Preoții din Protopopiatul Cluj II, preocupați de misiunea în rândul tinerilor

de | apr. 9, 2019

Preoții din Protopopiatul Ortodox Cluj II, care slujesc în parohiile de pe raza municipiului Cluj-Napoca, au participat marți, 09 aprilie 2019, la ședința lunară, care a avut loc la Centrul Eparhial al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului. Întâlnirea a început cu o slujbă de Te Deum, oficiată în paraclisul Seminarului Teologic Ortodox din Cluj-Napoca, apoi a continuat în Sala „Episcop Nicolae Ivan”.

Potrivit părintelui Alexandru Ciui, protopopul municipiului Cluj-Napoca, în cadrul ședinței a fost prezentat și un calendar al activităților dedicate tinerilor, care vor fi organizate în perioada următoare. „La nivelul Protopopiatului  vom organiza în această lună, înainte de Sărbătoarea Învierii Domnului, o nouă întâlnire dedicată tinerilor din grupurile parohiale de tineret, precum și celorlalți tineri creștini din parohiile din Cluj-Napoca. Evenimentul se va desfășura săptămâna viitoare, la biserica Sfântul Dimitrie cel Nou din cartierul Gheorgheni. Tot din sfera activităților destinate tinerilor, am discutat și despre încheierea fazei pe protopopiat a Concursului Național Cultural-Artistic: Hristos: sufletul satului meu.  În perioada următoare vom organiza o festivitate de premiere a tuturor celor implicați”, a menționat părintele protopop Alexandru Ciui.

Totodată, a fost discutată și situația misiunii pe care preoții clujeni o fac pentru elevii din școlile municipiului. Întrucât perioada Postului Mare este una potrivită pentru activitățile duhovnicești dedicate elevilor, s-a insistat în cadrul întâlnirii pe nevoia prezenței preotului în școală pentru a le fi aproape elevilor și cadrelor didactice și a-i îndemna la trăirea vieții duhovnicești și la apropierea de Hristos prin Spovedanie și
Împărtășanie. Acest lucru este posibil de realizat în baza protocolului de colaborare încheiat între parohiile și școlile clujene dar numai prin implicarea directă a preotului și buna colaborare cu profesorul de religie.

La întrunire au luat parte și doi preoți care împlinesc slujirea preoțească pentru românii din Valea Timocului, Serbia. Prezența lor s-a datorat unei colecte inițiate de Protopopiat, care a constat în obiecte, cărți, vase și veșminte liturgice necesare locașurilor de cult ale românilor ortodocși din această zonă.

În cadrul ședinței, a fost prezentat preoților clujeni noul preot paroh al Parohiei Ortodoxe ,,Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din cartierul Mănăștur. Este vorba de părintele Dan Dorian Cismaș, cel care în urma concursului organizat de Arhiepiscopia Clujului a ocupat acest post devenit vacant în urma pensionării părintelui Vasile Raus. De asemenea, au fost aduse preoților mulțumirile cuvenite pentru implicarea în organizarea colectei pentru Fondul Central Misionar din Duminica Ortodoxiei.

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Noaptea Muzeelor 2024 la Muzeul Mitropoliei Clujului

Noaptea Muzeelor 2024 la Muzeul Mitropoliei Clujului

A fost o nouă Noapte a Muzeelor memorabilă pentru instituția noastră, a douăzecea pe plan european și național și a zecea de când, într-un număr atât de mare, ne treceți pragul. Și în seara zilei de 18 mai 2024, peste 900 de vizitatori au dorit să descopere un spațiu...