Preasfințitul Părinte Vasile Someșanul și-a sărbătorit ziua de naștere prin rugăciune

de | dec. 30, 2019

Preasfințitul Părinte Vasile Someșanul, Episcopul-Vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a împlinit luni, 30 decembrie 2019, vârsta de 71 de ani. Ierarhul și-a sărbătorit ziua de naștere prin rugăciune și mulțumire lui Dumnezeu pentru toate darurile revărsate.

Cu acest prilej, la Biserica „Pogorârea Sfântului Duh” din cartierul clujean Zorilor, unde Preasfințitul Vasile obișnuiește să participe la slujbe în duminici și sărbători, a fost oficiată Sfânta Liturghie și un polihroniu. Slujba a fost săvârșită începând cu ora 10:00, de către exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, arhimandritul Dumitru Cobzaru, alături de un sobor de preoți și diaconi, printre care: protosinghelul Ioan Cojan, starețul Mănăstirii „Sfântul Ioan Botezătorul” din Alba Iulia, preotul paroh Cornel Felecan, preotul Călin Ficior, precum și alți fii duhovnicești.

Preasfințitul Părinte Vasile a participat la Sfânta Liturghie și a rostit ecfonise și binecuvântări.

La final, protosinghelul Ioan Cojan a rostit un cuvânt duhovnicesc și l-a felicitat pe ierarh.

 

De asemenea, părintele exarh Dumitru Cobzaru a adresat un cuvânt de felicitare şi i-a transmis Preasfinției Sale urările din partea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei,  precum și din partea clerului şi a credincioşilor din cuprinsul eparhiei.

La evenimentul festiv au participat numeroși credincioși, ucenici și fii duhovnicești ai Episcopului-Vicar Vasile Someșanul.

Momentul s-a încheiat cu un polihroniu. Apoi, Preasfințitul Părinte Vasile a mulțumit tuturor pentru urări și i-a binecuvântat pe fiecare în parte.

Scurtă biografie

Preasfinţitul Părinte Vasile s-a născut în data de 30 decembrie 1948, în oraşul Cluj-Napoca, din părinţii Constantin şi Rozalia Flueraş, muncitori, familie ce îşi avea „rădăcini adânci” în satul Mănăştur (azi cartierul clujean cu acelaşi nume – Mănăştur). A urmat şcoală generală în Mănăştur (1955-1962), Şcoală profesională „16 Februarie” din Cluj (1962-1965), la absolvirea ei angajându-se la Uzina „16 februarie”. În paralel a urmat cursurile serale la Liceul Nr. 12 din Cluj (1965-1971), unde a obţinut şi bacalaureatul.

În anul 1972 s-a înscris la Institutul Teologic de grad Universitar din Sibiu (1972-1976), unde în 1976 a obţinut şi licenţă în Teologie, cu lucrarea: „Probleme sociale în scrierile Părinţilor Capadochieni”, la catedră de Bizantinologie, sub îndrumarea Pr. Prof. Dr. Teodor Bodogae.

În 27 noiembrie 1976 a fost hirotonit preot celib pe seama Parohiei Tureni, Protopopiatul Turda, jud. Cluj, de către Preasfinţitul Părinte Episcop-vicar Justinian Chira Maramureşanul. La scurtă vreme a fost detaşat (la 1 ianuarie 1977) ca preot slujitor la Parohia „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”, din cartierul Grigorescu, Municipiul Cluj-Napoca.

După alte câteva luni (în august 1977) a fost numit preot slujitor la Parohia „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din cartierul clujean Mănăştur. Pentru activitatea misionar-pastorală deosebită Arhiepiscopul Teofil Herineanu i-a acordat distincţia bisericească de „iconom” (în anul 1987).

În anul universitar 1990-1991 a fost şi duhovnic-asistent la Institutul Teologic Ortodox de grad Universitar din Cluj-Napoca (azi Facultatea de Teologie Ortodoxă), fiind un preot model pentru studenţii teologi. La 25 martie 1995 (de Bună Vestire) a fost tuns în monahism la mănăstirea „Sfântul Ioan Botezătorul” din Alba-Iulia.

Că monah a îndeplinit ascultarea de stareţ la Mănăstirea Nicula, din octombrie 1991 până în februarie 1994. S-a impus în faţă obştii mănăstireşti prin bunătate, înţelepciune, răbdare şi exemplu personal.

În februarie 1994, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Bartolomeu l-a numit Eclesiarh al Catedralei Arhiepiscopale din Cluj-Napoca şi exarh al mănăstirilor din Eparhia Vadului, Feleacului şi Clujului; a fost hirotesit apoi şi în rangul de arhimandrit.

În urma propunerii Mitropolitului Bartolomeu, din vara anului 1998 a fost numit Episcop-vicar al Eparhiei Clujului şi hirotonit întru arhiereu în 15 august 1998, la Mănăstirea Nicula.

Ca Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Clujului a publicat numeroase articole, a sfințit și resfințit numeroase biserici și mănăstiri. De asemenea, a desfășurat o bogată activitate social-misionară. Printre cele mai importante proiecte alea Preasfinției Sale se numără Centrul de îngrijiri paliative „Sfântul Nectarie” din Cluj-Napoca, inițiat în anul 2009.

Citește și Preasfințitul Părinte Vasile Someșanul împlinește 71 de ani

Mai multe fotografii AICI 

Foto credit: Dumitru Cucura

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Noaptea Muzeelor 2024 la Muzeul Mitropoliei Clujului

Noaptea Muzeelor 2024 la Muzeul Mitropoliei Clujului

A fost o nouă Noapte a Muzeelor memorabilă pentru instituția noastră, a douăzecea pe plan european și național și a zecea de când, într-un număr atât de mare, ne treceți pragul. Și în seara zilei de 18 mai 2024, peste 900 de vizitatori au dorit să descopere un spațiu...