Luni, 3 martie 2025, prima zi a Postului Învierii Domnului, credincioșii din Baia Mare au trăit un moment de profundă trăire duhovnicească în cadrul slujbei Canonului cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul, oficiată la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” de către Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, înconjurat de un sobor de preoți.
În cuvântul de învățătură rostit cu această ocazie, ierarhul a subliniat că Postul Mare este un urcuș duhovnicesc, o perioadă de intensificare a rugăciunii, a nevoinței și a faptelor bune, prin care credincioșii se apropie mai mult de Dumnezeu și de frumusețea liturgică a Ortodoxiei. Preasfințitul Părinte Iustin a explicat că acest post are o rânduială inspirată din tradiția ascetică a monahilor bizantini, însă Biserica a rânduit anumite momente speciale și pentru credincioșii din lume, pentru ca și aceștia să poată trăi, după puterea fiecăruia, bucuria întâlnirii cu Hristos Cel Înviat.
„A început Postul cel Mare și Sfânt al Sfintelor Paști, un timp sacru în care creștinii sunt chemați să-și îndrepte viața, să renunțe la obiceiurile lumești care îi îndepărtează de Dumnezeu și să îmbrățișeze o viață
mai intensă duhovnicește, asemenea monahilor. Postul Mare este un urcuș spre Înviere, un drum pe care îl parcurgem prin rugăciune, smerenie și pocăință, având în față lumina Învierii lui Hristos. Viața duhovnicească a credincioșilor trebuie să fie una de nevoință, de curățire sufletească, de post și de fapte bune sporite. În acest fel, poporul lui Dumnezeu gustă frumusețea liturgică a Postului Mare și înțelege că pregătirea pentru Înviere nu este doar o schimbare alimentară, ci și o schimbare interioară, o împuținare a hranei biologice și o înmulțire a hranei teologice.”
Canonul cel Mare, care deschide această perioadă de nevoință, este o rugăciune profundă de căință, prin care fiecare creștin își analizează viața și se raportează la milostivirea lui Dumnezeu. În primele patru seri ale Postului Mare, credincioșii sunt chemați să participe la această rânduială specială, alături de rugăciunea Sfântului Efrem Sirul, mătăniile făcute cu fruntea până la pământ și Liturghia Darurilor înainte Sfințite, slujbe care aduc un plus de trăire duhovnicească și pregătire sufletească.
„Credincioșii știu că în această perioadă sunt chemați să participe la slujbe mai lungi și mai intense, la rugăciune mai adâncă și la nevoință trupească și sufletească. Postul nu înseamnă doar renunțarea la carne, lapte, brânză și ouă, ci și o luptă interioară împotriva păcatelor și a patimilor. Slujba Canonului cel Mare este primul pas pe acest drum, o armonizare a sufletului cu chemarea lui Dumnezeu. Rugăciunea Sfântului Efrem Sirul ne ajută să înțelegem că trebuie să ne curățim de duhurile cele rele, adică de păcatele care ne împresoară, iar metaniile sunt expresia smereniei noastre înaintea lui Dumnezeu. Biserica ne învață că trebuie să ne plecăm trupul până la pământ, pentru ca sufletul nostru să se ridice către cer.”
La slujba din prima seară a Postului Mare au participat preoți din soborul catedralei, cadre didactice de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Baia Mare și de la Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Iosif Mărturisitorul”, iar răspunsurile liturgice au fost oferite de Corul „Sfântul Ioan Damaschinul” și grupul psaltic „Theologos”.
Numărul credincioșilor prezenți la acest eveniment a fost impresionant, iar Catedrala Episcopală s-a dovedit neîncăpătoare, semn că tot mai mulți oameni caută întărire duhovnicească în rugăciune și post.
„Dacă în urmă cu ani buni, doar un număr restrâns de oameni veneau la Canonul cel Mare, acum, la fiecare dintre cele patru seri, catedrala este arhiplină, asemenea unei mari sărbători. Acest lucru ne arată că Dumnezeu a primit osteneala slujitorilor Săi și că râvna credincioșilor este tot mai mare. Oamenii simt nevoia de a se apropia de Dumnezeu, de a-și îndrepta pașii spre Biserica Lui cea Sfântă și de a trăi cu adevărat această perioadă de pregătire pentru Înviere.”
În încheiere, Preasfințitul Părinte Iustin a îndemnat credincioșii să nu privească postul ca pe o obligație, ci ca pe o chemare interioară de a se apropia mai mult de Dumnezeu, pentru a primi lumina Învierii cu suflete curate și împăcate.
„Ușile pocăinței grăbește-te, deschide mie, Dătătorule de lumină, că mânecă Duhul meu spre Biserica Ta cea sfântă. Aceasta este rugăciunea cu care intrăm în Postul Mare, cerându-I lui Dumnezeu să ne îndrume pașii, să ne ierte păcatele și să ne umple inimile de lumina iubirii Sale. Fie ca acest post să fie pentru toți un timp al regăsirii și al înnoirii sufletești, un drum spre Înviere parcurs cu smerenie, rugăciune și bucurie duhovnicească.”
Credincioșii sunt așteptați să continue această călătorie spirituală prin participarea la slujbele rânduite în Postul Mare, pentru ca fiecare să se poată bucura, la finalul acestui urcuș, de lumina și harul Învierii Domnului.
Mai multe poze AICI: