Preotul Iosif Stănescu, comemorat de Centenar

de | nov. 13, 2018

Preotul Iosif Stănescu, care a alcătuit o frumoasă rugăciune în anul 1918, cu ocazia Marii Uniri de la Alba Iulia, a fost comemorat luni, 12 noiembrie 2018, în biserica filiei ortodoxe Dumbrava, din Protopopiatul Huedin.

După încheierea Sfintei Liturghii, a fost săvârșită slujba parastasului, în memoria părintelui Iosif Stănescu. La slujba de pomenire au participat credincioși din Dumbrava precum și părintele Lupuțan Dan – protopopul Huedinului, alături de părintele paroh Ștefan Tataru. După otpust, părintele protopop le-a vorbit celor prezenți despre evenimentul Marii Uniri din 1918 și l-a felicitat pe părintele paroh pentru inițiativa organizării acestei comemorări. La rândul său, parohul a vorbit despre rugăciunea alcătuită de părintele Stănescu și le-a citit-o credincioșilor. De asemenea, părintele Stănescu a fost evocat și de o urmașă a acestuia, doamna Rodica Stănescu. Cei prezenți la comemorare au intonat cântece patriotice.

Rugăciunea alcătuită de părintele Stănescu a fost scrisă pe un Liturghier al bisericii din Dumbrava, tipărit la Tipografia Diecezană din Sibiu, în anul 1856, aflat actualmente la Biblioteca Central Universitară Cluj, fiind descoperită de cercetătorul Mircea Gheorghe Abrudan, de la Institutul de Istorie George Barițiu din Cluj Napoca.

La pp. 55-56, la ectenia de după evanghelie, părintele Iosif Stănescu a completat olograf: Pentru înalta noastră stăpânire națională și pentru marele sfat al națiunii noastre, pentru luminarea, îndreptare…și pentru ca Domnul Dumnezeu mai ales să le dea sporu și să le ajute întru toate lucrările lor spre binele obștesc. La pagina 62, în loc de pomenirea împăratului se află însemnarea olografă: Pe înalta noastră stăpânire națională și pe mare sfat al națiunii române, Domnul Dumnezeu să o pomenească întru impărăția Sa. La pp. 90-91, peste icoana Sfântului Vasile cel Mare, e scrisă olograf o cuprinzătoare rugăciune, inspirată din psalmi, cu referire la dezrobirea poporului român: …scolăte întru ajutorul nostru și mântuieștene pentru mila Ta. Dăne ajutoriu ca să scăpăm din strâmtoare. Dumnezeule mântuitoriul nostru, ajutăne nouă pentru mărirea numelui Tău ca să sălășluiască mărire în pământul nostru, acum și pururea și în vecii vecilor amin. Am scris această rugăciune ca să rămână neștearsă pe vecie în sara Sfântului Nicolae 1918 fiind parohia aceasta plină de hoți de nemți, cari sunt huiduiți din Scumpa România! Singur numai ședeam în această case parohiale în aceasta nopte scrisam această rugăciune și hoții de nemți pușcăleau mereu prin comună. Semnează Iosif Stănescu paroh rom. gr. or. și este aplicată ștampila parohială.

Pr. Dan Lupuțan

Pr. Dan Mihai Muntean

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Ședință administrativă lunară în Protopopiatul Năsăud

Ședință administrativă lunară în Protopopiatul Năsăud

Preoții din cuprinsul Protopopiatului Năsăud s-au reunit miercuri, 22 mai 2024, la sediul instituției, în cadrul ședinței administrative din această lună. În debutul ședinței, Părintele Protopop Ovidiu Sermeșan a adus la cunoștință clericilor ultimele noutăți de ordin...

Hramul Mănăstirii „Sfântul Gheorghe” din Dej

Hramul Mănăstirii „Sfântul Gheorghe” din Dej

La Mănăstirea „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Municipiul Dej au debutat duminică, 21 aprilie 2024, evenimentele dedicate prăznuirii sfântului ocrotitor. Cu acest prilej, din încredințarea Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul și Mitropolitul Clujului,...