Preotul Ioan Podea, misionar în țara făgăduinței

de | iun. 1, 2021

La sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului XX, febra emigrației a cuprins un număr însemnat de români din Transilvania. Odată ajunși în America, înțelegând destul de repede că șederea lor va fi mai lungă decât au sperat inițial, au început să se organizeze social și religios.

Prima parohie ortodoxă pe teritoriul Statelor Unite a fost înființată în anul 1905. Fondatorii acesteia au cerut mitropolitului Ioan Mețianu să trimită un preot care să slujească în această parohie. Au urmat înființarea altor parohii și trimiterea de către autoritatea bisericească de la Sibiu a altor preoți. Printre preoții care își vor pune amprenta cel mai mult asupra vieții bisericești și chiar sociale a românilor ortodocși de peste Ocean se numără și preotul Ioan Podea.

Ediția de față a emisiunii „Viața Bisericii”, în cadrul căreia îl avem ca invitat permanent pe pr. prof. univ. dr. Gabriel Gârdan, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, tratează etapele misiunii pastorale și administrative ale preotului Ioan Podea, în contextul vremii, urmând ca săptămâna viitoare să ne discutăm despre activitatea protopopească a acestuia.

Audiție cu folos!

Radio Renasterea
Radio Renasterea
Preotul Ioan Podea, misionar în țara făgăduinței
Loading
/

DISTRIBUIE

<a href="https://radiorenasterea.ro/author/pr-robert-kovacs/" target="_self">Pr. Robert Kovacs</a>

Pr. Robert Kovacs

Absolvent al studiilor de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. În prezent, doctorand în cadrul aceleiași instituții de învățământ superior. Redactor la Radio Renașterea și preot paroh la Parohia Ortodoxă „Sfântul Silvestru” din Cluj-Napoca.

Emisiuni recente

Apostol Fapte 9, 32-42 | Cu Apostolul Petru pe urmele Domnului Iisus

Apostol Fapte 9, 32-42 | Cu Apostolul Petru pe urmele Domnului Iisus

Apostolul duminicii de astăzi ne relatează două minuni săvârșite de sfântul Petru față de paraliticul Enea și credincioasa Tavita, în numele și cu ajutorul Domnului Iisus Hristos. Dacă cercetăm cu atenție cuvintele rostite de apostolul Petru, pentru săvârșirea celor...

Conștiința – glasul lui Dumnezeu în om

Conștiința – glasul lui Dumnezeu în om

Vă propun astăzi spre meditație o temă mai sensibilă și anume conștiința. Aceasta este numită de Sfinții Părinți „glasul lui Dumnezeu în om”. Conștiința este vocea lui Dumnezeu în om. Acest cuvânt provine din compușii latini con- și știre-. Astfel, mai bine spus,...