Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud

de | oct. 13, 2023

În general, când vorbim despre Moldova din dreapta Prutului, imaginea pe care ne-o facem este aceea a locului în care frați de-ai nostri români au statornicit, uneori cu prețul libertății ori chiar al vieții, în a simți românește și a-și dori neîncetat să-și aline dorul de ai săi.
Cu peste 30 de mii de locuitori, Cahul este un puternic pol de cultură românească și de credință ortodoxă. Cât de greu a fost să reziste peste timp această comunitate, ne evocă chiar cuvintele Preasfințitului Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud:

„E o taină a lui Dumnezeu cum am supraviețuit ca neam în acest spațiu, fiind un popor ortodox, dar cu origini Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud latine, în pofida istoriei total neprietenoase și a popoarelor care au încercat în repetate rânduri să supună pe strămoșii noștri. ”

Așa și este! La Cahul nu te simți altfel decât acasă, românii de aici vorbesc și trăiesc conform tradițiilor noastre strămoșești. Recunoscând pe fața orașului încă multe urme ale regimului comunist, prima impresie este aceea că mă aflu într-o urbe românească de după evenimentele din anul 1989. Fără agitația unui oraș aglomerat, cu multă vegetație ce dă un aer mereu proaspăt, Cahul este totuși în plină transformare și modernizare, întreaga comunitate dorindu-și să-și facă o viața tot mai bună dar și tihnită.

În egală măsură, poate chiar mai mult, Episcopia Basarabiei de Sud nu face rabat de la nici un efort când vine vorba de spiritualitatea noastră creștin-ortodoxă. L-am găsit pe Preasfințitul Părinte Episcop Veniamin extrem de implicat și preocupat de bunul mers al evenimentelor ce marchează 100 de ani de la înființarea Episcopiei Cetății Alba-Ismail, a cărei succesoare este Episcopia Basarabiei de Sud și a 22 de ani de la reactivarea acesteia.

Prezența noastră la Episcopia Basarabiei de Sud a fost întâmpinată cu brațele deschise și cu mare bucurie, dorind să-i mulțumim Preasfințitul Părinte Episcop Veniamin pentru disponibilitatea de a purta un dialog foarte interesant.

Radio Renasterea
Radio Renasterea
Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud
Loading
/

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Bursele Academiei Române 2024-2025 | interviu cu acad. Ioan Bolovan

Bursele Academiei Române 2024-2025 | interviu cu acad. Ioan Bolovan

Este în plină desfășurare apelul lansat de Academia Română de acordare a burselor pentru elevii cu rezultate școlare excepționale, care trăiesc în medii defavorizate. Inițiativa face parte din proiectul „Academia Română în dialog cu tinerii“ și vizează susținerea...

„O poveste de teatru Față/Verso”| actrița Narcisa Pintea

„O poveste de teatru Față/Verso”| actrița Narcisa Pintea

La Teatrul Național Lucian Blaga din Cluj-Napoca se va desfășura miercuri, 3 aprilie cu începere de la ora 19:00 „O poveste de teatru Față/Verso".  Este vorba despre o producție a Asociației Culturale Top Art N&A Cluj-Napoca, un eveniment aflat la prima ediție...