Preoții din Cercul Pastoral Valea Șieului I, preocupați de pastorația vârstnicilor

de | mai 2, 2023

Preoții din parohiile care formează Cercul Pastoral Misionar Valea Șieului I, din care fac parte parohiile Sărata, Domnești, Mărișelu,  Șieu,  Ardan și Posmuș, s-au întrunit luni, 1 mai, 2023, în biserica ce poartă hramurile „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” precum și „Acoperământul Maicii Domnului” de la Marișelu, în prezența și purtarea de grijă a părintelui protopop  Alexandru Vidican. Scopul întrunirii a avut caracter pastoral – misionar, în contextul anului omagial declarat în cadrul Patriarhiei Române ca an al pastorației vârstnicilor.

Preoții din Cercul Pastoral Valea Șieului I, preocupați de pastorația vârstnicilorÎn Sfânta Scriptură se regăsesc numeroase menţiuni cu privire la bătrâneţe, respectiv valoarea şi sensul acesteia, fiecare dintre ele fiind îndemn, poruncă sau cale de urmat spre fapta cea bună a milei creștine. Cunoscând apoi îndemnul rugăciune consemnat de marele cântăreț al Vechiului Testament proorocul David: „Nu mă lepăda la vremea bătrâneţilor; când va lipsi tăria mea, să nu mă laşi pe mine” (Psalmul 70:10), în cartea Psalmilor, credem cu tărie ca acum mai mult decât oricând avem datoria sfânta in calitate de slujitori și părinți duhovnicești, precum și de doctori ai sufletelor, de a sprijini și a turna balsam de mângâieri peste suflete pline de dor, tristețe, dureri și plângeri ale bunilor noștri părinți, bunici și străbunici. Cum era și firesc, manifestarea a debutat cu  slujba de Te Deum, săvârșită de către părintele Ioan Gotea de la Parohia Ardan și părintele Ovidiu Cimpoieș de la Parohia Posmuș, la finalul căreia au fost înălțate rugăciuni pentru toți cei ce încărcați de ani  se află și în neputiința trupească și sufletească. Manifestarea a continuat cu susținerea conferinței cu tema „Chipuri de vârstnici frumoși în Sfintele Scripturi și lumea de azi”, susținută de pr. Aurelian Poptean de la Parohia Mărișelu. Au urmat discuții  pe marginea temei inițiate și susținute de părintele profesor Lazăr Cozman de la Parohia Sărata,  părintele Ioan Creța de la Parohia Șieu, precum și părintele Ioan Gotea de la Parohia Ardan. Concluziile au aparținut părintelui protopop Alexandru Vidican,  care prin cuvinte de suflet și îndemn părintesc a impulsionat preoții cercului pastoral spre o dinamizare a activității pastorale și misionare pe toate cele trei laturi: invățătorească, sfințitoare și conducătoare astfel încât cei în vârstă să simtă că biserica le este casă , iar preoții balsam și mângâiere în fiecare moment al vieții căci: „Părul alb e lucru mare pentru cine vrea să știe, Și a ști să-l porți e poate cea mai grea filozofie, Vremea ce zbârcește fața netezește judecata, Pentru orice-ncrețitură mintea trebuie să-și ia răsplata”, așa cum furmos spune poetul Alexandru Vlahuță în poemul Scrisoare cătră un bătrân.

Pr. Aurelian Poptean, Coordonator Cerc Pastoral Valea Șieului I.

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Hramul Mănăstirii „Sfântul Gheorghe” din Dej

Hramul Mănăstirii „Sfântul Gheorghe” din Dej

La Mănăstirea „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Municipiul Dej au debutat duminică, 21 aprilie 2024, evenimentele dedicate prăznuirii sfântului ocrotitor. Cu acest prilej, din încredințarea Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul și Mitropolitul Clujului,...