Preasfințitul Iustin Sigheteanul, la hramul bisericii din Satu Mare

de | mai 21, 2016

De sărbătoarea Sfinţilor Împăraţi Constantin şi mama sa Elena, Preasfinţitul Părinte Iustin Sigheteanul a săvârşit Sfânta Liturghie în biserica ce poartă acest hram din municipiul Satu Mare. Din sobor au făcut parte peste 25 de preoţi şi diaconi din municipiul Satu Mare şi Baia Mare, precum şi din parohiile apropiate. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de corul bisericii, dirijat de prof. Ramona Boitor-Socolan.

Împărăteasa Elena – exemplu de mamă creştină

Înconjurat de credincioşii sătmăreni, Preasfințitul Iustin Sigheteanul a rostit un cuvânt de învăţătură despre Împărăteasa Elena, mama lui Constantin cel Mare, exemplu de mamă creştină, şi despre Împăratul Constantin cel Mare, care, de la preluarea puterii, a dat libertate de manifestare creştinilor, prin Edictul de la Milano, din 313, sub toate aspectele, şi a scutit bisericile de dări. El a oprit, prin deciziile sale, schingiuirea, timp de 300 de ani, a creştinilor.

Ca mare şi bun creştin, Constantin cel Mare a convocat Sinodul I ecumenic de la Niceea, în cadrul căruia s-au stabilit, pe lângă alte lucruri importante pentru creştinism, şi primele capitole din Simbolul de Credinţă al creştinilor ortodocşi, Crezul.

Împărăteasa Elena a fost primul pelerin creştin la Locurile Sfinte, dar şi primul arheolog creştin, pentru faptul că a descoperit Crucea pe care a fost Răstignit Mântuitorul.

În locașul de cult din Satu Mare, ocrotit de Sfinţii Împăraţi Constantin şi mama sa Elena îşi desfăşoară activitatea trei parohii cu acelaşi nume, numerotate I, II şi III. Ideea construirii acestei biserici a început în anul 1990, cand  a fost sfinţit locul şi pusă piatra de temelie. Prima Liturghie a fost oficiată aici de praznicul  Învierii Domnului din 1992. Până  în primăvara anului  2004, slujbele au fos săvârșite într-o biserică provizorie. Biserica din Satu Mare s-a construit cu eforturi uriaşe, pe un teren nisipos, pe albia veche a râului Someş.  Este terminată „în roşu”  și deocamdată se slujeşte în subsolul locașului de cult în care încap mai bine de 2.000 de creştini.

Binecuvântarea Centrului Social „Mitropolit Sebastian Rusan”

După Sfânta Liturghie, Preasfințitul Iustin Sigheteanul a binecuvântat Centrul Social „Mitropolit Sebastian Rusan”, ctitorit de Asociaţia „Acoperământul Maicii Domnului”, coordonată de părintele Gabriel Gorgan, de la parohia „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” II. Asociaţia „Acoperământul Maicii Domnului” asigură, pentru 80 de copii, de trei ori pe săptămână, câte o masă caldă, plus oferă pachete pentru nevoiaşii din parohie.

Mitropolitul Sebastian Rusan (1884-1956) a fost protopop de Satu Mare, Episcop al Maramureşului, Arhiepiscop de Suceava şi Maramureş, Arhiepiscop al Iașilor și Mitropolit al Moldovei și Sucevei (1950–1956).  Este un ierarh al Bisericii Ortodoxe, de la a cărui trecere la Domnul s-au împlinit 60 de ani.

Andrei Fărcaş

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Noaptea Muzeelor 2024 la Muzeul Mitropoliei Clujului

Noaptea Muzeelor 2024 la Muzeul Mitropoliei Clujului

A fost o nouă Noapte a Muzeelor memorabilă pentru instituția noastră, a douăzecea pe plan european și național și a zecea de când, într-un număr atât de mare, ne treceți pragul. Și în seara zilei de 18 mai 2024, peste 900 de vizitatori au dorit să descopere un spațiu...