Premieră absolută la Cluj – Ziditori ai Marii Uniri

de | feb. 9, 2018 | Actualitatea religioasă

Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului prin Protopopiatul Cluj 1 și Compania de teatru „Civic Art”, București, invită iubitorii de teatru marți 20 februarie 2018, la casa de Cultură a Studenților din Cluj-Napoca, la premiera absolută a unui spectacol dedicate Marii Uniri de la 1 decembrie 1918. La acest moment în care s-a concretizat dorința de unitate a românilor, un rol deosebit l-au avut și clericii.

Piesa „Ziditori ai Marii Uniri” este o adaptare realizată de Marian Ciripan după „Memorandiștii” de Dan Tărchilă .

Premieră absolută la Cluj – Ziditori ai Marii UniriDin scenariul propus spectatorilor reiese contribuția determinantă a celor două Biserici Românești, Ortodoxă şi Greco – Catolică, la realizarea emancipării naționale, care la 1 decembrie 1918 a dus la înfăptuirea Marii Uniri.

 

Alături de reprezentanții celor două Biserici, în desfășurarea acțiunii spectacolului, sunt prezente  personaje simbol ale societății transilvane din acea perioadă: țărănimea, tânăra intelectualitate şi reprezentantul puterii maghiare.

Personajele poartă nume neutre tocmai pentru a nu greși fată de cei peste 150 de preoți întemnițați din ordinul Guvernului de la Budapesta şi cei peste 200 cărora li s-a impus domiciliul forțat în localitatea maghiară Sopron.

În distribuție sunt actorii: Cristina Moldoveanu, Adrian Anghel, Marian Despina, Petre Pletosu, Dan Apăvăloaie şi Marian Ciripan (cel care semnează și regia spectacolului)

 

Spectacolul este caritabil și urmărește susținere financiară a Centrului Social Misionar „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” Cojocna, iar biletele se găsesc la magazinele bisericești ale Arhiepiscopiei Clujului.

Un proiect desfășurat în cadrul Anului omagial al unității de credință și de neam și Anul comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918.

Ultimele articole

19 mai – Sf. Sfințit Mc. Patrichie, episcopul Prusei

19 mai – Sf. Sfințit Mc. Patrichie, episcopul Prusei

Patrichie episcopul a stat de față înaintea eparhului Iulie care, căutând să-l facă să se închine la idoli, îi spunea că izvorârea apelor celor calde se face prin purtarea de grijă a zeilor și sunt vărsate pentru binele oamenilor. Sfântul mucenic i-a răspuns că...

Biserica din Poienile Zagrei, resfințită de Mitropolitul Clujului

Biserica din Poienile Zagrei, resfințită de Mitropolitul Clujului

În Duminica a 4-a după Paști (a vindecării slăbănogului de la Vitezda), 15 mai 2022,  Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a binecuvântat comunitatea ortodoxă din...

Mitropolitul Andrei i-a binecuvântat pe românii din Londra

Mitropolitul Andrei i-a binecuvântat pe românii din Londra

În Duminica a 3-a după Paști (a Mironosițelor), 8 mai 2022, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul comunității ortodoxe române din Londra, Regatul...