Prelegeri, recitaluri de proză și muzică populară, la Facultatea de Teologie Ortodoxă

de | ian. 27, 2017

Profesorii şi studenţii Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca au luat parte joi, 26 ianuarie 2017, de la ora 18.00, în Aula Magna a instituției, la o seară cultural-artistică, în cadrul căreia au avut loc prelegeri, recitaluri de proză și muzică populară.

Manifestarea, aflată la cea de-a IX-a ediție, a deschis șirul evenimentelor dedicate Sfinților Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur, patronii Facultăților de Teologie Ortodoxă din întreaga lume, sărbătoriți anual în data de 30 ianuarie.

Așezările omenești în credințe și obiceiuri

În deschidere, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, profesorul Gelu Furdui a ținut o conferință cu tema ,,Așezările omenești în credințe și obiceiuri -construirea caselor tărănești”, familiarizându-i pe cei prezenți cu gândirea și preocupările țăranului român în ce privește alegerea locului, a materialelor și a timpului potrivit pentru construirea unei locuințe. De asemenea, a arătat că pentru ţăranul român, casa nu avea doar o valoare materială şi utilitară, ci el se simţea profund legat de casă prin calităţile pe care i le conferea: stabilitate, tihnă şi armonie.

A urmat un microrecital de muzică populară susținut de Mariana Morcan, solistă vocală profesionistă a Orchestrei „Cununa Transilvană” a Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, acompaniată de un grup instrumental. Cântecele despre sat, mamă și casa părintească au emoționat publicul, iar prestația interpretei a fost foarte apreciată de cei de față.

Actorul Dorel Vișan: înapoi la sat!

Prelegeri, recitaluri de proză și muzică populară, la Facultatea de Teologie OrtodoxăPrezent la eveniment, actorul Dorel Vișan a susținut o conferință cu titlul „Despre OM și taina lui”. Invitatul a elogiat satul românesc, arătând că acolo s-au pus și se pun bazele credinței.

„La sat nu este numai veșnicia, după cum spunea Lucian Blaga, ci acolo se puneau rădăcinile adevăratei educații și a bunului simț. Neamul nostru a fost și mai e, în mare parte, un neam cu bun simț. Cred că ar trebui să lansăm o sintagmă: înapoi la sat! că acolo, în sat, comunitatea, nu numai că-l simțea pe Dumnezeu în mijlocul ei, dar avea o anumită formă de organizare, fiecare sătean avea poziția lui. De acolo, din sate, au plecat marii luminați ai acestui neam”. Totodată, a vorbit despre poetul național Mihai Eminescu „sufletul acestui neam, ființa supremă care ne-a fixat în istorie” și despre opera sa arătând că „universul scriptural pe care-l numim eminescian și-l atribuim unei persoane fizice – Mihai Eminescu, în credința mea, este în formă și-n conținut simfonic. Mai mulți „Eminești”, mai multe voci, mai multe instrumente perfect acordate sau voit dezacordate, contradictorii și în același timp complementare, polifonează același sunet al sufletului românesc din Marele Timp și se armonizează în mitul Eminescu”.

La final, părintele prof. univ. dr. Vasile Stanciu, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă, le-a mulțumit invitaților pentru prezență și le-a oferit medalia aniversară a instituției de învățământ teologic clujean. „Această seară am dorit să fie pe măsura profunzimii vieții și a operei Sfinților Trei Ierarhi. De aceea am și invitat trei personalități ale culturii clujene, ale culturii transilvănene, din trei zone diferite: un etnolog, un actor și un interpret de muzică populară, pentru că din această triadă de domenii rezidă sufletul poporului român”, a declarat părintele decan.

Biserica rămâne coloana vertebrală a neamului

Cuvîntul de încheiere i-a aparținut Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, care i-a felicitat pe organizatori și pe invitați și le-a pus la inimă studenților câteva îndemnuri:

„Inspirându-ne din râvna cu care creștinii noștri de la sat apărau și propovăduiau credința, învățăm acest lucru și noi. Trebuie să subliniem un adevăr că în foarte multe sate, singurul stâlp care a rămas este preotul și singura activitate organizată este a Bisericii, care rămâne coloana vertebrală a neamului”.

Evenimentul, prezentat de Grigore Sâmboan, redactor-șef la Radio Renașterea, a fost organizat în parteneriat cu Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, instituție aflată în subordinea Consiliului Județean Cluj.

Manifestările dedicate hramului Facultății au continuat și în ziua de 27 ianuarie cu o seară patristică, organizată la sediul Facultății, în sala de muzică ,,Vasile Petrașcu’’, începând cu ora 18.00. Au conferențiat: pr. prof. dr. Liviu Vidican-Manci – ,,Sfântul Ioan Gură de Aur și Omilia despre Predică’’, pr. lect. univ. dr. Adrian Podaru – ,,Omonimul Sfântului Ioan Gură de Aur, Personaj de Roman’’ și asist. univ. dr. Paul Siladi – ,,Sfinții Trei Ierarhi în Patericul Egiptean’’. Sărbătoarea va culmina în data de 30 ianuarie 2017, în ziua de pomenire a Sfinților Trei Ierarhi, cu oficierea Sfintei Liturghii la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca.

 

 

 

 

 

 

 

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Binecuvântare arhierească în Parohia Ortodoxă Arșița

Binecuvântare arhierească în Parohia Ortodoxă Arșița

Sâmbătă, 15 iunie 2024, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din satul Arșița, comuna Măgura Ilvei, județul Bistrița-Năsăud, cu prilejul sfințirii capelei...