Premieră muzicală în Catedrala Ortodoxă din Cluj

de | mart. 24, 2016

O atmosferă înălțătoare de rugăciune și multă emoție, asta au trăit spectatorii care au luat parte miercuri seara, la Concertul Requiem, susținut în premieră de Opera Națională Română, în Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca. Cei aproape 150 de artiști au impresionat prin interpretarea lor, sutele de clujeni ce au participat la evenimentul caritabil organizat în premieră într-o catedrală ortodoxă.

În deschiderea evenimentului Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul și Mitropolitul Clujului a motivat organizarea unui astfel de spectacol de operă în catedrala mitropolitană, spunând că deși pare inedit pentru multe persoane, el este de o spiritualitate unică. În plus, evenimentul a fost gândit pentru ajutorarea profesoarei de religie Crina Cârcu, dar având în vedere evenimentele din ultimele zile este și o comemorare a victimelor din atentatul de la Bruxelles:

Suita de stihuri și tropare din opera „Requiem Parastas”, pe muzica compozitorului Marțian Negrea, a prins viață, prin interpretarea extraordinară a sopranei Irina Săndulescu Bălan, mezzosopranei Iulia Merca, tenorului Sergiu Coltan şi a baritonului Florin Estefan. Soliștii, împreună cu membrii Corului și ai Orchestrei Operei Naţionale Române din Cluj-Napoca, coordonați muzical de Maestrul Gheorghe Victor Dumănescu, la care s-a alăturat și Corul de cameră „Psalmodia Transylvanica” al Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, dirijat de părintele prof. univ. dr. Vasile Stanciu, au reușit împreună să creeze  o profundă emoție în sufletele celor prezenți la concert.

Cei care nu au mai avut locuri în catedrala ortodoxă au putut urmări spectacolul din Piata Avram Iancu, unde Opera a instalat un ecran de mari dimensiuni, pentru ca ineditul eveniment să poată fi văzut de un număr cât mai mare de clujeni. La intrarea în Catedrală a fost amenajată o urnă specială, în care cei prezenți au putut face donații, sustinând-o astfel pe profesoara de religie Crina Cârcu din Bistrița, în beneficul căreia s-a organizat acest eveniment caritabil. Întregul spectacol a fost transmis în direct pe frecvențele radio Renașterea, astfel încât și alți credincioși din Cluj și Bistrița, care nu au putut participa la eveniment, să se poată bucura de un regal muzical cu totul inedit. Spectacolul a fost filmat și de Televiziunea Română din Cluj și va fi difuzat în perioada următoare, în cadrul programelor postului Tv.

Concertul vocal-simfonic a fost organizat în parteneriat cu Arhiepiscopia Clujului și Radio Renașterea și a avut un important scop caritabil, donațiile colectate prin vânzarea biletelor, cât și din timpul evenimentului vor fi oferite profesoarei de religie Crina Cîrcu din Bistrița, bolnavă de cancer.

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA