luându-ne din popor şi aşezându-ne înaintea poporului, ca să mijlocim pentru iertarea păcatelor poporului şi să-l însoţim pe fiecare creştin şi comunitatea, împreună, în călătoria spre Dumnezeu. Ierarhul, episcopul şi preotul sunt datori să sfinţească poporul, să slujească cele sfinte. Adică să liturghisească şi să aducă jertfa cea nesângeroasă pentru iertarea păcatelor poporului”, a spus ierarhul.

 

„Cea de a doua chemare este de a propovădui Evanghelia la toată făptura. Şi să-L mărturisească pe Hristos. Şi să mărturisească că Hristos este Fiul Dumnezeului Celui Viu, Mântuitorul lumii, Care S-a întrupat, Care a pătimit şi s-a Răstignit, a murit, a Înviat a treia zi, după Scripturi, s-a Înălţat la ceruri, de unde iarăşi o să vină să judece viii şi morţii.”

După Sfânta Liturghie a avut loc un Te-Deum pentru cei 55 de ani de viaţă şi 22 de ani de arhierie, după care au urmat felicitările din partea oficialităţilor din judeţele Maramureş şi Satu Mare, a Centrului Eparhial, a instituţiilor, protoiereilor şi preoţilor de parohii, și a celor care conduc asociaţii şi fundaţii caritabile.

Ultimele articole

Agenda ierarhilor în Duminica a 5-a după Paști

Agenda ierarhilor în Duminica a 5-a după Paști

În Duminica a 5-a după Paști (a Samarinencei), 22 mai 2022, ierarhii din Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului vor sluji după următorul program: Înaltpreasfințitul Părinte ANDREI, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului,...

Biserica din Poienile Zagrei, resfințită de Mitropolitul Clujului

Biserica din Poienile Zagrei, resfințită de Mitropolitul Clujului

În Duminica a 4-a după Paști (a vindecării slăbănogului de la Vitezda), 15 mai 2022,  Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a binecuvântat comunitatea ortodoxă din...