Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin în soborul de Mănăstirea Scărişoara Nouă

de | ian. 7, 2017 | Actualitatea religioasă

Sâmbătă, 7 ianuarie 2017, de la ora 9,30, Preasfinţitul Părinte Iustin al Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat Sfânta Liturghie Arhierească la cel mai vestic aşezământ monahal din Eparhie, Mănăstirea Scărişoara Nouă, în fruntea uni frumos sobor de preoţi, din care au mai făcut parte Părintele Profesor Universitar Dr. Stelian Tofană, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, pr. Marian Crainic, protopopul de Carei, pr. Ioan Socolan, protopopul de Satu Mare, alături de preoţi slujitori din parohiile învecinate mănăstirii.

Primit, încă de la poarta mănăstirii, cu mare bucurie, Întâiulstătător al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, ales în această demnitate şi instalat în luna decembrie 2016, se află la prima sa vizită în această mănăstire şi în Protopopiat. Înaltul oaspete a fost bucuros să-i întâlnească pe creştinii din localitatea Scărişoara Nouă, moţi de origine, din localitatea omonimă din Munţii Apuseni, buni şi rugători creştini, restabiliţi în zonă după eliberarea Ardealului în timpul celui de Al Doilea Război Mondial, dar şi pe ceilalţi rugători ortodocşi sosiţi aici din toată zona.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date Grupul Bizantin „Theologos” al Episcopiei, dirijat de diaconul drd. Adrian Dobreanu.

La priceasnă, cuvântul de învăţătură a fost rostit de Pr. Prof. Univ. Dr. Satelian Tofană, care a predicat, la priceasnă, despre semnificaţia Evangheliei Zilei, fiind urmărit cu mare atenţie de credincioşii prezenţi.

La sfârşitul Sfintei Liturghii s-a adresat credincioşilor Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin, care a felicitat obştea mănăstirii, păstorită cu pricepere de Părintele Arhimandrit Timotei Bel, Exarhul Mănăstirilor din Eparhie, pentru ridicarea noii biserici a Mănăstirii până la cota 45 m, într-un stil deosebit, gândită de arhitectul Dorel Cordoş.

În final, Părintele stareţ Timotei Bel a mulţumit Preasfinţitului Episcop Iustin pentru vizita din această zi a anului, când este sărbătoarea „Soborul Sfântului Ioan Botezătorul”, zi de hram, dacă ne gândim că Mănăstirea este închinată sărbătorii „Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul”.

Cu ocazia acestei vizite, Părintele stareţ Timotei i-a înmânat Părintelui Episcop Iustin o foarte frumoasă icoană realizată de pictorul Virgil Morar din Iaşi, care va face parte, conform unei hotărâri luate mai demult, din Muzeul de icoane al Episcopiei.

Pe un ger năpraznic, a fost o sărbătoare curată ca o zi geroasă de iarnă, dar călduroasă în acelaşi timp, o sărbătoare a creştinilor pentru creştini la Mănăstirea Scărişoara Nouă.

Andrei Fărcaş

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ultimele articole

Memoria spațiului sacru

Memoria spațiului sacru

Într-o conferință pe care a prezentat-o în 1951, Martin Heidegger spunea: „Muritorii locuiesc în măsura în care salvează pământul. Salvarea nu smulge doar dintr-un pericol. A salva înseamnă propriu-zis, a eliberat ceva întru esența sa proprie. A salva pământul este...

Cinstirea Icoanelor. Ce ne spune textul biblic ? P3

Cinstirea Icoanelor. Ce ne spune textul biblic ? P3

Programul de aprofundare a învățăturii biblice „Să învățăm și să citim împreună Sfânta Scriptură” susținut de Pr. Prof. Univ. Dr. Stelian Tofană este difuzat la Radio Renașterea în fiecare zi de marți de la ora 19.00.20.

Hramul Parohiei „Sf. Ap. Toma” din cartierul clujean Mărăști

Hramul Parohiei „Sf. Ap. Toma” din cartierul clujean Mărăști

În Duminica a 19-a după Rusalii (Predica de pe munte – Iubirea vrăjmașilor), 2 octombrie 2022, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor...

Biserica Parohiei Turda Nouă II, târnosită de ÎPS Părinte Andrei

Biserica Parohiei Turda Nouă II, târnosită de ÎPS Părinte Andrei

La sărbătoarea Acoperământului Maicii Domnului, sâmbătă, 1 octombrie 2022, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a binecuvântat comunitatea ortodoxă a Parohiei Turda Nouă...