Preotul Ioan Podea, misionar în țara făgăduinței

de | iun. 1, 2021

La sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului XX, febra emigrației a cuprins un număr însemnat de români din Transilvania. Odată ajunși în America, înțelegând destul de repede că șederea lor va fi mai lungă decât au sperat inițial, au început să se organizeze social și religios.

Prima parohie ortodoxă pe teritoriul Statelor Unite a fost înființată în anul 1905. Fondatorii acesteia au cerut mitropolitului Ioan Mețianu să trimită un preot care să slujească în această parohie. Au urmat înființarea altor parohii și trimiterea de către autoritatea bisericească de la Sibiu a altor preoți. Printre preoții care își vor pune amprenta cel mai mult asupra vieții bisericești și chiar sociale a românilor ortodocși de peste Ocean se numără și preotul Ioan Podea.

Ediția de față a emisiunii „Viața Bisericii”, în cadrul căreia îl avem ca invitat permanent pe pr. prof. univ. dr. Gabriel Gârdan, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, tratează etapele misiunii pastorale și administrative ale preotului Ioan Podea, în contextul vremii, urmând ca săptămâna viitoare să ne discutăm despre activitatea protopopească a acestuia.

Audiție cu folos!

Radio Renasterea
Radio Renasterea
Preotul Ioan Podea, misionar în țara făgăduinței
Preotul Ioan Podea, misionar în țara făgăduinței
/
<a href="https://radiorenasterea.ro/author/pr-robert-kovacs/" target="_self">Pr. Robert Kovacs</a>

Pr. Robert Kovacs

Absolvent al studiilor de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. În prezent, doctorand în cadrul aceleiași instituții de învățământ superior. Redactor la Radio Renașterea și preot paroh la Parohia Ortodoxă „Sfântul Silvestru” din Cluj-Napoca.

Mai multe

Nașterea lui Iisus Hristos (Pr. Stelian Tofană) P2

Nașterea lui Iisus Hristos (Pr. Stelian Tofană) P2

Programul de aprofundare a învățăturii biblice „Să învățăm și să citim împreună Sfânta Scriptură” susținut de Pr. Prof. Univ. Dr. Stelian Tofană este difuzat la Radio Renașterea în fiecare zi de marți de la ora 19.00.

Rolul bunicilor în viața duhovnicească a nepoților (ep. 8)

Rolul bunicilor în viața duhovnicească a nepoților (ep. 8)

Într-un sat se afla o familie foarte numeroasă. Trăiau laolaltă bunicii cu feciorii şi cu nepoţii, într-o bună înţelegere. Într-o zi, a trecut prin acel sat un mare învăţat care cerceta ţinuturile, pentru a aduna cele mai înţe­lepte învăţături păstrate din bătrâni....

Viața părintelui Arsenie Boca

Viața părintelui Arsenie Boca

La data de 28 noiembrie 1989, a trecut la cele veșnice vrednicul de pomenire părinte Arsenie Boca, care este înmormântat la Mănăstirea Prislop. Așadar, anul acesta se împlinesc 32 de ani de la mutarea sa la cereștile lăcașuri. „Învățați cele patru evanghelii pe...

Principiul trinitar al cultului Noului Legământ

Principiul trinitar al cultului Noului Legământ

În întâlnirea cu femeia samarineancă, Mântuitorul Hristos revelează principiul fundamental al cultului Noului Legământ, principiu care va deosebi radical cultul creștin de cultul iudaic și, bineînțeles, de cultele religiilor păgâne. Invocând natura spirituală a lui...