Preoții din Protopopiatul Ortodox Cluj 1 s-au întrunit în ședință administrativă

de | mart. 15, 2022

Invitatul special al evenimentului desfășurat în istorica Biserică „Sfânta Treime” din Cluj-Napoca a fost părintele Liviu Vidican Manci, directorul Seminarului Teologic Ortodox.

Preoții din cadrul Protopopiatului Ortodox Român Cluj 1 s-au întrunit marți, 15 martie, în ședința lunară administrativă de lucru, în istorica Biserică „Sf. Treime”, iar invitat la eveniment a fost pr.lect. univ.dr. Liviu Vidican Manci, directorul Seminarului Teologic Ortodox din Cluj-Napoca și cadru didactic în cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă, disciplina Omiletică. Părintele Manci ocupă din anul 2012 funcția de director al Seminarului Teologic Ortodox, iar din 2011 este inspector eparhial pentru catehizare în cadrul Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului. Începând din anul 2016 este lector universitar la Catedra de Omiletică și Catehetică a Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca.

Potrivit cutumei, evenimentul a debutat cu o slujbă Te-Deum, oficiată de preoții Cercului Feleacu. În calitate de amfitrion, pr. Protopop Dan Hognogi a făcut o serie de anunțuri administrative și le-a mulțumit preoților pentru implicarea de care au dat dovadă la recenta campanie pentru Ucraina. „Mulțumim tuturor preoților, dar și credincioșilor și voluntarilor pentru implicare. Cuvânt de alese mulțumiri tuturor ostenitorilor pentrtu ajutor”.  Pr. Liviu Vidican Manci le-a vorbit preoților despre Concursul Național Catehetic lansat la nivelul Patriarhiei, precum și despre programul catehetic din perioada postului desfășurat la nivelul Eparhiei. Ambele urmăresc cultivarea comuniunii cu Dumnezeu și aproapele. Concursul Național Catehetic se institulează „Rugăciunea în viața mea” și are ca motto cuvintele Sf. Paisie Aghioritul „Rugăciunea este oxigenul sufletului”. Tema concursului este în acord cu tematica anului 2022, „Anul omagial al rugăciunii în viața Bisericii și creștinului” și „Anul comemorativ al sfinților isihaști Simeon Noul Teolog, Grigore Palama și Paisie de la Neamț”. Concursul dinamizează o activitatea pe care nu doar preoții, ci și profesorii de religie o desfășoară pe tot parcursul anului, cea a rugăciunii.

Preoții din Protopopiatul Ortodox Cluj 1 s-au întrunit în ședință administrativă

Sfiniția sa a dezvăluit cu acest prilej că în curând va fi lansată o platformă online foarte complexă la nivelul Patriarhiei care să vină în sprijinul preoților pentru procesul de catehizare al credincioșilor. Platforma va răspunde nevoilor actuale și va oferi instrumente de real folos pentru parohii. Părintele director a precizat că aceste instrumente nu rezolvă în nici un caz problemele legate de catehizarea mirenilor, dar reprezintă un punct de plecare pentru misiunea preotului. „Se dorește ca preoții să fie mai implicați în procesul de catehizare, or atât concursul Patriarhiei, cât și programul de cateheze pe care Eparhia îl propune în perioada postului constituie prilejul cel mai bun de educare a credincioșilor, dar mai cu seamă al tinerilor, ca și principală țintă. Tema pe care o propunem este una permanentă a cuvântărilor, predicilor și deopotrivă catehezelor, anume rugăciunea. Catehezele din perioda postului se concentrează pe rolul cărților de rugăciune, respectiv rolul pe care îl au. Cartea de rugăciune este molitfelnicul mireanului”, a precizat părintele director. Sfinția sa vorbit despre importanția pe care o are rugăciunea părinților pentru copii, mai cu seamă într-o lume amprentată de curentul secularizării. Într-o lume provocatoare atât pentru părinți, cât și pentru copii. Rugăciunea părinților pentru copii constituie un veritabil program de creștere a copilului. De mare actualitate și impact în egală măsură este și cateheza referitoare la rugăciunea soților unul față de celălalt. „Este atât de necesară astăzi, când temelia familiei este zdruncinată de curentele și conceptele distructive”, a spus părintele Liviu Vidican Manci.

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Noaptea Muzeelor 2024 la Muzeul Mitropoliei Clujului

Noaptea Muzeelor 2024 la Muzeul Mitropoliei Clujului

A fost o nouă Noapte a Muzeelor memorabilă pentru instituția noastră, a douăzecea pe plan european și național și a zecea de când, într-un număr atât de mare, ne treceți pragul. Și în seara zilei de 18 mai 2024, peste 900 de vizitatori au dorit să descopere un spațiu...