Preasfințitul Părinte Vasile, omul lui Dumnezeu

de | ian. 17, 2022

Invitatul emisiunii Părinți filocalici contemporani este episcopul nostru vicar BENEDICT Bistrițeanul, cu dar de la Dumnezeu de a vorbi limbile moderne și de a cunoaște și înțelege limbile clasice, de a-l studia pe Sfântul Isaac în limba în care acesta a scris și a vorbit, limba siriacă. Așa se face că pornind de la învățătura Sfântului Issac Sirul, cuprinsă în Filocalia vol. X, și prezentând maxime precum: „Încă n-a cunoscut pe Dumnezeu cel ce nu se minunează de Dumnezeu”; „Desăvârșirea este o prăpastie de smerenie”„Împacă-te cu tine însuţi, și va fi în pace cu tine și cerul, și pământul”; „Dacă n-ai minte curată să ai măcar gură curată”; „Rugăciunea este o bucurie care înalţă mulţumire” și altele asemenea, să ne raportăm, prin ele, la viața și personalitatea ierarhului nostru iubit, episcopul-vicar VASILE Someșanul.

Ne-am oprit, rând pe rând, asupra virtuților cu care era înzestrat Preasfințitul Vasile, sublinind în mod special iubirea, care potrivit Sfântului Issac Sirul este „vinul care veseleşte inima omului”. Din acest „vin duhovnicesc”, din această dragoste de Dumnezeu spune sfântul Isaac: au băut desfrânații și s-au rușinat, au băut păcătoșii și au uitat calea rătăcirii lor, au băut beţivii și-au început să postească, au băut bogaţii și au dorit sărăcia, au băut săracii și s-au îmbogăţit de nădejde, au băut cei simpli, cei neînvățați și au devenit înţelepţi”; din acest vin suntem chemați să bem și noi, pentru a-i fi următori în dragoste și viețuire părintelui nostru iubit.

Atelier filocalic
Atelier filocalic
Preasfințitul Părinte Vasile, omul lui Dumnezeu
Loading
/

DISTRIBUIE

<a href="https://radiorenasterea.ro/author/prileapetru/" target="_self">Pr. Petru Ioan Ilea</a>

Pr. Petru Ioan Ilea

Preot, doctor în teologie, hirotonit preot de către Preasfințitul Vasile Someșanul în data de 6 septembrie 2004 pe seama Centrului de Îngrijire și Asistență din Cluj-Napoca, Protopopiatul Cluj II unde a slujit până la data de 15 mai 2010 când a fost transferat la Parohia ,,Schimbarea la Față” din Cluj-Napoca unde slujește în prezent.

Emisiuni recente

Despre perioada Triodului

Despre perioada Triodului

Pe parcursul celor zece săptămâni ale perioadei Triodului (denumirea vine de la cartea de cult folosită la strană în aceste săptămâni - Triod, gr. „triodion”, trei ode sau imne, întrucât cântările Utreniei sunt structurate în câte trei cântări), începând cu Duminica...