Preoții din Protopopiatul Ortodox Român Cluj 1 s-au întâlnit în ședință de lucru

de | aug. 13, 2019

Preoții din cadrul Protopopiatului Ortodox Român Cluj 1 s-au întâlnit marți, 13 august, în obișnuita ședință de lucru. Evenimentul s-a desfășurat la sediul Protopopiatului, aflat pe strada Bisericii Ortodoxe.

Potrivit tradiției, ședința a debutatcu o slujbă Te-Deum, iar pe ordinea de zi au figurat și subiectele administrative, preoții fiind informați în legătură cu vizitele pe care părintele protopop le efectuează în teritoriu.În prima parte a ședinței au fost evocate, în cadrul unor medalioane, figurile a doi preoți care au slujit în parohia ortodoxă Luna de Sus.

Pe tot parcursul acestui an, proclamat drept Anul omagial al satului românesc, al preoților, învățătorilor și primarilor gospodari, la nivelul Protopopiatului Ortodox Român Cluj 1 au  avut loc în acest sens dezbateri și colocvii pe tema satului românesc și au fost realizate, de către preoții arondați acestuia, studii în care au fost evocate personalități care și-au pus amprenta pe tot ce înseamnă satul românesc. Aceste mărturii și evocări ne ajută să descoperim valorile autentice ale satului.

În acest sens, la ședința de marți, 13 august, Părintele Paul Bodea, de la Parohia Ortodoxă Luna de Sus, a creionat portretele a doi slujitori: preoții Grigore Danciu și Ioan Radu, și a subliniat aportul pe care l-au avut cei doi la sădirea celui mai important sentiment transmis de satul românesc, sentimentul comunității. La final, părintele protopop a punctat faptul că preoții se pot ajuta de aceste exemple în cadrul predicilor, oferindu-le drept pilde credincioșilor. Evocarea acestor chipuri deosebite ale satului românesc, fie că vorbim de preoți, primari sau învățători, uneori și prin intermediul istoriei orale, instrument atât de util în acest context, ne ajută fără doar și poate să redescoperim satul de odinioară, satul copilăriei, descris de Liviu Rebreanu sau Lucian Blaga.

În a doua parte a ședinței a vorbit și părintele Decebal Gorea, reprezentantul Protopopiatului Ortodox Român Cluj 1 în cadrul Departamentului de Misiune, recent înființat la nivelul eparhiei. Departament necesar pentru combaterea sectarismului și a altor curente și concepte distructive, care provoacă societatea post-modernă, între care mai amintim prozelitismul, secularismul sau autosuficiența. Reponsabil cu întărirea sistemului imunitar al credincioșilor, părintele Decebal Gorea a rezumat ceea ce s-a discutat la ultima ședință a Departamentului de Misiune și a expus problemele care există în parohii în urma diagnozei pe care a efectuat-o în colaborare cu cei care conduc cercurile preoțești. S-a constatat că  marea majoritate a parohiilor se confruntă cu o foarte intensă ofensivă din partea prozeliților, dar a atras atenția și asupra curentului secularist care „adie” în sânul comunităților, caracterizat prin indiferentismul manifestat de parohieni. Așa se explică procentul scăzut al celor care participă la Sfânta Liturghie, iar media generală nu este deloc îmbucurătoare.

În acest sens, părintele protopop a îndemnat preoții să manifeste și mai multă râvnă în activitatea pastoral misionară, neuitând de vizitele pastorale și de grija mai atentă față de nevoiași. Să mai adăugăm că Protopopiatul Ortodox Român Cluj 1 a întinerit odată cu „înregimentarea” în slujba Domnului Hristos a preotului Ioan Burcă, care a preluat ștafeta și totodată o grea moștenire de la părintele Iuliu Gorea, care s-a pensionat după ce a slujit vreme de peste patru decenii la parohia Lita. Cu această ocazie, părintele protopop i-a urat bun venit și i-a adresat cuvinte de încurajare în noua sa misiune.

Pr. Marius Cristian FOCȘANU

 

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA