Preotul ca stâlp al identității: Sf. Liviu-Galaction în anii ocupației maghiare

de | apr. 14, 2025

În acest episod, Dr. Paul Ersilian Roșca, directorul Muzeului Mitropoliei Clujului, alături de istoricul Dr. Andreea Ineoan Dăncilă, de la Muzeul „David Prodan”, aduc în prim-plan o perioadă mai puțin discutată, dar deosebit de relevantă din viața Sfântului Liviu-Galaction: anii ’40, în timpul ocupației hortyste a Clujului.

Într-un context politic tensionat, marcat de abuzuri, deportări și presiuni etnice, Sfântul Liviu-Galaction alege să rămână în Cluj alături de episcopul Nicolae Colan, oferind comunității românești un sprijin spiritual și un reper de identitate națională.

Episodul explorează nu doar dimensiunea istorică a acelor ani, ci și implicarea directă a sfântului în salvarea unor studenți evrei de la deportare – gest care subliniază curajul și umanitatea sa profundă.

În final, discuția se oprește asupra viziunii teologice și pastorale a Sf. Liviu-Galaction, pentru care preoția nu era o simplă funcție, ci o misiune asumată cu jertfă, putere morală și dragoste față de sufletul omenesc.

Un episod esențial pentru înțelegerea chipului deplin al sfântului: preot, român, apărător al credinței și al demnității umane.

DISTRIBUIE

<a href="https://radiorenasterea.ro/author/prersilian/" target="_self">Paul Ersilian Roșca</a>

Paul Ersilian Roșca

Doctor în Teologie (cu teza de doctorat intitulată: Relațiile dintre Biserica Ortodoxă Română și Casa Regală a României între anii 1918-1947). Este Directorul Muzeului Mitropoliei Clujului și cadru didactic asociat al Facultății de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca (cursuri și seminarii de Paleografie și Istoria Bisericii Ortodoxe Române). Licențiat al Facultății de Teologie Ortodoxă (2009) și al Facultății de Istorie și Filosofie (2011) din cadrul UBB Cluj-Napoca. Este autorul volumului Tănase Todoran, martir al neamului și Bisericii noastre (Eikon, 2008) și a numeroase studii și articole, publicate în reviste și volume de specialitate din țară și străinătate. Principalele domenii de interes și teme de cercetare privesc: Istoria Bisericii Ortodoxe Române; Istoria Monarhiei în România; Istoria Comunismului etc. Este membru al unor asociații culturale, științifice, comitete de redacție din țară și străinătate.

Emisiuni recente

Catehism. ABC-ul credinței | Despre Învierea lui Hristos

Catehism. ABC-ul credinței | Despre Învierea lui Hristos

Neîndoielnic Învierea Domnului este cea mai importantă sărbătoare a Bisericii. Aceasta reiese și din solemnitatea prăznuirii ei dar și din durata acestei prăznuiri. Totodată Învierea Domnului marchează întreg cultul ortodox dar și spiritualitatea Bisericii. Hristos...

Învierea Domnului nostru Iisus Hristos | Sfintele Paști

Învierea Domnului nostru Iisus Hristos | Sfintele Paști

Ev. Ioan 20; 19-23 „Şi fiind seară, în ziua aceea, întâia a săptămânii (duminica), şi uşile fiind încuiate, unde erau adunaţi ucenicii de frica iudeilor, a venit Iisus şi a stat în mijloc şi le-a zis: Pace vouă! Şi zicând acestea, le-a arătat mâinile şi coasta Sa....