Preotul Ioan Podea, misionar în țara făgăduinței

de | iun. 1, 2021

La sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului XX, febra emigrației a cuprins un număr însemnat de români din Transilvania. Odată ajunși în America, înțelegând destul de repede că șederea lor va fi mai lungă decât au sperat inițial, au început să se organizeze social și religios.

Prima parohie ortodoxă pe teritoriul Statelor Unite a fost înființată în anul 1905. Fondatorii acesteia au cerut mitropolitului Ioan Mețianu să trimită un preot care să slujească în această parohie. Au urmat înființarea altor parohii și trimiterea de către autoritatea bisericească de la Sibiu a altor preoți. Printre preoții care își vor pune amprenta cel mai mult asupra vieții bisericești și chiar sociale a românilor ortodocși de peste Ocean se numără și preotul Ioan Podea.

Ediția de față a emisiunii „Viața Bisericii”, în cadrul căreia îl avem ca invitat permanent pe pr. prof. univ. dr. Gabriel Gârdan, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, tratează etapele misiunii pastorale și administrative ale preotului Ioan Podea, în contextul vremii, urmând ca săptămâna viitoare să ne discutăm despre activitatea protopopească a acestuia.

Audiție cu folos!

Radio Renasterea
Radio Renasterea
Preotul Ioan Podea, misionar în țara făgăduinței
Preotul Ioan Podea, misionar în țara făgăduinței
/
<a href="https://radiorenasterea.ro/author/pr-robert-kovacs/" target="_self">Pr. Robert Kovacs</a>

Pr. Robert Kovacs

Absolvent al studiilor de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. În prezent, doctorand în cadrul aceleiași instituții de învățământ superior. Redactor la Radio Renașterea și preot paroh la Parohia Ortodoxă „Sfântul Silvestru” din Cluj-Napoca.

Mai multe

Cum simplificăm o viață tot mai complicată? (ep 13)

Cum simplificăm o viață tot mai complicată? (ep 13)

„Părintele Isidor nu-şi întrerupea niciodată postul: ţinea în permanenţă plăcutul post al abţinerii de la vorba cea multă. De la mâncăruri şi băuturi de soi se abţinea oricum tot timpul, de vreme ce nu avea de nici unele dintre aces­tea. Căci el nu avea nimic, iar...

Categoria Psalmilor de implorare (penitențiali): Psalmul 37 (38)

Categoria Psalmilor de implorare (penitențiali): Psalmul 37 (38)

Psalmul acesta de lamentație scoate la iveală o deosebită sensibilitate morală. Poate fi vorba de o boală misterioasă și grea, probabil lepră l-a lovit pe protagonistul acestui psalm. Din perspectiva doctrinei vechitestamentare a retribuției, această boală este trăită...