Preasfințitul Părinte Vasile Someșanul, sărbătorit la 70 de ani, în Catedrala Mitropolitană din Cluj

de | ian. 1, 2019

În prima zi a anului nou, marți, 1 ianuarie 2019, când Biserica Ortodoxă prăznuiește Tăierea-împrejur a Domnului și pe Sfântul Ierarh Vasile cel Mare, la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca a fost săvârșită Sfânta Liturghie Arhierească, urmată de un moment aniversar dedicat Preasfințitului Părinte Vasile Someșanul, Episcopul-Vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului.

În urmă cu două zile, în data de 30 decembrie 2018, Preasfințitul Părinte Vasile Someșanul a împlinit vârsta de 70 de ani. Astăzi, în prima zi din an, ierarhul a fost sărbătorit cu ocazia aniversării zilei de naștere, precum și a prăznuirii Sfântului Vasile cel Mare, ocrotitorul spiritual al Preasfinției Sale.

Astfel, imediat după Sfânta Liturghie oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, la care Preasfințitul Părinte Vasile Someșanul a participat, a avut loc lansarea volumului „Bucuria Credinței – Părintele Episcop Vasile Flueraș la 70 de ani”. Volumul a apărut la Editura Renașterea și a fost îngrijit de un colectiv de colaboratori și ucenici de-ai Preasfinției Sale, în frunte cu părintele Petru-Ioan Ilea.

Cartea conține aspecte ale vieții și activității ierarhului, profilul luminos al presonalității acestuia, precum și mărturii ale diferitor persoane care au intrat în contact cu blândul Ierarh, fii duhovnicești și ucenici de-ai săi. În carte i-au adresat mesaje Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, alți ierarhi membri ai Sfântului Sinod, oameni de cultură, teologi și alți cunoscuți.

Cu această ocazie aniversară, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei a adresat un gând bun, în care a vorbit despre personalitatea Preasfințitului Părinte Vasile Someșanul.

 

„Lipsa de răutate, blândețea și bunătatea Preasfințitului Vasile sunt proverbiale. În toată misiunea sa a încercat să se facă tuturor toate. Poate că și multa sa disponibilitate, neștiind a zice „nu”, l-a suprasolicitat și i-a dăunat sănătății.

Îl cunosc de foarte de demult, pe când eram inginer în Cluj și aveam dorința să urmez Teologia. Preasfințitul Vasile era deja teolog la Sibiu. L-am întâlnit la catedrală și apoi mereu în casa de pe strada Lingurarilor, unde mama Rozalia era o gazdă de neîntrecut.

L-am prins și ca student la Sibiu, iar, apoi, fiind preot la Calvaria, apela la bunătatea lui mulțime de oameni. A avut și are mulți ucenici. Venind schimbarea vremurilor, cum Părintele Stareț Ioan Cojan de la Mănăstirea „Sfântul Ioan Botezătorul” din Alba Iulia îi era apropiat, l-am tuns în monahism la respectiva mănăstire.”, a scris Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, în volumul lansat.

La final, Părintele Mitropolit Andrei i-a dăruit o icoană cu Mântuitorul Iisus Hristos și un coș cu flori.

La acest eveniment, au participat numeroși clujeni, preoți, fii duhovnicești, apropiați și colaboratori.

 

La ceas aniversar, colectivul Radio Renașterea, împreună cu întreg Centrul Eparhial, îi urează Preasfințitului Părinte Vasile „Întru mulți ani cu sănătate!”.

Scurtă biografie a blândului arhiereu

Preasfinţia Sa a văzut lumina zilei în 30 decembrie 1948, în oraşul Cluj, din părinţii Constantin şi Rozalia Flueraş, muncitori, familie ce îşi avea „rădăcini adânci” în satul Mănăştur (azi cartierul clujean cu acelaşi nume – Mănăştur).

În anul 1972 s-a înscris la Institutul Teologic de grad Universitar din Sibiu (1972-1976), unde în 1976 a obţinut şi licenţă în Teologie, cu lucrarea: „Probleme sociale în scrierile Părinţilor Capadochieni”, la catedră de Bizantinologie, sub îndrumarea Pr. Prof. Dr. Teodor Bodogae.

În 27 noiembrie 1976 a fost hirotonit preot celib pe seama Parohiei Tureni, Protopopiatul Turda, jud. Cluj, de către Preasfinţitul Părinte Episcop vicar Justinian Chira Maramureşanul. La 25 martie 1995 (de Bună Vestire) a fost tuns în monahism la mănăstirea „Sfântul Ioan Botezătorul” din Alba-Iulia. Ca monah a „îndeplinit ascultarea de stareţ”, la Mănăstirea Nicula, din 1 octombrie 1991 – februarie 1994. S-a impus în faţa obştii mănăstireşti prin bunătate, înţelepciune, răbdare şi exemplu personal. În februarie 1994, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Bartolomeu l-a numit Eclesiarh al Catedralei Arhiepiscopale din Cluj-Napoca şi exarh al mănăstirilor din Eparhia Vadului, Feleacului şi Clujului; a fost hirotesit apoi şi în rangul de arhimandrit.În urma propunerii Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Bartolomeu, din vara anului 1998 a fost numit Episcop vicar al Eparhiei Clujului şi hirotonit întru arhiereu în 15 august 1998, la Mănăstirea Nicula.

Mai multe date biografice găsiți AICI

Click AICI pentru mai multe fotografii.

În prima zi a anului nou, marți, 1 ianuarie 2019, când Biserica Ortodoxă prăznuiește Tăierea-împrejur a Domnului și pe…

Publicată de Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului pe Marţi, 1 ianuarie 2019

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA