Duminică, 21 ianuarie 2018, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat Sfânta Liturghie în biserica Parohiei Tăuţii de Sus, cu hramul „Duminica Tuturor Sfinţilor”, păstorită de preotul Adrian Mihali, consilier eparhial administrativ, cu ocazia împlinirii a patru ani de la instalarea sa în această parohie. Biserica din Tăuţii de Sus este una din cele mai impresionante biserici din afara municipiului Baia Mare.
Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a oficiat Sfânta Liturghie în fruntea unui sobor alcătuit din Arhim. Dr. Casian Filip, eclesiarhul Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” din Baia Mare, Arhim. Dr. Ioachim Tomoiagă, consilier eparhial, Sectorul social-filantropic şi misionar, Pr. Daniel Tirean, inspector control financiar intern, Pr. Adrian Mihali, consilier administrativ bisericesc. Şi arhidiaconii care au slujit la Sfânta Liturghie au diferite funcţii în Centrul Eparhial: Arhid. Teodosie Bud – consilier eparhial economic, Arhid. Ionuţ Todorca – secretar eparhial, Arhid. Dr. Nifon Motogna – administratorul Catedralei Episcopale „Sfânta Treime”, Arhid. Alexandru Gaborean – inspector pentru catehizarea tineretului. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Corul bisericii, dirijat de Florentina Cerneştean.
La momentul pricesnei, Preasfinţitului Părinte Episcop Iustin a rostit în faţa credincioşilor un cuvânt de învăţătură, pornind de la Evanghelia zilei, a lui Zaheu vameşul.
„În Zaheu a început să lucreze conştiinţa”, a spus Preasfințitul Părinte Episcop Iustin, „şi atunci a făcut o mărturisire publică. Se reţinem şi faptul că Mântuitorul nu a făcut publice păcatele lui Zaheu, nici nu l-a judecat public. Zaheu s-a judecat el singur, și-a făcut o spovedanie personală şi apoi a făcut una publică”.
Ataşarea de cele materiale duce la idolatrie, a precizat Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin:
„Când omul, după cădere, se ataşează mai mult de bunurile materiale şi uită de Cel ce le dă, de Dumnezeu, Izvorul tuturor bunătăţilor, devine idolatru. Se răieşte, devine egoist, trăieşte pentru sine, se închide într-un cerc. Aşa era şi Zaheu. Era nefericit, deşi avea de toate. Nu era împlinit. De aceea, a fost curios să-L cunoască pe Hristos, că a auzit despre Mântuitorul că este un fenomen unic şi că poate să elibereze pe oameni de multe patimi şi păcate. Şi atunci a făcut spovedania publică, şi-a exprimat bucuria de a-L fi primit pe Hristos. Şi în acest fel Mântuitorul arată motivul şi, în final, le răspunde cârtitorilor, că Fiul Omului a venit să caute şi să mântuiască pe cel pierdut.”
Biserica din Parohia Tăuţii de Sus, Protopopiatul Baia Mare, a fost construită din cărămidă şi beton armat între anii 1990-2012, sub păstorirea preotului Dr. Vasile Augustin, actualmente paroh la biserica „Naşterea Domnului” din Baia Mare. A fost pictată în tehnica frescă între anii 2001-2008 de Mariana şi Ioan Botiş. Localitatea Tăuţii de Sus, învecinată cu municipiul Baia Mare, este una dintre cele mai vechi aşezări din Episcopie, atestată documentar din anul 1336. Mai are o biserică din piatră, construită în 1773, cu hramul Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, care a fost renovată, în care s-a slujit până la construcţia noii biserici. Aceasta a fost pictată, în 1810, de celebrul pictor de biserici, Ştefan Zugravul de Şişeşti, din localitatea apropiată al cărui nume îl poartă.
Andrei Fărcaş