Duminică, 7 ianuarie 2018, de Soborul Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat Sfânta Liturghie la Mănăstirea Scărişoara Nouă, Protopopiatul Carei, cu ocazia hramului de iarnă.
Preasfinţitul Părinte Iustin a săvârșit Sfânta Liturghie alături de un sobor de 16 preoţi, din care au făcut parte Arhim. Dr. Timotei Bel, exarhul mănăstiresc şi stareţul mănăstirii gazdă, Arhim. Dr. Macarie Motogna, stareţul Mănăstirii Rohia, Arhim. Teofil Pop, stareţul Mănăstirii Moisei, Arhim. Dr. Ioachim Tomoiagă, consilier eparhial social-filantropic şi misionar, Pr. Florian Mocanu, protopop de Carei, Pr. Ioan Socolan, protopop de Satu Mare, preoţi din parohiile protopopiatului. Răspunsurile la strană au fost date de Corala de Muzică Bizantină „Theologos” a Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, dirijată de Arhid. Prof. Drd. Adrian Dobreanu. Numărul mare de credincioşi veniţi la Mănăstire a făcut ca spaţiul Paraclisului din subsolul noii biserici să fie insuficient, iar cei care nu au încăput înăuntru au ascultat Sfânta Liturghie din curtea bisericii. Un cuprinzător cuvânt duhovnicesc a rostit pentru credincioşi Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin, în care s-a referit la viaţa de sfinţenie pe care a trăit-o Sfântul Ioan Botezătorul.
„Crucea Voievodală” conferită stareţului mănăstirii
Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a conferit stareţului Mănăstirii, Arhimandritul Timotei Bel, „Crucea Voievodală Maramureşeană”, în semn de părintească purtare de grijă şi înaltă apreciere pentru slujirea responsabilă, dinamică şi jertfelnică pusă în slujba Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, în ascultarea de exarh al mănăstirilor, precum şi pentru rectitorirea Mănăstirii Scărişoara Nouă în calitate de stareţ al acesteia. Părintele stareţ Timotei a înmânat Preasfinţitului Părinte Episcop o icoană a Sfântului Apostol Andrei.
Localitatea Scărişoara Nouă, în hotarul căreia se află mănăstirea, este locuită de moţi, deşi situată în Protopopiatul Carei, judeţul Satu Mare, la 25 km de municipiul Carei. Moţii din cătunele comunei Scărişoara şi din alte cătune apropiate au sosit aici cu reforma agrară din 1924 şi au întemeiat satul Scărişoara Nouă, după numele comunei de unde au venit cei mai mulţi.
Mănăstirea din Scărişoara Nouă a luat fiinţă la dorinţa credincioşilor comunei, în 1991. Până în 1995 s-au construit o casă monahală, în care s-au amenajat un paraclis, trapeza şi chilii. În 2014, sub stăreţia Părintelui Arhimandrit Timotei, biserica mănăstirii a fost desfăcută şi s-a ridicat, pe acelaşi loc, alta nouă, monumentală, al cărei paraclis a fost sfinţit în 24 iunie 2015, de către Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin. Mănăstirea are acum o casă monahală vastă, Altar de Vară, Aghiasmatar şi o poartă clopotniţă monumentală. Este cea mai vestică mănăstire din Eparhie, care se află la câţiva kilometri de graniţa cu ţara vecină Ungaria.
Andrei Fărcaş