Preotul Vasile Turc din Prundu Bârgăului, distins cu cea mai înaltă distincție a Mitropoliei Clujului

de | iul. 9, 2022

Sâmbătă, 9 iulie 2022, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a binecuvântat comunitatea ortodoxă din Prundu Bârgăului.

Cu acest prilej, de la ora 19.00, în biserica parohială cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae”, Înaltpreasfinția Sa a oficiat un Te Deum, cu ocazia pensionării părintelui paroh Vasile Turc, după o activitate rodnică de 45 de ani de slujire sacerdotală.

Pentru întreaga activitate desfășurată în parohie, în semn de apreciere și recunoștință, Părintele Mitropolit Andrei i-a oferit preotului Vasile Turc cea mai înaltă distincție a Mitropoliei Clujului, „Crucea Transilvană” pentru clerici, iar doamnei preotese Florentina Maria Turc i-a acordat Ordinul „Sfântul Ierarh Pahomie de la Gledin”, pentru implicarea în activitățile sociale ale parohiei. De asemenea, cântărețul bisericii Ioan Mate a fost distins cu Ordinul „Mihai Vodă”, iar sfătul George Sucilea a primit o diplomă de aleasă cinstire.

Preotul Vasile Turc a primit o diplomă de recunoștință și din partea Președintelui Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan.

La final, pr. Vasile Turc a mulțumit ierarhului pentru prezență și binecuvântare, precum și colaboratorilor și credincioșilor pe care i-a păstorit timp de 45 de ani. Cu această ocazie, părintele Vasile s-a pensionat, iar în locul dânsului a fost instalat noul paroh, preotul Dumitru Constantin Ciupa.

La eveniment au participat autorități locale, județene și centrale, precum și numeroși credincioși de pe Valea Bârgăului.

Scurt istoric

Biserica din Prundu Bârgăului, cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae”, a fost construită în anul 1837, prin contribuţia credincioșilor şi cu ajutorul ,,fondurilor grănicereşti”, după mărturisirile credincioşilor, precum şi după înscripţia care se găseşte pe faţada bisericii, unde se menţionează scurt: „construită în 1837, renovată în 1879, zugrăvită în exterior în 1973”. Lăcașul de cult a fost ridicat după modelul unei biserici din Viena.

Din anul 1957, la Prundu Bârgăului există două parohii. În prezent, biserica este deservită de preoţii parohi: Florin Celsie (Parohia Prundu Bârgăului I) şi Dumitru Ciupa (Parohia Prundu Bârgăului II).

Mai multe fotografii AICI

Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Sfințirea capelei mortuare din Panticeu

Sfințirea capelei mortuare din Panticeu

Joi, 22 februarie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a binecuvântat comunitatea ortodoxă din Panticeu, județul Cluj, cu prilejul sfințirii capelei mortuare din...