Preasfințitul Părinte Episcop Macarie al Episcopiei Ortodoxe a Europei de Nord în satul natal Spermezu

de | aug. 7, 2022

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Andrei, duminică, 7 august 2022, Preasfințitul Părinte Episcop Macarie al Episcopiei Ortodoxe a Europei de Nord a săvârșit Dumnezeiasca Liturghie în satul natal Spermezeu, din județul Bistrița-Năsăud, cu ocazia hramului de vară al bisericii.

Încă de dimineață, un impresionant sobor de preoți și credincioși îmbrăcați în portul popular specific zonei s-au adunat la casa natală a ierarhului. Aici s-au închinat Icoanei Maicii Domnului „Alăptătoarea”, păstrată în Paraclisul din incinta casei părintești a Episcopului, după care au plecat în procesiune spre biserica satului, unde au fost întâmpinați de protopopul de Beclean, Pr. Dragoș Cristian, de protopopul de Cluj I, Pr. Dan Hognogi și de parohul comunității Pr. Simion Buta. Conform tradiției, Ierarhul a fost întâmpinat cu pâine și sare, apoi soborul de preoți, în frunte cu arhiereul, a oficiat Sfânta Liturghie pe altarul de vară situat în curtea lăcașului de cult.

În cuvântul de învățătură, Preasfințitul Părinte Macarie a făcut referire la minunea înmulțirii pâinilor spunându-le credincioșilor că Hristos este Pâinea care s-a pogorât din cer, iar toți cei care se împărtășesc la Sfânta Liturghie cu Trupul și Sângele Lui, nu vor mai fi flămânzi niciodată, vor fi îndestulați și vor păși în Împărăția lui Dumnezeu.

Răspunsurile liturgice au fost date de corul parohiei.

La finalul cuvântului de învățătură Ierarhul și-a omagiat părinții, pe tatăl Vasile și pe mama Ana, dar nu a uitat nici de părintele său duhovnicesc Pr. Teodor Mureșan, cel care l-a botezat, îndemnându-i pe toți cei prezenți să nu uite să „cinstească atât pe cei mari cât și pe cei mici”.

Celor mici Preasfințitul Macarie le-a pregătit daruri dar nu a uitat nici de pelerinii care au venit din mai multe zone ale țăriicărora le-a pregătit pachete cu mâncare.

Ierarhul a binecuvântat la final și troița din incinta Casei tradiționale donată de el și conservată in situ.


 

În dupămasa zilei de 7 august 2022, de la ora 18.00, Preasfințitul Părinte Macarie a oficiat slujba Paraclisului Maicii Domnului la Biserica de la Coroana din Bistrița, unde a rostit și un cuvânt de învățătură apoi celor prezenți le-a dărut cartea „Curajul de a trăi frumos”, 5 întâlniri ale inimii cu tinerii. La final a asistat la concertul de pricesne „O, Măicuță Sfântă!” aflat la cea de-a IV – a ediție.


Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhepiscop și Mitropolit Andrei, Preasfințitul Părinte Episcop Macarie va sluji în următoarea perioadă în Episcopia Vadului Feleacului și Clujului după cum urmează:

Duminică, 14 august 2022, Sfânta Liturghie în Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din cimitirul cartierului clujean Mănăștur.

Luni, 15 august de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului va oficia Sfânta Liturghie Arhierească la Mănăstirea „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” Rebra-Parva, județul Bistrița-Năsăud.

Foto credit: Valentin Debu

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA