Joi, 29 august 2019, de Tăierea Capului Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat Sfânta Liturghie la Mănăstirea Pietroasa din Borşa, cu ocazia hramului.
Din soborul slujitor de peste 40 de preoţi şi diaconi, au făcut parte preotul Mihai Chira, protopopul Vişeului, arhimandritul Teofil Pop, stareţul Mănăstirii Moisei, protosinghelul Ambrozie Piticari, duhovnicul mănăstirii, preoţi de pe Văile Izei şi Vişeului și din alte părţi ale Episcopiei. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul Psaltic „Sfântul Andrei Şaguna” din Sibiu, dirijat de George Florea. La Chinonic au cântat Corul bisericii din Şieu, dirijat de Mariţa Florea, tânăra Silvia Horj din Borşa şi Corul bisericii din Bârsana, dirijat de preoteasa Maria Oprişan.Mii de credincioşi au urcat spre mănăstirea aflată sub Muntele Pietrosul. Biserica așezământului monahalm cu hramul „Tăierea Capului Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul”, a fost târnosită anul trecut.
„Să fim creştini buni și drepți, după pilda Sfântului Ioan Botezătorul”
Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a rostit un cuprinzător cuvânt despre Sfântul Prooroc Ioan Botezătorul şi timpul în care a propovăduit.
„Sfântul Ioan Botezătorul este în icoanăă şi lângă Tronul Mântuitorului, Maica Domnului de-a dreapta, Sfântul Ioan Botezătorul de-a stânga, pentru că el este Înaintemergătorul Domnului în toate: şi în naştere, şi în predică, şi-n martiriu. A murit decapitat înainte de a muri Mântuitorul Iisus Hristos pe Cruce pentru noi şi pentru a noastră mântuire.Ierarhul i-a îndemnat pe credincioși să fie buni și drepți, asemeni Sfântului Ioan Botezătorul. „Astăzi,când sărbătorim martiriul Sfântului Ion Botezătorul penru Hristos, pentru Dumnezeu, pentru adevăr, pentru păzirea poruncilor, trebuie să înţelegem şi să reţinem următoarele lucruri: că s-a născut într-o familie cu viaţă morală și sfântă, din drepţii Zaharia şi Elisabeta; că de sărbătorile noastre, ziua naşterii, numelui, nu se cuvine să facem un ospăţ lumesc, o petrecere, care să ne ducă la pierderea raţiunii şi înţelepciunii, ci trebuie să-I mulţumim lui Dumnezeu că ne-a dat darul vieţii, că ne-a adus din nimic la existenţă. Şi apoi, să fim creştini buni, iubitori de Dumnezeu, după pilda Sfântului Ioan Botezătorul.”
ANDREI FĂRCAȘ