Preoții clujeni, duhovnicești și ancorați în actualitate

de | aug. 20, 2015

Preoții care fac parte din protopopiatul Cluj I doresc să își actualizeze mesajul și misiunea lor, în conformitate cu nevoile societății contemporane. Ei își propun ca prin ancorarea lor în realitate să poată reîmprospăta viața duhovnicească a credincioșilor. Hotărârea a fost luată în cadrul ședinței lunare ce a avut loc joi, 20 august 2015, la mănăstirea „Sfânta Troiță” de la Feleac. 

 

Dumnezeu vrea de la noi  imposibilul

Toți preoții din localitățile limitrofe Clujului au participat la Sfânta Liturghie oficiată în debutul ședinței,
prilej cu care s-au și împărtășit cu Sfintele Taine. Părintele ieromonah Benedict Vesa, pornind de la Evanghelia de duminica trecută, le-a spus preoților că Hristos așteaptă de la fiecare nici mai mult, nici mai puțin decât imposibilul:

„Din perspectivă biblică, Hristos nu așteaptă nici prisosul, nici puținul, nici chiar totul de la noi, așteaptă ceea ce nu avem, așteaptă imposibilul. Lucrul acesta îl înțelegem și din pilda talanților. Concluzia acestei pilde ne spune așa, cel care are va mai primi și acel ce nu are și ceea ce nu are i se va lua. Lucrul acesta ne face să credem că Dumnezeu cere de la noi ceea ce nu avem și anume lucrarea noastră”.

Continuând această idee, părintele ieromonah Benedict le-a prezentat preoților și care ar fi cele două calități ale slujitorului contemporan.

„Pentru a aduce această lucrare socotim că este nevoie într-o lume care se află într-o continuă transformare, de curajul de a risca și de creativitate. Aceste două calități ale slujitorului contemporan sunt de altfel însușiri pe care le dă prezența Duhului Sfânt și în consecință o viață duhovnicească”.

Preoții, îndemnați la misiune și implicare în parohii

La întâlnire a fost prezent și Paul Siladi, directorul postului de radio Renașterea, care le-a explicat preoților cum să-și promoveze activitățile parohiale. Clericii au fost informați și cu privire la proiectul de burse școlare al Asociației „Christiana” ce aparține Arhiepiscopiei Clujului. Reprezentantul asociației, Dan Leonte Maluș, i-a invitat pe preoți, în cazul în care au în parohii copii care se află în risc de abandon școlar sau care provin din familii fără venituri, să contacteze asociația pentru a-i ajuta. Spre finalul ședinței Florin Dobocan, revizorul contabil al Arhiepiscopiei, a prezentat un material despre evidența gestiunii parohiale. Ședința s-a încheiat cu obișnuitele informări administrative.

Comuniunea în jurul Sfântului Potir, esențială în misiunea preoților

Părintele protopop Dan Hognogi a spus cu prilejul acestei întâlniri, că preoții din protopopiatul Cluj I se vor întâlni de acum de 4 ori pe an, pentru a sluji împreună Sfânta Liturghie și a se împărtăși cu Sfintele Taine, lucru esențial în slujirea și misiunea lor. Întâlnirile vor face parte din rândul obișnuitelor ședințe de lucru lunare.

„Avem nevoie de unitate, iar unitatea noastră este legată de Sfântul Potir. Comuniunea în jurul Sfântului Potir este aceea care va da tărie în slujirea noastră și în misiunea pe care o avem de făcut”.

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

A treia ediție a expoziției-concurs de artă sacră „Ortodoxia”

A treia ediție a expoziției-concurs de artă sacră „Ortodoxia”

Sâmbătă, 25 mai 2024, Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca a organizat cea de-a treia ediție a expoziției-concurs de artă sacră „Ortodoxia”. Evenimentul, desfășurat în prezența Preasfințitului Părinte Benedict...

Sfințirea Altarului de vară din Parohia Budești

Sfințirea Altarului de vară din Parohia Budești

Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-a aflat sâmbătă, 25 mai 2024, în mijlocul credincioșilor Parohiei „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Budești, județul Bistrița-Năsăud. Cu această...