Prelegeri academice la ședința preoților din Protopopiatul Ortodox Român Cluj 1

de | apr. 11, 2019

Prezența a două dintre personalitățile care fecundează cultura Cetății și mă refer la Părintele Prof. Univ. Dr. Ioan Chirilă, președintele Senatului Universității „Babeș-Bolyai”, respectiv a Prof. Univ. Dr. Ioan Bolovan, prorectorul aceleiași instituții și membru corespondent al Academiei Române, a conferit aerul unui eveniment cu valențe academice ședinței preoților din cadrul Protopopiatului Ortodox Român Cluj 1. Ședință desfășurată joi, 11 aprilie, în Biserica „Sfânta Treime” și care a debutat, potrivit tradiției, cu slujba Te-Deum, oficiată de părinții Cercului Preoțesc Sânnicoară, la finalul căreia, Pr. Protopop Dr. Dan Hognogi, făcând oficiile de gazdă, le-a urat „bun venit” distinșilor invitați, despre care a considerat pe bună dreptate că nu mai au nevoie de nici o prezentare. Două CV-uri impresionante, două personalități eclatante, două cărți de vizită deosebite, care „răscolesc” prin bogata activitate de cercetare pe care încă o desfășoară cu la fel de mare succes și impact.Pr. Ioan Chirilă are competențe în studiul Vechiului Testament, în limba ebraică clasică, arheologie biblică, qumranologie, bioetică, dialog intercultural și interreligios. Este autorul a numeroase lucrări, atât în limba română, cât și în limba engleză, precum și a multor studii și articole (în limbile engleză, franceză și germană). La rândul său, Prof. Ioan Bolovan este specialist în Istoria Modernă a Transilvaniei și în Istoria populației României în secolele XIX-XX. Lista de publicații a domniei sale cuprinde foarte multe lucrări (monografii de autor, îngrijiri de ediții, coautor și coordonator la sinteze și volume de documente și bibliografii). E suficient să menționăm că numărul studiilor și articolelor semnate de Prof. Ioan Bolovan este de 189. O cifră impresionantă și greu de concurat. Ioan Bolovan este și membru în Adunarea Eparhială din partea Protopopiatului Ortodox Român Cluj 1. În 2018, Prof. Ioan Bolovan a primit titlul de „Doctor Honoris Causa” al Universității „Aurel Vlaicu” din Arad, pentru contribuția sa la istoriografia din România. Cu ocazia evenimentului de la Arad, Prof. Ioan Bolovan a prezentat disertația intitulată „Octavian Goga. Poezie și istorie”. Am ținut să fac această din urmă precizare nu atât din respectul pe care îl port domniei sale, ci mai ales pentru a înțelege mai bine alegerea temei care a făcut obiectul prelegerii de la ședința preoților, respectiv „Satul în poezia lui Octavian Goga”. Așadar, putem constata lesne că „relația” lui Ioan Bolovan cu marele poet și politician, fost prim ministru al României între decembrie 1937 și februarie 1938, nu este de dată recentă. Prelegerea Prof. Ioan Bolovan s-a înscris firesc în Actul de proclamare a anului 2019 drept „Anul omagial al satului românesc, al preoților, învățătorilor și primarilor gospodari”. Prelegerea Prof. Ioan Bolovan s-a constituit nu doar într-o excelentă lecție de istorie, ci și într-o pledoarie pentru lumea satului românesc, reflectată fidel de marele poet Octavina Goga.

Prof. Ioan Bolovan: „Goga a surprins satul românesc dintr-o perspectivă mesianică”

În acest sens, Ioan Bolovan s-a raportat la volumul intitulat „Poezii” apărut în anul 1905, la Budapesta și pe care Academia Română, al cărei membru va deveni marele bard în anul 1920, l-a premiat în 1906. Ioan Bolovan a remarcat, plecând de la poezia „Plugarii”, crezul și militantismul manifestat de Goga, în accepțiunea căruia afirmarea idealului unității naționale n-ar fi fost posibilă fără implicarea „celor mulți”, adică a țăranilor. „Goga arată în poezia sa că țărănimea, analfabetă cum era, a avut înțelepciunea de a nu răzbuna vremile trecute. Cu alte cuvinte, românii nu s-au răzbunat pe istorie, pentru ceea ce au suferit” a adăugat Ioan Bolovan, potrivit căruia „Istoria Transilvaniei este o istorie a țăranilor și a preoților. Atât unii, cât și ceilalți fiind „apostolii națiunii”. Evocarea satului românesc implică o aducere aminte și a celor care l-au amprentat și mă refer la preoți și la dascăli. Or Octavian Goga a surprins în poezia sa portrete de dascăli și…dăscălițe. Este vorba de dascălul militant, așa cum observă Prof. Ioan Bolovan, opus celui ascultător și supus, pe care îl întâlnim în opera lui Liviu Rebreanu, întruchipat de învățătorul Herdelea. În finalul prelegerii, Prof. Ioan Bolovan i-a îndemnat pe preoți să-și găsească timp pentru poezia lui Octavina Goga, care, adăugăm noi, au avut darul de a deștepta sentimentul patriotic.

Pr. Ioan Chirilă: „Istoria Transilvaniei – o istorie sinceră a românilor”

Părintele Ioan Chirilă a prezentat în stilu-i caracteristic și inconfundabil trei din lucrările despre care nu s-a ferit să afirme că nu au voie să lipsească din biblioteca celui care dorește să cunoasă istoria Transilvaniei. Toate poartă semnătura Prof. Ioan Bolovan și mă refer la „Primul Război Mondial și realitățile demografice din Transilvania”,  „Ispititoarea Transilvanie”, aceasta purtând și semnătura doamnei Sorina Paula Bolovan) și „Istoria Transilvaniei”, aceasta din urmă scrisă în colaborare cu renumitul medievist Ioan Aurel Pop, nimeni altul decât rectorul Universității „Babeș-Bolyai” și președintele în exercițiu al Academiei Române. ”Este o onoare și în egală măsură o bucurie să pot vorbi despre cărțile distinșilor mei colegi de la Universitate. Sunt cărți importante pentru cultura românească, semnate de nume importante ale istoriografiei românești”. Referindu-se la „Istoria Transilvaniei”, Pr. Ioan Chirilă a etichetat lucrarea drept „un foarte reușit tratat de istorie realizat după toate rigorile istoriografiei actuale O lecție amplă pentru generații care nu trebuie să desconsidere trecutul, dar nu trebuie să rămână ancorat în acesta, ci să caute să-și construiască un viitor orientat spre veșnicie”. În final alocuțiunii, cunoscutul qumranolog a făcut câteva remarci metodologice, subliniind calitatea discursului, a limbajului, a informației și a elementelor de imagistică. Să remarcăm că Pr. Ioan Chirilă, teolog prin excelență, a demonstrat că stăpânește foarte bine și domeniul istoriei. În final, Pr. Protopop a adus mulțumiri invitaților pentru intervențiile punctuale, caracterizate de obiectivitate, excelent documentate și argumentate, încadrate în standardele discursului eminamente academic.

Text și foto: Pr. Cristian Marius FOCȘANU

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Denia Acatistului Bunei Vestiri la Mănăstirea Nicula

Denia Acatistului Bunei Vestiri la Mănăstirea Nicula

În săptămâna a V-a din Postul Paştilor, vineri seara, 19 aprilie 2024, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a oficiat Denia Acatistului Bunei Vestiri (a Imnului Acatist), înconjurat de un sobor...