Duminică, 16 iulie 2017, cu începere de la ora 9,00, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a târnosit Paraclisul Mănăstirii Petrova din demisolul noii biserici a mănăstirii, înconjurat de un sobor de preoţi. Paraclisul a primit ca ocrotitor pe Sfântul Mare Mucenic şi Tămăduitor Pantelimon, cinstit în 27 iulie.
Slujba târnosirii
Oficiată după toată rânduiala Bisericii Ortodoxe, Sfânta Slujbă a târnosirii Paraclisului bisericii Mănăstirii Petrova a fost mult aşteptată de obştea mănăstirii, cât şi de credincioşii din satele din jur.
La Slujba târnosirii a participat, alături de mai multe mii de credincioşi, şi primarul comunei Petrova, ing. Ioan Petrovai, care este un sprijinitor al sfântului aşezământ monahal încă dinaintea alegerii sale în această funcţie.
Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a explicat credincioşilor din interiorul Paraclisului, cât şi celor care nu au avut loc înăuntrul acestuia şi au ascultat din curtea mănăstirii sfintele rugăciuni, care au fost etapele târnosirii, pe parcursul derulării lor: punerea în piciorul Sfintei Mese a Documentului de Sfinţire şi a Sfintelor Moaşte de Sfinţi Mucenici într-un cilindru de oţel inox şi aşezarea lui în nisip foarte uscat şi pecetluirea lui cu ceară, pregătirea Sfintei Mese prin spălarea cu apă şi săpun, apoi cu aghiazmă şi apă de trandafiri, urmată de ungerea cu Sfântul şi Marele Mir a întregii suprafeţe orizontale, aşezarea în cele patru colţuri ale Sfintei Mese a icoanelor celor patru Sfinţi Evanghelişti şi semnificaţia aşezării lor în acele locuri, înveşmântarea Sfintei Mese, cum se face ea şi ce semnifică fiecare veşmânt, aşezarea pe Sfânta Masă a obiectelor de cult: sfântul chivot, Sfânta Evanghelie, Sfânta Cruce, candela care să ardă continuu, zi şi noapte etc.
Credincioşii s-au rugat împreună cu ierarhul şi soborul de preoţi, atât în exteriorul bisericii, cât şi în interiorul ei, în genunchi.
Un alt moment important al târnosirii a fost ungerea cu Sfântul şi Marele Mir al interiorului paraclisului, a Sfântului Altar şi a proscomidiarului.
După slujba târnosirii, miile de credincioşi prezenţi au trecut fiecare în parte prin Sfântul Altar şi s-au închinat în cele patru colţuri ale Sfintei Mese, fiind singura ocazie din viaţa mirenilor, mai ales a femeilor, când pot să intre în Sfântul Altar şi să se închine.
Sfânta Liturghie Arhierească
După oficierea Slujbei de târnosire, soborul şi credincioşii s-au îndreptat spre Altarul de Vară, unde Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a oficiat Sfânta Liturghie Arhierească.
Altarul de Vară al Mănăstirii Petrova este o clădire de zid din cărămidă, cu o cupolă mare, cu Sfânta Masă, în jurul căreia pot sluji circa 50 de preoţi, iar lateral se află un loc pentru cântăreţii de la strană şi corurile care dau răspunsurile la Sfânta Liturghie, putând intra aici până la 70-80 de corişti.
Interiorul Altarului de Vară, inclusiv cupola, au fost pictate de preotul Virgil Jicărean, consilier eparhial, prezent şi el la Sfânta Liturghie.
Ca şi alte dăţi când Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a slujit la această mănăstire, şi acum s-a întâmplat o minune: ploaia anunţată de meteorologi s-a văzut cum înconjoară de jur împrejur mănăstirea şi nu se abate asupra credincioşilor care stăteau sub cerul liber. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi anul trecut, când a slujit aici a Preasfinţitului Părinte Episcop Iustin, iar credincioşii au observat norii grei care se apropiau de mănăstire aducând o ploaie puternică şi căderi masive de apă, dar peste mănăstire nu a plouat un strop. Ploaia s-a apropiat până la câteva zeci de metri de clădirea mănăstirii (!), după care s-a îndepărtat peste pădurile din zonă, care se văd atât de frumos din Altarul de Vară, precum ai fi într-un avion.
Soborul a fost alcătuit din peste 30 de preoţi şi diaconi, din care au făcut parte Arhim. Dr. Casian Filip, eclesiarhul Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” din Baia Mare, Pr. Virgil Jicărean, consilier eparhial, Pr. Mihai Chira, protopopul de Vişeu, Pr. Vasile Aurel Pop, protopopul de Sighet, Arhim. Teofil Pop, stareţul Mănăstirii Moisei, Protos. Agaton Oprişan, stareţul Mănăstirii Petrova, Protos. Sofronie Perţa, stareţul Mănăstirii Dragomireşti, Pr. Viorel Bud, de la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare, Pr. militar Daniel Achim, preoţi de mir din parohiile Maramureşului Voievodal.
Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Corul „Doxologia” al Catedralei Episcopale Sfânta Treime din Baia Mare, dirijat de Prof. Dr. Cosmin Lauran.
Mănăstirea Petrova este o mănăstire românească, în care se slujeşte în limbile română şi ucraineană, având în preajmă sate ucrainene şi credincioşi care vin şi se roagă aici.
Cuvânt de învăţătură
Un amplu cuvânt de învăţătură a rostit Preasfinţitul Părinte Episcop despre vindecările pe care le-a făcut Mântuitorul cât a stat pe pământ. Din acestea am desprins doar două idei.
Vorbind despre vindecarea bolnavului din Capernaum, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a spus:
„Mântuitorul a făcut mult bine şi a vindecat pe toţi bolnavii. Vindecarea oamenilor bolnavi era ţinta principală a Mântuitorului. Prima dată le vorbea cuvântul lui Dumnezeu, le vorbea despre Împărăţia lui Dumnezeu, le arăta taina Împărăţiei lui Dumnezeu, le arăta pentru ce a venit şi apoi le arăta icoana iubirii milostive a lui Dumnezeu.”
Dar vindecarea bolilor fizice se poate face doar vindecând întâi bolile sufleteşti:
„Înainte de a vindeca bolile fizice, Mântuitorul vindeca bolile sufleteşti, a spus Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin. Mântuitorul vindeca sufletul oamenilor. De fiecare când era pus în situaţia de a vindeca un om, îi arăta care este sursa suferinţei lui. Care este motivul neputinţei lui. Îi arăta care este eroarea vieţii lui: căderea din normalitate în eroarea păcatelor. De aceea, şi de data aceasta, Mântuitorul iartă bolnavului păcatele, după care îi redă şi sănătatea sufletească, şi integritatea trupească.”
Distincţii
În semn de înaltă apreciere pentru modul în care conduce şi edifică Mănăstirea Petrova, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a înmânat Părintelui Protosinghel Agaton Oprişan o Cruce şi Grama Episcopală, iar primarului comunei Petrova, ing. Ioan Petrovai, pentru felul cum ajută mănăstirea şi pentru faptul că a asfaltat drumul până la mănăstirea, cea mai înaltă distincţie a Episcopiei, „Crucea Voievodală Maramureşeană” pentru mireni.
Părintele stareţ Agaton a oferit Preasfinţitului Părinte Episcop Iustin, pentru Muzeul Episcopiei, o icoană a Sfântului Mare Mucenic şi Tămăduitor Pantelimon.
De asemenea, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a înmânat diplome de merit pentru cei 40 de copii şi îndrumătorii lor, care se află la mănăstire, în tabăra intitulată „Din dragoste de frumos”, un proiect al Parohiei „Adormirea Maicii Domnului” din Sighetu Marmaţiei, paroh pr. Vasile Aurel Pop, protopopul de Sighet, preot slujitor Marcel Oprişan, coordonatorul taberei, împreună cu câţiva profesori. Această primă ediţie a taberei organizate de parohie se desfăşoară între 14-18 iulie 2017.
Scurt istoric
Mănăstirea Petrova este continuatoarea unui schit existent aici în secolul al XVII-lea, numit de locuitori „Mănăstirea Petrovei”. A primit prin donaţie păduri, ape, lazuri şi terenuri. Între 1711-1714 este reşedinţa Episcopului Serafim de Petrova, dar a fost distrusă de tunurile generalului de tristă amintire Bucow. Rămasă în amintirea oamenilor, în anul 2000 Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin pune piatra de temelie, iar azi putem vorbi de un complex mănăstiresc de care se îngrijeşte părintele Protos. Agaton, stareţul sfântului locaş de închinare, împreună cu obştea.
Andrei Fărcaş,
redactor la revista „Graiul Bisericii Noastre”