Anul 1990 aduce pentru români, care până în 1989 au fost parte integrantă a fostului bloc sovietic, o serie de oportunități și schimbări. Între acestea se numără mai ales posibilitatea de a cunoaște, de a experimenta o lume nouă, culturi și tradiții.
Student al reînființatului Institut Teologic, ulterior Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, Preasfințitul Părinte Petroniu, a beneficiat de o oportunitate extraordinară pentru anul 1990. A fost ales ca reprezentat din partea studenților într-o delegație ce urma să participe la Canberra, în Australia, la cea de-a şaptea Adunare Generală
a Consiliului Ecumenic al Bisericilor:
În 2 decembrie 1990, în timp ce serveam masa de prânz
la cantina facultăţii, părintele Moraru, decanul Facultăţii de
Teologie din Cluj-Napoca, a intrat în cantină, întrebând unde mă
aflu. A venit la mine şi mi-a spus că a primit de la Patriarhie o
adresă, în care i se cerea ca, pe lângă decan, conducerea facultăţii
să nominalizeze un student, pentru ca cei doi să facă parte din
delegaţia Bisericii Ortodoxe Române care se va deplasa în
Australia, iar consiliul profesoral a hotărât că studentul delegat
la Canberra să fiu eu. Am rămas foarte plăcut surprins, mai ales
pentru faptul că eu nu fusesem niciodată în străinătate, iar acum
mi se ivea ocazia de a călători la capătul pământului.
Pornind de la acest moment, pentru Preasfințitul Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului, s-au ivit o serie de oportunități, ghidate de Pronia Divină, care l-au purtat de-a lungul timpului prin multe părți ale lumii. Astfel, la invitația vrednicului de pomenire Mitropolit Hristodoulos Paraschevaidis, de Dimitriados şi Almirou, a beneficiat de o bursă pentru studii doctorale la Tesalonic, în Grecia. În timpul studiilor, pe atunci doctorandul Petru Florea, la invitația unei misiuni ortodoxe grecești din Calcutta, va desfășura o activitate de misionariat extrem de captivantă și cu foarte multe încercări. Urmare a acestor evenimente, ulterior, la aproape 30 de ani distanță, Preasfinția Sa publică în anul 2017, la editura Episcopiei Sălajului o carte, Tinere dă-Mi inima ta, în care sunt descrise primele călătorii în afara granițelor României libere, provocările pe care le-a întâmpinat ca tânăr student în Europa, dar și activitatea misionară din India.
În cadrul ediției de săptămâna aceasta a emisiunii Viața Bisericii, vă propunem spre audiție un dialog cu Preasfinția Sa, pornind de la cartea menționată anterior și continuând cu propriile experiențe în afara României, fie că vorbim de Australia, Grecia sau India. Dialogul nostru continuă în săptămânile următoare, cu alte evenimente captivante din aceste călătorii misionare ale Preasfințitului Părinte Petroniu Florea, Episcopul Sălajului.